Studenti Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze získali vybavení laboratoře od Huawei

Praha, 9. října 2018 – Společnost Huawei katedře telekomunikační techniky na Fakultě elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze předala laboratoř Safe City Lab, ve které si studenti mohou vyzkoušet práci s moderními komunikačními technologiemi pro zajišťování bezpečnosti ve městech.

Systém Safe City využívá nejnovější technologie ke zvýšení efektivity práce bezpečnostních složek, které dohlížejí na bezpečnost v ulicích. Používá jej řada zemí světa a například v africké Keni byl systém jedním z faktorů, které přispěly ke snížení kriminality o 40 procent. V laboratoři Safe City Lab lze demonstrovat reálné použití systému. Systém Safe City Lab tvoří soustava pracovních stanic, serverů a dispečerský terminál v čele s projekční plochou, na které obsluha sleduje dění na místech sledovaných kamerami. Systém dále tvoří lokální LTE síť doplněná o mobilní LTE terminály (vysílačky) umožňující komunikaci bezpečnostních složek, přenos zvuku i obrazu z mobilních terminálů a kamer do dispečerského centra i mezi uživateli navzájem.

Fakulta elektrotechnická Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) využila nabídku společnosti Huawei, která znamenala možnost získat pro studenty vybavení současnými špičkovými technologiemi používanými v mobilních sítích na českém i světovém trhu. Hlavním přínosem Safe City Lab pro studenty je možnost praktického seznámení s ICT řešením v současných mobilních sítích. Studenti si vyzkouší jejich fungování a správu, a v prostorách své školy tak zblízka nahlédnou do zákulisí špičkového technologického vývoje. Tato laboratoř je unikátní v rámci celé České republiky.

Za katedru telekomunikační techniky laboratoř slavnostně převzal prof. Boris Šimák, který stál u zrodu celého projektu, když v roce 2015 v Šanghaji jako tehdejší vedoucí katedry  podepsal s Huawei memorandum o spolupráci. Za společnost Huawei, která vybavení celé laboratoře financovala, zařízení předal Radoslaw Kedzia, Managing Director Huawei Technologies Czech.

Sponzorování technologií pro ČVUT je součástí dlouhodobé podpory českému vysokému školství ze strany Huawei. „Těší mě, že dnes mohu předat sponzorský dar, který přispěje k rozvoji technického vzdělání v České republice. V Huawei věříme, že ta nejlepší podpora, jakou můžeme poskytnout, jsou právě investice do vzdělání. Pevně doufám, že dnešní předání Safe City Lab je teprve začátek naší další spolupráce,“ uvedl šéf společnosti.