V ČR vzrůstá zájem o atraktivní kancelářské prostředí

Kancelářské prostředí prochází v posledních letech mnoha změnami, ať už jde o uspořádání kanceláří, sídlo, inovativní design či vnitřní organizaci. Vyplývá to ze zkušeností poradenské společnosti Prochazka & Partners.

Správné přizpůsobení kanceláře a atraktivní design může nejen zvýšit efektivitu práce jednotlivých zaměstnanců, ale i pomoci při získávání nových klientů. Právě proto je vhodné se zamyslet nad možnými změnami vzhledem k aktuálním trendům a měnícímu se způsobu práce.

V současné době je jedním z hlavních trendů investice do moderního designu buďto v rámci relokace, nebo i kompletní přestavby stávajících prostor, a to zcela od základů. Firmy musejí být na pracovním trhu konkurenceschopné a velké investice jednotlivých firem v rámci daných sektorů nutí ostatní k následování, aby si udrželi stávající talenty i nabrali nové,“ vysvětluje Radek Procházka, Managing Partner ze společnosti Prochazka & Partners.

Dalším silným trendem je vytváření komunitního prostoru, kde firmy podporují neformální setkávání zaměstnanců nejen během pracovní doby, ale i před prací a po práci. Nově se v kancelářských objektech budují také oddělené zóny, které poskytují prostor pro soustředěnou práci a zefektivní tak pracovní výkony extrovertů i introvertů.

Trendem jsou relaxační místnosti

V dnešní době přichází od mnoha společností požadavek na vylepšení pracovního prostředí na pracovišti. Nové designové kanceláře nejen působí dobře při schůzkách s klienty, ale především se v nich zaměstnanci cítí lépe. Také mohou měnit různá prostředí v rámci pracoviště, a tak si najít místo, kde se jim pracovní úkoly budou plnit nejlépe. Firmy dnes nabízejí zaměstnancům i další benefity v rámci kanceláří, jako jsou beer-bary, vinotéky či místnosti s privátními relaxačními zónami. Nadstandartní benefity dělají společnost více konkurenceschopnou na trhu práce, což je v dnešní době velmi diskutované téma.

„Dobrý návrh a následné kvalitní provedení výstavby kancelářských prostor výrazně přispívá k povědomí o značce zaměstnavatele nejen mezi zaměstnanci, ale i mezi jeho obchodními partnery. Je důležité přemýšlet i nad firemní kulturou a přizpůsobit jí design kanceláře. To, co vyhovuje jedné společnosti, nemusí být pro jinou efektivní. Je nutné být osobitý a nesnažit se kopírovat ostatní. U našich klientů vidíme, že moderní designové kanceláře pomáhají nejen v oblasti náboru talentů, ale i v získávání nových klientů, což maximalizuje návratnost vynaložené investice,“ říká architekt Marek Hinke ze společnosti Prochazka & Partners, která se zaměřuje výhradně na zastupování nájemců v oblasti komerčních nemovitostí.

Jak na moderní a funkční kancelář?

Při výběru vhodných prostor, jejich rozvržení a designového zpracování se z krátkodobého i dlouhodobého hlediska jednoznačně vyplatí spolupráce s profesionály, kteří se zabývají nejen vytipováním vhodných prostor a dohodnutím výhodných podmínek nájemného, ale také jejich designérským provedením. Ti by se vás v prvé řadě měli zeptat na vaši firemní kulturu a očekávání, na základě kterých vám připraví adekvátní návrhy a zajistí jejich realizaci. Design každého kancelářského prostoru je jedinečný a měl by se odvíjet od konkrétní pracovní náplně každé společnosti.

O Prochazka & Partners

Prochazka & Partners je přední poradenská společnost zaměřená výhradně na zastupování nájemců v oblasti komerčních nemovitostí. Tým odborníků poskytuje komerční a technické poradenství, aby každý klient byl schopen učinit plně informované rozhodnutí ohledně komerčních nemovitostí. Znalost trhu a zkušenosti především pomáhají klientům snižovat náklady a umožňují maximalizovat návratnost investovaného kapitálu.