Středoškoláci ukázali, že podnikatelský nápad je možné vymyslet za pár hodin

Praha, Bratislava 8. 10. 2018 – Středoškoláci z České a Slovenské republiky vymysleli revoluční potravinovou novinku Slanky, která spočívá ve spojení sušenek s tradičními slovenskými výrobky. Úspěch měl i nápad ekologického zubního kartáčku Přes & Brush, který má zabudovaný dávkovač zubní pasty a po zmáčknutí tlačítka ji nanese na štětinky kartáčku. Odbornou porotu zaujala i peněženka, kterou lze najít prostřednictvím GPS. Šestičlenné týmy vzaly úlohu vážně a přinesly kreativní nápady, které skutečný trh ještě nezná.

96 středoškoláků se zúčastnilo celodenní soutěže JA Citi International Innovation Camp, kterou uspořádala nezisková vzdělávací organizace Junior Achievement Slovensko ve spolupráci s českou kanceláří JA Czech a s podporou Citi Foundation, firemní nadace globální banky.

Soutěž JA Citi International Innovation Camp dala studentům příležitost ukázat, že jsou schopni kreativně přemýšlet už na střední škole. V budoucnosti mohou být velkým přínosem pro českou i slovenskou ekonomiku. Výzva, na které pracovali celý den, zněla jednoznačně. Vymyslet kreativní a inovativní podnikatelský nápad, připravit podnikatelský plán a podrobný rozpočet na jeho realizaci. Celodenní intenzivní spolupráce dala prostor téměř 100 studentům, aby vyzkoušeli nové kreativní myšlení a viděli problémy společnosti z více úhlů. Při práci studentům byli k dispozici odborníci z Citibank, kteří jim aktivně předali své znalosti a zkušenosti.

„Citibank dlouhodobě podporuje podnikatelské vzdělávání mladých lidí v České Republice a na Slovensku díky spolupráci s Junior Achievement Slovensko a JA Czech. Proto jsme výzvu letošního ročníku česko-slovenského Innovation Campu zaměřili na to, aby si studenti vyzkoušeli, jak přijít na trh s novým výrobkem. Těší mne, že dokázali vymyslet nejen originální podnikatelské nápady, ale zaměřili se i na životní prostředí, na které kladli důraz ve většině svých projektů“, uvedl Michal Nebeský, generální ředitel Citi v České republice a regionální ředitel pro Českou republiku a Slovensko.

Odborná porota vybrala vítězný produkt s názvem Slanky, který spočíval ve spojení sušenek s tradičními slovenskými výrobky. Tým pěti Slováků a jednoho Čecha navrhl zaměřit svou marketingovou komunikaci na oblast cestovního ruchu a turistiky. Pro začátek podnikání by jim stačilo jen 500 EUR. Jak řekla studentka vítězného týmu Viktoria Štugelová z OA Levice: „Zvítězili jsme, ale cením si nejen výhry. Cenné jsou zkušenosti a pocit z době vykonané práce.“

Druhým nejlepším nápadem byl dřevěný ekologický kateráček na zuby Press & Brush, který se skládá ze dvou částí: ručky a vyměnitelné hlavice. Ručka je dutá, uvnitř je tuba na pastu, která se po zmáčknutí tlačítka na spodní straně kartáčku vytlačí na štětinky. Podobný produkt na trhu ještě neexistuje.

Jako třetí nejreaktivnější produkt ocenila odborná porota smart peněženku, která na trhu ještě není. Vyznačuje se lepší bezpečností díky TOUCH ID, hodí se na běžné, ale i pracovní využití. V případ ztráty peněženky je možné ji vyhledat pomocí GPS čipu. Na trhu chtějí studenti uspět díky využití sociálních sítí.

Skutečnost, že jsou mladí studenti často více kreativní, než dospělí lidé z praxe potvrdil i výkonný ředitel neziskové organizace Junior Achievement Czech Martin Smrž. „Bylo úžasné sledovat výkony soutěžících. Svými nápady mnozí už dnes předčí zkušené byznysmeny. Mladí lidé jsou naše budoucnost. Těší nás, že můžeme rozvíjet jejich potenciál už během studia na střední škole. Jsme nadšení, že jsme mohli společně se slovenskými kolegy zorganizovat slovensko – český Innovation Camp, a to díky podpoře našeho partnera Citibank,“ sdělil výkonný ředitel neziskové vzdělávací organizace Junior Achievement Czech.

Umiestnenie Študent Škola Mesto
1. Klára Dlugopolská Gymnázium, Grösslingová 18 Bratislava
1. Radek Jaroš Vyšší odborná škola a Střední škola technická, Habrmanova 1540 Česká Třebová
1. Magdaléna Štepková Stredná priemyselná škola elektrotechnická, Brezová 2 Piešťany
1. Viktória Štugelová Obchodná akadémia, Kálmána Kittenbergera 2 Levice
1. Marián Zajonc Stredná priemyselná škola techniky a dizajnu, Mnoheľova 828 Poprad
1. Filip Žilavý Obchodná akadémia, Račianska 107 Bratislava
2. Jakub Duda Gymnázium, Tř. Kapitána Jaroše 14 Brno
2. Jana Karafiátová Střední odborná škola dopravy a cestovního ruchu, Revoluční 92 Krnov
2. Sofia Kubešová Obchodná akadémia, Nevädzová 3 Bratislava
2. Natália Ondrisová Stredná priemyselná škola dopravná, Sokolská 911/94 Zvolen
2. Alexandra Orviská Stredná odborná škola obchodu a služieb, Mojmírova 99/28 Piešťany
2. Martin Romaňák Gymnázium, Školská 2 Dubnica nad Váhom
3. Laura Határová Gymnázium Ladislava Novomeského, Tomášikova 2 Bratislava
3. Klára Jančiová Stredná odborná škola, Nám. sv. Martina 5 Holíč
3. Denisa Ľachová Stredná odborná škola podnikania a služieb, Hattalova 968/33 Námestovo
3. Matěj Sekanina Střední odborná škola dopravy a cestovního ruchu, Revoluční 92 Krnov
3. Tomáš Šedivý Obchodná akadémia, Kálmána Kittenbergera 2 Levice
3. Lukáš Valentík Stredná odborná škola technická, J. Švermu 1 Zvolen

 

Foto: Vítězný tým soutěže JA Citi International Innovation Camp

Citi Foundation

Citi Foundation pracuje na propagaci ekonomického rozvoje a zlepšuje životy lidí v nízkopříjmových komunitách celého světa. Investuje do úsilí, které zvyšuje finanční inkluzi, přináší pracovní příležitosti mladým a přenastavuje přístupy budování ekonomicky vibrujících měst. Pro vice informací navštivte www.citifoundation.com.

Společenská odpovědnost Citi v České republice  

Citibank Europe plc, pobočka zahraniční banky v České republice spolupracuje s neziskovou organizací JA Czech prostřednictvím firemní nadace Citi Foundation již od roku 1997. Citi podporuje praktické programy JA Czech zaměřené na podporu podnikavosti, finanční a podnikatelské gramotnosti finančně i aktivní účastí svých zaměstnanců v jednotlivých projektech organizace.