Středeční koncert Pocta statečným nabídne hudební souhru na dálku mezi Prahou a Bratislavou

Praha 9. října 2018. Sdružení CESNET propojí živě umělce v České republice a na Slovensku během slavnostního koncertu Pocta statečným pořádaného u příležitosti udělení Ceny Václava Havla za lidská práva. Proběhne tuto středu 10. října od 19.30 hodin na závěr celodenní Mezinárodní konference k poctě laureáta Ceny Václava Havla za lidská práva 2018: Nesnesitelná lehkost zla.

Koncert je pořádán ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla, Hudební a taneční fakultou Akademie múzických umění v Praze a Hudební a taneční fakultou VŠMU v Bratislavě. Zájemci mohou koncert zhlédnout také online prostřednictvím streamu na webu České televize: http://bit.ly/pocta-stream.

V rámci koncertu budou na dálku propojeni čeští a slovenští hudebníci prostřednictvím Internetu a technologie sdružení CESNET, která umožní jejich vzájemnou souhru. Umělci a diváci v Pražské křižovatce (v kostele sv. Anny), kde bude konference probíhat, a v sále Vysoké školy múzických umění v Bratislavě tak budou součástí společného představení.

Slavnostní koncert Pocta statečným je vyjádřením úcty všem, kteří čelili nebo jsou nuceni čelit některé z forem bezpráví. Proto na něm zazní skladby Klementa Slavického, Bohuslava Martinů, Gideona Kleina, Pavla Haase a Ilji Zeljenky. Vesměs jde o umělce, kteří byli perzekvováni nacistickým nebo komunistickým režimem.

CESNET při koncertu využije svou technologii MVTP (Modular Video Transmission Platform), díky níž lze přenášet zvuk a několik kanálů obrazu ve vysokém rozlišení se zpožděním pět milisekund. Technologie hudebníky virtuálně přiblíží na vzdálenost přibližně dvou metrů, což odpovídá srovnatelnému zpoždění zvuku při akustickém šíření.

MVTP tímto způsobem nabízí distanční spolupráci umělců na velké vzdálenosti, kulturní výměnu i unikátní zážitek pro diváky.

V oblasti vysokorychlostních přenosů ve vysokém rozlišení, a to i v 3D provedení, které umožňují sdílení dat na velké vzdálenosti při zachování obrazové kvality, patří sdružení CESNET ke světové špičce. Přenosy využívají především lékaři, ale užitečné jsou také v umění, kinematografii, architektuře i jiných oborech. CESNET už uspořádal několik hudebních představení, kdy diváci mohou sledovat a poslouchat muzikanty, kteří spolu hrají, aniž by byli fyzicky přítomni na jednom místě. Středeční koncert na tyto úspěšné projekty naváže.

Sdružení CESNET bylo založeno v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Buduje a rozvíjí národní e-infrastrukturu CESNET určenou pro vědu, výzkum a vzdělávání, která zahrnuje počítačovou síť, výpočetní gridy, datová úložiště i prostředí pro spolupráci a nabízí širokou škálu služeb univerzitám, vědecko-výzkumným pracovištím i dalším institucím. Sdružení se zabývá také vlastním výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií a reprezentuje Českou republiku v důležitých mezinárodních projektech, zejména v budování panevropské sítě GÉANT. Sdružení CESNET klade velký důraz na problematiku bezpečnosti provozu sítí, služeb a ochrany uživatelů. Více na: www.cesnet.cz