Polovina Čechů si na renovace svého bydlení bere úvěr, většina také sama přiloží ruce k dílu

Podle aktuálního průzkumu od Buřinky, Stavební spořitelny České spořitelny, si 49 % českých domácností bere úvěr, pokud chtějí upravovat či renovovat svá bydlení. Češi jsou však v půjčování peněz zodpovědní – většina kombinuje naspořené prostředky a úvěr, vlastní zdroje přitom jednoznačně převládají. Platí to u tří čtvrtin lidí, kteří si na renovace půjčují. Jen u čtvrtiny větší podíl tvoří finanční prostředky z úvěru. A pouze 1 % si půjčuje celou částku na veškeré investice. Zároveň 22 % Čechů dává přednost tomu, že si na úpravy a renovace bydlení najme profesionály. Naopak 16 % oslovených si veškeré práce dělá samo. 62 % pak zvládne většinu úprav svépomocí, jen na skutečně odborné práce si najímá profesionály nebo řemeslníky.

Lidé ve věku 27 až 44 let o něco častěji sáhnou po úvěrech, které pokrývají celou nebo větší část plánované investice do renovace bydlení. S vyšším věkem pak stoupá podíl těch, kteří využívají jen naspořené prostředky nebo si půjčí menší část financí.

Málo se ví o tom, že k úvěru ze stavebního spoření není vždy nutné dokládat faktury

Oblíbenou cestou pro financování renovací a rekonstrukcí bydlení je úvěr od stavební spořitelny. Ještě donedávna bylo pro mnohé klienty komplikací dokládat účelovost úvěru ze stavební spoření fakturami. Buřinka nyní umožňuje svým klientům, aby účelové využití úvěrů doložili mnohem jednodušeji. „Nově nám stačí fotografie před a po skončení rekonstrukce či výstavby a soupis prací. U zajištěných úvěrů je možné dokládat účelovost i aktualizací znaleckého posudku,“ říká Jana Hrušková ředitelka produktů a marketingu v Buřince a dodává: „Abychom to klientům ještě více usnadnili, spustili jsme na webu Buřinky uživatelsky příjemné webové rozhraní pro nahrání potřebných fotografií a dokumentů.“

Raději kutíme sami, jen na skutečně odborné práce si najímáme

Jen malé procento lidí svěřuje úpravy a renovace svého domova zcela do rukou profesionálů. Častěji kutíme sami. Nejvíce lidí (přes 62 %) zvládne větší část úprav svépomocí a jen na skutečně odborné práce zvou řemeslníky nebo jiné profesionály. Platí také, že v menších městech je „kutilů“ ještě více, naopak ve velkých městech roste podíl těch, kteří si na tyto práce sjednávají dodavatele.

O průzkumu

Sběr dat pro průzkum „Buřinka – Jak Češi renovují“ byl realizován v srpnu 2018 prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na reprezentativním vzorku 1 050 respondentů.