Dostat firmu do kolen dokáže kdekdo. Ti, kteří jí naopak umí vdechnout nový život, budou sdílet zkušenosti na 7. ročníku Restrukturalizačního fóra roku 2018

/Praha – 15. října 2018/ Na podnik ve vážných problémech už bývá obvykle jeho majitel krátký. Výroba však může mnohdy pokračovat dál a nemusí dojít ani na propouštění. Zpravidla k tomu stačí dobrá spolupráce odborníků na insolvence a restrukturalizace – od advokátů a soudců, přes poradce a bankéře, až po věřitele. Právě takoví profesionálové se setkají 6. listopadu v Praze, aby si vyměnili poznatky z praxe, rozšířili si odborné obzory a lépe se navzájem poznali. Umožní jim to již 7. ročník Restrukturalizačního fóra pořádaného Turnaround Management Association ČR.

České ekonomice se daří. Řada firem má dokonce tolik zakázek, že už žádné nové nepřijímá. Jen málokdo by v takové situaci chtěl myslet na příchod další krize. Přesto se najde dost lidí, kteří si uvědomují, že nic netrvá věčně.

„V současnosti zažíváme jedno z vůbec nejdelších období hospodářského růstu v moderní historii. Obavy z brzkého příchodu recese sílí, a tak se letos zaměříme na to, jak se na krizi po všech stránkách připravit a co dělat pro to, aby firma útlum na trzích ustála a mohla dál růst,“ popisuje Petr Smutný, předseda TMA ČR a partner v oddělení restrukturalizací v rámci regionu střední a východní Evropy poradenské společnosti PwC ČR, proč Restrukturalizační fórum 2018 nese podtitul „Limity růstu“.

Právě faktory, které nyní brání malým a středním firmám rychleji růst, mohou později stát na prahu vážných potíží. Asi nejčastěji zmiňovaný je v této souvislosti přehřátý trh práce. Kromě něj ale budou panelisté na Restrukturalizačním fóru mluvit i o psychologickém hledisku působení vlastníka ve vedení firmy či o problematice nástupnictví. To se sice netýká každého podniku, ale nezvládnutá výměna generací může firmu položit na lopatky mnohem rychleji než by se mohlo zdát. Praktické rady, jak tomu předejít, přinese zakladatel českého výrobce plastových oken Sulko, Libor Suchánek.

Debata o budoucnosti podnikání by nebyla kompletní bez pořádné prognózy vývoje hlavních ekonomických veličin, jako je HDP. Svůj pohled na to, jak by se mohlo české hospodářství v nejbližších měsících a letech vyvíjet, představí hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Případová studie bude letos věnována strojírenské společnosti Vítkovice Power Engineering. O jejím prodeji v konkurzu bude mluvit zástupce poradenské společnosti PwC Radim Škarpa a advokát Roman Kyral z advokátní kanceláře – Císař, Češka, Smutný.

Jeden z programových bloků bude zastřešovat Česká asociace interim managementu (CAIM). Její letošní téma zní: Za obzorem číhá krize, aneb příprava středního či malého podniku na její příchod. Tři úspěšní restrukturalizační a krizoví manažeři Iva Hovadová, Tomáš Pastrňák a Zdeněk Šmejkal představí tři příběhy firem v krizi. Provedou rozbor příčin a vysvětlí způsoby, které by mohly podobné podniky ochránit před budoucí krizí. Následovat bude diskuse moderovaná Petrem Karáskem, který vedl záchranu automobilky TATRA.

Dojde i na prezentaci seminární práce „Analýza předbalených reorganizací 2008 až 2017“, za kterou trio studentů VŠE v Praze ve složení: Tereza Voráčková, Alexandr Potůček a Filip Sýkora, získalo Cenu TMA 2018. V publiku budou další dvě desítky studentů Vysoké školy ekonomické, kteří mají díky partnerství TMA ČR s Podnikohospodářskou fakultou VŠE vstup zdarma.

Závěrečného panelu o atypických formách výkonu funkce insolvenčního správce se ujmou Jan Mašek a Oldřich Řeháček z Administrace insolvencí. Mluvit budou například o správě majetku, hmotně právním opatrovnictví či zajištění v rámci trestního řízení.

O to, aby důležité informace a názory z oblasti restrukturalizace firem nezůstaly pouze za zdmi ČNB, ale dostaly se i k širší odborné veřejnosti, se postarají mediální partneři konference. Těmi letos jsou internetový zpravodajský portál iHNed.cz, týdeník Ekonom, ekonomický deník E15 a odborný měsíčník Moderní řízení.

Stejně jako v předchozích ročnících, je i letos o konferenci mezi odborníky veliký zájem a volná místa rychle ubývají. Pro účast na Restrukturalizačním fóru TMA 2018, je nezbytná registrace, kterou je možné provést prostřednictvím registračního formuláře na http://turnaround.cz/TMAforum do čtvrtka 1. listopadu 2018 nebo do naplnění kapacity.

O TMA

Turnaround Management Association Global je neziskovou organizací sdružující odborníky v oblasti restrukturalizací a insolvencí. Slouží jako mezioborová platforma pro spolupráci a sdílení znalostí a zkušeností. Byla založena v roce 1988 se sídlem v Chicagu. V současnosti má více než 9 000 členů ve 49 pobočkách po celém světě. Více informací o Turnaround Management Association naleznete na www.turnaround.org či na www.tma-europe.org. Informace o české pobočce naleznete na www.turnaround.cz.

 

Kontakt pro média:

 

PR PA RT NE RS I Roman Pařík I rp@prpartners.cz I +420 777 236 267

Ludmila Barborková | Tajemnice TMA ČR, z.s. | konference@turnaround.cz | +420 602 257 045