Budoucnost medicíny budou v Česku řešit ti nejlepší hackeři z celého světa

Skeny mozků, data z glukometrů, snímky zanesených tepen nebo živý člověk. Právě s těmito “materiály” bude o víkendu 26. – 28. října pracovat padesátka ajťáků a mediků z celého světa. Do soutěžního Smart Health Hackathonu se mohou ode dneška 13. září hlásit týmy nebo jednotlivci přes www.ceehacks.com. Pokud je porota vybere, budou mít šanci zúčastnit se vůbec prvního medicínského hackathonu v Česku a střední Evropě a podílet se během 48 hodinového nonstop inovačního  víkendu na vývoji nových řešení, která povznesou naše nemocnice, zpříjemní návštěvu lékaře, zlepší život lidem po úraze nebo pomohou dětem s rehabilitací. To vše za podpory mentorů jako je chirurg Tomáš Šebek, absolventka Harvardu Kateřina Vacková z projektu Prsa Koule nebo předseda České lékařské společnosti J. E. Purkyně profesor Štěpán Svačina, kteří budou účastníky na První lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze celou dobu podporovat. Vítězný tým si odnese hlavní cenu ve výši 100 000 korun a jeho nápad se zrealizuje v praxi.

Inspirace z USA

Nejlepší nápady přicházejí často zvenku. Nejen z nemocnic, farmaceutických firem a výzkumných pracovišť, ale právě třeba od hackerů, které dáte dohromady s lékaři, na dva dny je zavřete spolu, dodáte data, wifinu, 3D tiskárnu, pizzu a hop, nápad je tu. V českém zdravotnictví je potřebujeme jako sůl,“ popisuje Smart Health Hackathon jeho pořadatel Tomáš Studeník z organizace CEEHACKS. Dodává, že inspirací mu pro realizaci projektu byla obdobná akce Hacking Medicine, kterou pořádá Massachusetts Institute of Technology (MIT) v americkém Bostonu. V regionu střední Evropy se událost podobného formátu odehraje vůbec poprvé. „Stejně jako naše jarní akce, která se zaměřila na městskou mobilitu, je i podzimní medicínský hackathon příležitostí, jak složitá témata zdravotnictví otevřít mladým lidem zábavnou a soutěživou formou,“ dodává odborník na radikální inovace Studeník.

Digiceutika: I data mohou léčit

Hned v několika kategoriích budou soutěžit hackeři, mezi kterými nebudou již tradičně chybět ani dětské týmy. Na místě na ně bude čekat živý válečný veterán, jemuž budou moci zlepšit život „hacknutím“ jeho válečného zranění. K dispozici budou mít soutěžící data z vyšetření diabetiků, údaje od pacientů závislých na sociálních sítích, obrazy mozku z neurologických výzkumů, ale také třeba dětské rehabilitační klece. „Ty by se daly vylepšit pomocí umělé inteligence a digitalizací pohybů těch nejmladších pacientů tak, aby se pro ně procedura stala efektivnější a zábavnější,“ přeje si jedna z mentorek MUDr. Jarmila Zipserová, primářka rehabilitační kliniky v Praze.

Zaměřit se mohou účastníci také na aplikace a senzory, které máme běžně k dispozici v chytrých telefonech a vyvinout novou sadu nástrojů pro budoucnost chytré diagnostiky. „Právě ta patří nyní ve zdravotnictví k hlavním trendům a pacientův stav dokáži předpovídat díky strojové analýze velkého objemu shromážděných dat. Pouhá analýza dat skýtá možnost vyšší efektivity monitorování léčby pacientů a souběžně s farmaceutikami tak nastupují digiceutika jako nástroj na komplexní vyhodnocování celkového  zdravotního stavu pacienta,“ vysvětluje nejnovější trendy Lucie Kvapilová, produktová manažerka v CEAi. Jedním z hřebů programovacího maratonu bude také celosvětová premiéra orchestrální skladby Varhana Orchestroviče Bauera, který ji zkomponuje dle rytmů lidského těla.

Hackathon se odehraje pod záštitou Ministerstva zdravotnictví České republiky, České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, Hospodářské komory ČR, hlavního města Prahy a kraje Vysočina. S podporou 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, ČVUT v Praze, LOONA, uLekare.cz, ŠKODA AUTO DigiLabu, ICZ, IBM Česká republika nebo TESLA Medical.

Hodnocení odborné poroty a slavností vyhlášení výsledků proběhne v neděli 28. října 2018 v prostorách 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Kateřinská 32, Praha 2 v 16 hodin za účasti ministra zdravotnictví České republiky, který spolu s předsedou České lékařské společnosti J. E. Purkyně předá hlavní cenu.

Co je hackathon a jak probíhá

Hackathon je třídenní akce, při níž programátoři, inovátoři a medici spolupracují na vyřešení problémů z lékařské a zdravotní praxe. Název vznikl od slov hacker a marathon. CEEHACKS hackathony patří mezi nejpopulárnější hackathony na světě, o čemž svědčí kvalita účastníků a mentorů, stejně jako výše odměn pro soutěžící. Pro všechny je zajištěno stravování a účastníkům je hrazena doprava. Po 48 hodinách intenzivní práce bez spánku představí týmy svá řešení před odbornou porotou. Nejlepší nápady si odnesou ceny a dostanou od partnerů nabídku nápad obchodně zrealizovat a dostat jej na světlo světa. Celá akce je pro účastníky zdarma, všichni přijíždějí jen s karimatkou, spacákem a vlastním počítačem. Odjet mohou jako autoři nápadu, který změní svět.