Tisíce žáků základních škol změří síly v informační soutěži IT-SLOT

PRAHA, 16. října 2018 – Jak se mladí lidé orientují ve světě technologií, které nás obklopují? Informační gramotnost žáků 8. a 9. tříd základních škol prověří 9. ročník celostátní soutěže IT-SLOT. Registrace škol a žáků je možná on-line do 19. listopadu.

Soutěž nabírá na popularitě mezi žáky i učiteli – do loňského osmého ročníku se zapsalo 203 základních škol a 4599 řešitelů napříč všemi kraji. Silnou konkurenci v boji o hodnotné ceny lze očekávat i letos. Pár dní po spuštění registrace organizátor evidoval 65 přihlášených základních škol a 750 žáků z celé České republiky.

„Cílem soutěže IT-SLOT je ukázat žákům informační technologie v jejich komplexnosti, podnítit jejich logické myšlení a třeba také vzbudit zájem věnovat se IT i v budoucnu. Dnešní čtrnáctiletí běžně používají chytrý mobilní telefon nebo tablet. Slouží jim však především k virtuální komunikaci na sociálních sítích a sledování vlivných youtuberů a bloggerů. Na počítači už někteří méně rozumí nástrojům v sadě pro tvorbu dokumentů nebo správě e-mailového účtu. Hojně využívají aplikace a na internetu jsou schopni si vyhledat vše, co je zajímá, ale máloco je donutí přemýšlet,“ poukázal Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky (SSŠVT), která soutěž každoročně pořádá.  

Název IT-SLOT poukazuje na Systém Logických Otázek, které se v testu dotýkají dvou oblastí – informačních technologií a ve druhé části matematiky a logiky. První kolo soutěže proběhne on-line v učebnách informatiky všech přihlášených škol, a to 20. nebo 21. listopadu, záleží na škole, které datum jí víc vyhovuje. Na vyplnění 25 otázek budou mít řešitelé po přihlášení do systému 30 minut. Padesát nejlepších účastníků a jejich učitele poté přivítá organizátor soutěže Soukromá střední škola výpočetní techniky u sebe na Proseku 12. prosince ve finálovém klání.

„Také letos budou finalisté soutěžit o hodnotné ceny od firmy Dell jak pro sebe, tak pro své základní školy. Ve hře je 14palcový notebook s pokročilými aplikacemi určený školám nebo notebook-tablet v jednom přenosném zařízení pro jednotlivce,“ vyjmenoval ředitel SSŠVT Martin Vodička.

Přihlásit školu a žáky do soutěže IT-SLOT je možné do 19. listopadu na webu soutěže (www.it-slot.cz).

Průběh soutěže IT-SLOT:

  • Registrace: do 19. listopadu na www.it-slot.cz. Školu zaregistruje pověřený zástupce. Po aktivaci registrace bude moci přihlásit jednotlivé účastníky soutěže.
  • 1. kolo soutěže: ve dnech 20. nebo 21. listopadu, probíhá v registrovaných školách on-line, každý soutěžící obdrží unikátní přihlašovací údaje do svého profilu a v něm vyplňuje test, výsledky a 50 finalistů budou vygenerovány systémem pořadatele ihned po ukončení 1. kola (při shodném výsledku rozhoduje čas vypracování).
  • 2. kolo soutěže: ve středu 12. prosince v učebnách Soukromé střední školy výpočetní techniky v Praze, kam nejvýše tři finalisty z jedné školy doprovodí učitel, slavnostní vyhlášení a předání cen proběhne bezprostředně po dokončení druhého kola.

 

SOUKROMÁ STŘEDNÍ ŠKOLA VÝPOČETNÍ TECHNIKY, www.sssvt.cz

Soukromá střední škola výpočetní techniky (SSŠVT) se od svého založení v roce 1994 věnuje tvorbě a výuce maturitních oborů z odvětví informačních technologií. V současné době škola nabízí tři studijní specializace: grafické systémy a tvorbu webových stránek, správu počítačových sítí, programování a databázové systémy. Důraz na praktickou výuku podtrhuje moderním vybavením a zapojením studentů i vyučujících – fundovaných profesionálů – do vedlejší hospodářské činnosti školy (od roku 2003). Každý rok pořádá soutěž pro žáky základních škol IT-SLOT. SSŠVT je členem Sdružení soukromých škol ČMS.