Volných míst bylo v září nejvíce od roku 2004

Nezaměstnanost v září 2018 podle údajů Úřadu práce a MPSV klesla o jednu desetinu na 3,0 %, uchazečů o práci bylo podle stejného zdroje 224 331 a volných míst 316 132. Pokračuje tak dlouhodobý nedostatek dostupných pracovních sil, volných míst je dokonce historicky nejvíce za posledních 14 let. Experti z agentury Grafton Recruitment zaměstnavatelům radí, aby zvážili nastavení mezd. Dle jejich průzkumů je dnes levnější zaměstnancům navýšit mzdu o 10 %, než hledat lidi nové, kteří obvykle přichází s vyššími nároky.

Během dvou let se počet uchazečů o zaměstnání snížil na polovinu, zatímco v únoru 2016 bylo podle Úřadu práce dostupných 461 254 uchazečů, tak v květnu 2018 toto číslo poprvé v historii kleslo pod 230 tisíc a od té doby balancuje kolem 3% podílu nezaměstnaných osob. Rozdíl mezi volnými pracovními místy a uchazeči je 91 801, takže i kdyby všichni nezaměstnaní obsadili dostupná volná pracovní místa, stále by v ČR chybělo téměř 92 tisíc pracovníků.

Podle odborníků personální agentury Grafton Recruitment se zaměstnavatelé, kteří chtějí zachovat své firmy provozuschopné, musí v této situaci silně soustředit na retenci, aby jim neodcházeli stávající zaměstnanci. „Je levnější přidat 10 % stávajícím zaměstnancům, než nabrat nové se mzdou o 20 % vyšší,“ říká Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment. Podle ní je důležité udělat si průzkum, jaké mzdy a benefity nabízí konkurence v oboru a v regionu a následně narovnat mzdy na aktuální tržní úroveň. Zároveň je potřeba dorovnat i benefity a přidat něco, co konkurence na pracovním trhu nenabízí.

Například z posledního průzkumu Grafton Recruitment vychází, že nejvíce si lidé po penězích váží flexibility, ať už jde o pružnou pracovní dobu, možnost nadpracovat si hodiny anebo alespoň částečnou práci z domova.  „Nabídka flexibility nemusí firmy v zásadě nic stát, jde jen o nastavení patřičných procesů,“ tvrdí Jitka Součková a dodává: „V dnešní situaci na trhu práce zaměstnavatelům doporučujeme flexibilitu zavádět v maximální možné míře.“ Důležité je také zjistit motivace a demotivace svých zaměstnanců. Z průzkumu Grafton Recruitment vychází, že nejčastějším demotivátorem je v 53 % případů mzda, ale hned vzápětí fakt, že jim zaměstnavatel nevychází vstříc. „Zjistěte, v čem se zaměstnanci domnívají, že jim nevycházíte vstříc a změňte to, komunikujte se svými lidmi, ukažte jim, že nejsou jen personální číslo, ale lidé, na kterých vám záleží,“ radí zaměstnavatelům Jitka Součková s tím, že dalšími častými demotivátory jsou dle průzkumu špatná organizace práce, stres a pracovní kolektiv.

O Grafton Recruitment Czech Republic

Grafton Recruitment, s.r.o. byla založena v roce 1994 a v současné době je zastoupena 14 pobočkami po celé ČR: v Praze, Brně, Jihlavě, Ostravě, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Plzni, Zlíně, Liberci, Olomouci, Hradci Králové a Kolíně. Grafton Recruitment nabízí efektivní řešení v otázkách náboru, ať už se jedná o jednorázové vyhledání zaměstnance nebo velkoobjemové nábory pro soukromý i veřejný sektor. Specializuje se dále na agenturní zaměstnávání formou dočasného přidělování. Připravuje také na míru řešení outsourcingu nebo kompletní zajištění servisu náboru řízením celého procesu jako hlavní dodavatel. Patří rovněž mezi přední poskytovatele outplacementových služeb a poradenství nebo výběru zaměstnanců pomocí assessment center, speciálních testů a dodatečně nabízí poradenský servis v oblasti lidských zdrojů. Více na www.grafton.cz.