Řešení pro malé podnikatele: pro platbu kartou už nepotřebují terminál

Praha 18. 10. 2018 Platebním terminálům vyrostla česká konkurence. Startup Trisbee nabízí mobilní aplikaci, díky které mohou i ti nejmenší podnikatelé, prodejci nebo poskytovatelé služeb bez jakýchkoliv počátečních nákladů přijímat bezhotovostní platby. Aplikace Trisbee je zdarma, dostupná pro iOS i Android a má licenci od ČNB. Používá ji už 2 500 uživatelů a 200 obchodníků a jejich počet rychle roste.

Trisbee uvítají hlavně drobní živnostníci, jako jsou instalatéři, cvičitelé jógy, stánkaři nebo taxikáři v menších městech. Umožní jim totiž přijímat platby kartou, aniž by si museli pořizovat platební terminál. Stačí, když budou mít oni i jejich zákazníci mobilní telefon s aplikací Trisbee.

„Trisbee funguje jak pro už zmíněné prodejce a živnostníky, tak třeba pro kamarády, kteří si mohou posílat peníze mezi sebou. Aplikace umožňuje přijímat bezhotovostní platby zkrátka všem, a to bez počátečních nákladů a fixních poplatků,“ říká Matěj Turek, spoluzakladatel Trisbee. Mezi současnými klienty je například inovativní módní služba Genster, virtuální asistent MyTimi.cz nebo designové spodní prádlo Paon.

Jednoduché ovládání a platba za pár vteřin

„Použití je snadné. Obchodník si zřídí profil a připojí svůj bankovní účet. Zákazník si do mobilu stáhne aplikaci Trisbee, kam si uloží svou platební kartu. Když dojde na placení, klient jednoduše v aplikaci vybere registrovaného obchodníka a platbu odešle,“ popisuje druhý spoluzakladatel František Havlín.

Informace o platbě dorazí v řádech několika vteřin, takže obchodník okamžitě vidí, že vše proběhlo v pořádku. Peníze se připíší na účet zpravidla do druhého dne. Placení navíc není vázané na jedno místo a čas – za lekci angličtiny či jógy tak lze zaplatit už po cestě na místo nebo při odchodu, takže není nutné se čímkoliv zdržovat. I pro obsluhu v podniku je to rychlejší než práce s terminálem.

Trisbee neúčtuje žádné poplatky za používání služby ani fixní poplatky za jednotlivé platby. „Účtujeme si jen 1,9 procenta z každé transakce,“ upřesňuje Havlín. Pokud uživatel platí u obchodníka, hradí částku příjemce. Pokud si dva uživatelé, například dvě kamarádky, posílají částky mezi sebou, hradí ji odesilatel.

Zaplatíte i za vstupenku, která hned dorazí do mobilu

Řešení je vhodné také pro online nákupy vstupenek na koncerty a další podobné akce. „Stačí si zvolit, jaké lístky chcete. Jakmile vstupenky prostřednictvím Trisbee zaplatíte, nahrají se lístky přímo do aplikace. Není tak třeba, aby je návštěvník akce lovil někde v emailu,“ popisuje Turek. V současnosti si prostřednictvím Trisbee můžete koupit vstupenky například na Prague Coffee Festival.

Češi se online plateb bojí, zabezpečení je přitom lepší

Ve světě je placení mobilem úplně běžné, protože technologie a infrastruktura terminálů je nákladná a často nevyhovuje moderním podmínkám. Česko je vůči bezhotovostním platbám na rozdíl od západu Evropy či Skandinávie stále ještě rezervované. „Karta, která je uložená v Trisbee, přitom zachovává všechny limity a ochranu, kterou si na ní uživatel nastavil. A navíc přidává jedno zabezpečení navíc. Aby zloděj kartu zneužil, nestačí mu ukrást peněženku. Ještě se musí vlámat do samotného telefonu, který chrání PIN a další metody,“ vysvětluje Turek.

O Trisbee

Startup založili dlouholetí přátelé a spolužáci Matěj Turek a František Havlín. Oba nesnáší zbytečnou byrokracii a nesmyslné poplatky a s Trisbee chtějí nabídnout službu, která je jednoduchá i užitečná.

Trisbee, které je na trhu od června 2018, je ideální platební metodou pro malé podnikatele nebo přátele. Z každé transakce si poskytovatel strhává 1,9 procenta. Aplikace samotná je zdarma a uživatelé neplatí žádné další poplatky. Zakladatelé mají ambice rozšířit podnikání i do zahraničí.