Severočeský areál s kovovýrobou a bohatou historií mění majitele

Ocelové konstrukce i celé haly známého podniku JPB Kovovýroba znali lidé kromě Česka i v Evropě. Teď jde tento areál v Jirkově-Březenci na Chomutovsku do prodeje. Výběrové řízení na koupi průmyslové plochy o rozloze více než 9 700 metrů čtverečních, jehož součástí je právě i továrna, vyhlásila v těchto dnech renomovaná společnost Naxos. Ta se zaměřuje na prodeje velkých komerčních nemovitostí. Doporučená kupní cena představuje 28 milionů korun, první kolo výběrového řízení končí 18. ledna roku 2019.

„Současní majitelé vybudovali v Březenci úspěšnou firmu. Ta nejdříve vyráběla ocelové konstrukce, později se zaměřila i na dodávky celých hal včetně stavebních prací – třeba pro jeden z předních českých pivovarů nebo pro strojírenskou výrobu v Německu. Po letech se vlastníci vzhledem ke svému věku rozhodli věnovat jiným aktivitám a továrnu i se strojovým vybavením prodat,“ říká Ivo Šindel z ostravského Naxosu, který má prodej na starosti.
Výhody areálu vidí v jeho dobrém umístění v blízkosti Chomutova i silnice spojující Jirkov mimo jiné s Karlovými Vary nebo s Mostem, ale i v jeho komplexnosti. „Několik samostatných i vzájemně propojených výrobních hal i administrativní budova se sociálním zázemím pro zaměstnance jsou ve velmi dobrém stavu,“ dodává Šindel.

Stačí jen spustit stroje

V továrně je možné okamžitě navázat na současnou výrobu. Nový vlastník může ale zvolit a rozjet nový výrobní program. „Areál se prodává i s veškerým funkčním strojním vybavením. Navíc velká část zaměstnanců s mnohaletými zkušenostmi s obsluhou strojů může být přínosem i pro nového majitele. Zachování pracovních míst by uvítali i současní majitelé,“ říká Ivo Šindel.  

Šlechtické rody i podnikatelská rodina   

Na místě dnešní administrativní budovy areálu stál v 16. století dům, který později vlastnili Jindřich z rozvětveného rodu Auerspergů nebo hraběnka Buquoyová. Rekonstruovaná kancelářská budova pochází z konce 19. století, kdy patřila rodině Fiedlerů. Ta podnikala v papírenském průmyslu. Vyráběl se tu mimo jiné balicí papír. Za druhé světové války ho nahradil hedvábný papír, který se vyvážel do evropských zemí. Po válce získaly areál Státní lesy Teplice – továrna sloužila k výrobě lesní techniky. Od roku 1992 tu působí právě společnost JPB Kovovýroba. Ta areál postupně zrekonstruovala a zmodernizovala.

Více na www.naxos.cz