Autista Maty z projektu MAAPPI poznává své oblíbené Mapy.cz z jiné perspektivy

Praha, 15. října 2018 – Mapový tým společnosti Seznam.cz začal navštěvovat talentovaný Matěj Hošek přezdívaný Maty, který se potýká s poruchou autistického spektra. V české internetové jedničce se spolu s rodiči domluvil na pravidelných návštěvách. Ty mu mají pomoci rozvíjet jeho talent v kreslení map a zároveň ulehčit začleňování do běžného života.

Poprvé se Maty objevil v Seznamu na začátku srpna a od té doby chodí na pražskou centrálu do týmu Mapy.cz jednou za 14 dnů. „Maty si zkouší program přípravy map, neboli geografický informační systém a dokonce si s námi zkusil nakreslit i kus mapy. Projevuje velký zájem o problematiku map a MHD, kterou má v malíčku. Pokaždé nám ukazuje, kde je v Praze či Brně nějaká výluka,“ uvádí Pavel Žemlík, manažer kartografické redakce Seznam.cz, a dodává, že spolupráce je oboustranně zajímavá, protože poznání různých prostředí může chlapci v budoucnu pomoci najít si svou vysněnou práci. Členové týmu Mapy.cz se zase od Matyho inspirují, jak by mohli mapovou aplikaci přiblížit skutečně všem. Už nyní je služba dostupná v podobě haptických map zrakově postiženým.  

Výsledek vzájemné spolupráce české internetové jedničky a talentovaného chlapce je na Mapy.cz samozřejmě k vidění, stačí si zadat do vyhledávacího pole jedno z uvedených českých měst: Praha, Brno, Ostrava, České Budějovice, Ústí nad Labem, Hradec Králové, Pardubice, Olomouc, Plzeň nebo Karlovy Vary. Kromě klasického mapového výsledku se lidem obrazí i odkaz na Matyho mapu, a přiblíží tak chlapcův pohled na dané město.

„Projekt MAAPPI chce ve střednědobém horizontu začít pomáhat se začleňováním lidí s lehčími formami autismu. Jsme samozřejmě moc rádi, že Maty může být v tomto snažení průkopníkem právě v týmu Seznamu,“ komentuje nově vznikající platformu spolupráce Michaela Hošková, která stojí za projektem MAAPPI.