Proč jsou ženy ohroženým druhem v IT, budou řešit v Praze expertky

Prvním programátorem byla žena. Ještě před 20 lety tvořily dámy u nás třetinu IT odborníků. Dnes jich je jen desetina a mezi programátory dokonce pouhopouhá tři procenta. Proč tomu tak je a jak situaci změnit, o tom budou v Praze 23. října diskutovat přední dámy z IT v čele s Ditou Přikrylovou, zakladatelkou Czechitas, na setkání Nedostatek žen v IT, které pořádá společnost Green Fox Academy.

V současnosti na trhu práce schází přes 20 tisíc IT specialistů. Toto číslo není ani zdaleka konečné. S ohledem na postupné rozšiřování automatizace a digitalizace lze očekávat, že bude i nadále stoupat. Navíc odborníci varují, že během příštích několika let zanikne mnoho profesí a lidé se bez znalosti počítačů neobejdou.

Přesto si většina dívek nadále volí studium humanitních oborů a nepřemýšlí tolik o své budoucnosti. Volí snazší cestu a vyhýbají se matematice, fyzice či informačním technologiím. „Pokud se tento přístup nezmění a ženy dál půjdou stejnou cestou, budou mít v budoucnu obrovský problém se uplatnit,“ poznamenává Dita Přikrylová, ředitelka a zakladatelka neziskové organizace Czechitas, která se snaží dívky inspirovat a přivést k informačním technologiím.

„V současnosti se u nás v kurzu programování rekvalifikují dvě ženy a byli jsme zklamaní, že jich zájem neprojevilo více,“ potvrzuje situaci Barbora Wachtlová, provozní ředitelka Green Fox Academy, a doplňuje: „Z toho důvodu jsme se rozhodli uspořádat setkání, na které jsme pozvali přední dámy českého IT, aby vyprávěly své příběhy, podělily se o své zkušenosti a inspirovaly další ženy, aby se nebály změny a šly do oboru, ve kterém je budoucnost. Navíc v něm zaměstnavatelé nabízí širokou škálu benefitů a flexibilní úvazky, takže skloubení práce a péče o rodinu, což je pro mnohé ženy velmi důležité, není problém.“

Kromě Dity Přikrylové se meetupu zúčastní také Jana Moudrá, která vytváří aplikace a pyšní se oceněním Google Developer Expert, či Zuzana Maděrová, jež se věnuje startupům, a další úspěšné dámy. Chybět nebude ani pohled „druhé“ strany, a to Františka Procházky, technického ředitele Bistro Agency, jenž bude hovořit například o současném pracovním trhu. Řeč dojde také na platové ohodnocení, benefity i kvality, které zaměstnavatelé u svých pracovníků oceňují.

Meetup Nedostatek žen v IT se uskuteční 23. října od 19 hodin v přednáškové místnosti společnosti Green Fox Academy (Václavském náměstí 11, Praha 1). Vstup je zdarma, potřebná je jen registrace. Více informací o akci naleznete zde.

Poznámky pro média:

Společnost Green Fox Academy (GFA) byla založena v roce 2015 v maďarské Budapešti, kde se velmi rychle stala jedničkou na trhu. Spolupracuje zde se společnostmi, jakými jsou Lufthansa, Evosoft (Siemens) či Bosch. Doposud její kurzy programování v Maďarsku absolvovalo více než 400 lidí a z nich 91 % získalo nabídku zaměstnání v oboru IT a pozici junior software developer. GFA vstoupila na český trh v září roku 2018, kdy byl v Praze zahájen první kurz Junior programátor. Více informací naleznete na www.greenfoxacademy.cz.