Migrace do cloudu je rychlejší, než se čekalo

Podniky začínají zavírat vlastní datová centra

Výkonný ředitel (CEO) společnosti Oracle Mark Hurd loni odhadl, že v roce 2025 bude 85 % produkčních podnikových aplikací provozováno v cloudu. Letos M. Hurd ve svém projevu na konferenci Oracle OpenWorld 2018 prohlásil, že odpovídající čísla budou vyšší: přechod do cloudu probíhá a bude probíhat ještě rychleji, než předpokládal. Za poslední rok podle Hurda skončilo provoz až 15 % vnitropodnikových datových center v USA a jejich provozovatelé namísto toho zvolili cloud.

„Cloud je jasná budoucnost, o tom už není sporu. Jediná věc, o níž nyní stojí za to debatovat, je rychlost migrace,“ uvedl M. Hurd. CEO Oracle představil v této souvislosti několik aktuálních prognóz. V roce 2025 bude podle něj 100 % cloudových aplikací obsahovat umělou inteligenci, 85 % interakcí podniků se zákazníky bude automatizováno a 60 % pracovních pozic v IT prozatím vůbec neexistuje, ale vznikne až v příštích letech.

Celkově bude platit, že automatizace pracovní místa spíše vytvoří než nahradí. Vzniknou nové pozice v oblasti umělé inteligence i dalších nových technologií, lidé budou řídit roboty, navrhovat technologie pro chytrá města, ve spolupráci s AI a roboty poskytovat zdravotní péči a nacházet nové možnosti využívání dat.

Cloud a integrované technologie typu umělé inteligence podle Marka Hurda zrychlí inovace, zvýší produktivitu a zlevní pokročilé technologie, takže budou ještě dostupnější i menším podnikům. Při výměně citlivých informací a zabezpečení komunikace a transakcí se v roce 2025 již téměř všude bude uplatňovat blockchain.

O konferenci Oracle OpenWorld 2018
Konference Oracle OpenWorld se za posledních 20 let stala jednou z nejvýznamnější akcí z oboru byznysu a technologií. Osobně se jí účastní desetitisíce lidí a miliony ji sledují on-line. Hlavním cílem konference Oracle OpenWorld 2017 je ukázat podnikům, jak může cloud podpořit jejich růst a inovace, podrobně představit klíčové průmyslové trendy a průlomové technologie. K dispozici jsou stovky ukázek a prezentací více než 250 partnerů a zákazníků společnosti Oracle z celého světa, které demonstrují roli cloudu na všech úrovních (aplikace – SaaS, platforma – PaaS, infrastruktura – IaaS). Konference Oracle OpenWorld 2018 se koná 22.–25. října v komplexu Moscone Center v San Franciscu. Podrobnější informace: www.oracle.com/openworld. Konference na Twitteru

O společnosti Oracle

Oracle nabízí kompletní sadu aplikací SaaS pro systémy ERP, HCM a CX, nejlepší databázi v podobě platformy PaaS a služby IaaS. Cloudové služby Oracle jsou poskytovány z datových center v Severní a Jižní Americe, Evropě i Asii. Podrobnější informace o společnosti Oracle (NYSE: ORCL) najdete na www.oracle.com.