Ultra HD Blu-Ray přehrávače porážejí kvalitou streamovací video služby

Praha, Česká republika (26. října 2018) – Moderní doba nahrává přehrávání hudby i videa přímo z internetu. Tento proces nazývaný streaming má však především v oblasti obrazu svá omezení, která prozatím dávají milovníkům filmů pádné argumenty pro použití tradičních přehrávačů.

Kvalita obrazu je vlastnost, která je od nástupu televizorů s rozlišením Ultra HD (4K) skloňována nejvíce. Důvod je logický – se zvyšující se velikostí obrazovky jsou více vidět i nedokonalosti v obraze. Ty se samozřejmě projevují především při sledování videa s nízkou kvalitou původního signálu. Ale konkrétně. Když si pustíte film z tradičního DVD disku, rozlišení obrazu je zpravidla 720 x 576 obrazových bodů. Co se asi stane, když budete takový obraz sledovat na nejnovějším Ultra HD televizoru s rozlišením 3 840 x 2 160 bodů? Přesto, že do výsledné kvality mluví elektronika televizoru, která se snaží obraz vylepšit a vyhladit, odpověď je nasnadě. Detaily, které ve zdrojovém signálu nejsou vidět, elektronika nevymyslí.

DVD, Blu-Ray a Ultra HD Blu-Ray

Zde je čas připomenout zásadní rozdíl mezi formáty DVD, Blu-Ray a Ultra HD Blu-Ray. Oproti výše zmíněné kvalitě obrazu uloženého na DVD nosiči jsou filmy na technologicky vyspělejších Blu-Ray discích buď v rozlišení HD (1280×720 bodů) nebo Full HD (1920×1080 bodů). Tento údaj je vždy napsán na obalu. S nástupem Ultra HD televizorů se čtyřnásobně vyšším rozlišením oproti Full HD se však požadavky uživatelů na kvalitu dále výrazně posunuly. Relativně dlouhou dobu se spekulovalo nad tím, jak dlouho potrvá, než si budeme moci vychutnat filmy v maximální možné kvalitě. Logickým důsledkem byl proto nástup formátu Ultra HD Blu-Ray.

Výběr přehrávače

Nutno podotknout, že pro přehrávání každého vyššího zmíněného formátu je třeba jiný přehrávač s tím, že samozřejmě každý přístroj si poradí s formáty nižšími (včetně audio CD disků), ale ne naopak. Proto najdete na trhu přehrávače označené jako „DVD“, „Blu-Ray“ a „Ultra HD Blu-Ray“. Pozor však, většina z posledně jmenovaných je zpravidla označena „Blu-Ray přehrávač Ultra HD Blu-Ray“, takže vybírejte pozorně.

DVD přehrávač seženete již přibližně od 1000 Kč, tradiční Blu-Ray od 2 000 Kč. V souvislosti s rozlišením televizorů jsou pro uživatele přirozeně nejzajímavější přehrávače Ultra HD Blu-Ray. Vzorovým příkladem této kategorie je Panasonic DP-UB330E, který seženete již pod 6 000 Kč a kromě přehrávání filmů v nejvyšší kvalitě podporuje také zlepšení kontrastu obrazu v tmavých scénách pomocí technologie HDR a vysoké rozlišení při přehrávání zvuku (Hi-Res Audio). Vestavěný procesor HCX zároveň optimalizuje podání barev a v rámci dostupných možností elektronicky zvyšuje rozlišení u méně kvalitnějších formátů videa pomocí funkce „upscaling“ až na Ultra HD.

Streaming versus Blu-Ray

Samostatnou kapitolou jsou v oblasti sledování videa streamovací služby pro přímé přehrávání obsahu z internetu. Na první pohled nejjednodušší řešení s možností výběru téměř libovolného filmu a s prémiovými (extra placenými) službami přehrávání vybraných videí i v kvalitě Ultra HD s sebou však nese jednu nevýhodu. Tou je vyšší komprese a tím i snížení kvality výsledného obrazu. Odborně, ale i laicky pochopitelně řečeno, datový tok obrazových dat uložených na fyzickém Ultra HD Blu-Ray disku je několikanásobně vyšší než datový tok streamovaného Ultra HD videa.

Pokud jste tedy milovníci filmů a chcete si vychutnat obraz v nejvyšší dostupné kvalitě, je pro vás aktuálně nejlepším řešením Ultra HD (4K) televizor ve spojení s Ultra HD Blu-Ray přehrávačem.

Ultra HD Blu-Ray přehrávač Panasonic DP-UB330E

Tento přehrávač využívá nejnovější technologie k tomu, abyste si vychutnali filmy z libovolného zdroje v nejvyšší možné kvalitě. Obraz přepočítává až do 4K kvality, což znamená, že do původních filmů přidává miliony obrazových bodů a díky tomu získáte ostrost, strukturu a jemnější detaily. Navíc podporuje přehrávání zvuku ve vysokém rozlišení Hi-Res audio.

Cena 5 990 Kč

– KONEC –

O společnosti Panasonic

Panasonic Corporation je celosvětovým lídrem v rozvoji elektronických technologií a řešení pro zákazníky v odvětví spotřební elektroniky, bydlení, automobilovém průmyslu a podnikových řešeních. V roce 2018 slaví společnost sté výročí založení, od té doby roste v globálním měřítku. V současnosti má po celém světě 591 dceřiných společností a 88 přidružených společností, které za finanční rok končící 31. březnem 2018 zaznamenaly konsolidované čisté tržby ve výši 61,4 miliard Euro. Hlavním cílem Panasonic Corporation je vytvářet nové hodnoty prostřednictvím inovací v různých oborech a využívání svých technologií k zajištění lepšího života a lepšího světa pro své zákazníky. Chcete-li se o skupině Panasonic dozvědět více, navštivte http://www.panasonic.com/global.