Google při příležitosti výročí vzniku Československa zpřístupní výstavu Národního muzea online

Praha 28. 10. 2018 – Google se dnes připojuje k oslavám 100. výročí vzniku Československa a svou domovskou stránku mění speciálním Doodlem s koláží Pražského a Bratislavského hradu. Výroční domovská stránka zároveň odkazuje na virtuální podobu Česko-slovenské výstavy Národního muzea zpřístupněnou na platformě Google Arts and Culture. Tretry Emila Zátopka, první olympijskou medaili československého závodníka či prapor amerických Čechů z pouti do Národního divadla z roku 1885 si tak může detailně prohlédnout úplně každý – online a bez dlouhého čekání.

2018-10-28 07_30_36-Google.png

Domovskou stránku českého a zároveň i slovenského Googlu dnes zdobí speciální Doodle vytvořený k oslavě 100. výročí vzniku samostatného československého státu. Doodle vyobrazující Pražský a Bratislavský hrad v oválném rámečku vytvořila sanfranciská animátorka Cynthia Cheng. V poslední době specificky české Doodly oslavily například 660. výročí položení základního kamene Karlova mostu nebo 605. výročí Staroměstského orloje.

Výstava v muzeu i na internetu

Jak se zpočátku nereálný projekt Československa stal skutečností, která ovlivnila životy milionů obyvatel nového státu? O tom pojednává Česko-slovenská výstava Národního muzea vytvořená ve spolupráci se Slovenským národným muzeem, kterou dnes Muzeum otevírá brány své nově zrekonstruované historické budovy. Každý, kdo by chtěl na výstavu nahlédnout, ale v nejbližší době se nedostane do Prahy, si ji může jednoduše prohlédnout online, a to díky jejímu umístění na platformě Google Arts & Culture.

Google Arts & Culture si klade dva hlavní cíle. Kromě toho, že poskytuje všem a všude přístup k umění a kultuře, je zároveň inovačním partnerem kulturního sektoru. Spolupracuje s kulturními institucemi po celém světě a pomáhá jim prostřednictvím špičkových technologií sdílet a uchovávat kulturní dědictví,“ říká produktová manažerka Google Arts and Culture Liudmila Kobyakova a dodává: „Velmi nás těší, že jsme u příležitosti 100. výročí založení Československa mohli online zpřístupnit i vybrané artefakty ze sbírek Národního muzea.“

Výstava je rozdělena do několika sekcí, kterými jsou Vznik Československa, Volný čas, Sport a Víra v éře Československa. K vidění je mnoho zajímavých exponátů dostupných i v rámci virtuální prohlídky jako například tretry Emila Zátopka, první zlatá olympijská medaile pro československého závodníka z roku 1924, kronika trampské osady Hebron či Zlatá růže z Velehradu.

Co je Google Doodle

Google Doodle je graficky upravené logo Google na domovské stránce vyhledávače, které Google pravidelně připravuje u příležitosti různých svátků nebo událostí. Někdy se při kliknutí na obrázek zobrazí zajímavé informace k právě připomínanému výročí.

Tuto tradici odstartovali spíše náhodou v roce 1999 sami zakladatelé Googlu Larry Page a Sergey Brin, ale pravidelně se o tvorbu Doodlů začal starat až v roce 2000 jeden z techniků v Googlu Denis Hwang, který má tuto zodpovědnost dodnes. Od roku 1999 již stihl Google vytvořit přes 2 000 unikátních Doodlů věnovaných důležitým osobnostem, událostem nebo výročím.

Český Google již od roku 2008 vybírá místní významné osobnosti a události, které připomíná lokálními Doodly. Mezi další známé české Doodly patří i ten k oslavě 605. výročí Staroměstského orloje z roku 2015, který si na domovské stránce Googlu mohli prohlédnout uživatelé v 38 zemích světa, nebo Doodle k 50. výročí první zmínky o Járu Cimrmanovi z roku 2016. Během desetileté éry vznikla také řada dalších ryze českých Doodlů odkazujících například na Boženu Němcovou, Alfonse Muchu, Jaroslava Seiferta, Karla Čapka, Vlastu Buriana nebo Jana Wericha a Jana Kaplického.

Google Arts & Culture přibližuje na dosah ruky více než 1 500 muzeí ze 70 zemí. Je to jedinečná cesta, jak se ponořit do světa umění, historie a divů světa od Van Goghových maleb ložnice po celu, ve které byl vězněn Nelson Mandela.

Aplikace Google Arts & Culture je zdarma dostupná na internetu a pro mobilní telefony s operačními systémy iOS a Android. Tým Google Arts & Culture pomáhá od roku 2011 kulturním institucím se zapojením inovací. Pracuje na technologiích, které pomáhají uchovávat a sdílet kulturní dědictví a umožňují kurátorům vytvářet podmanivé výstavy – online, offline i přímo v muzeích. O nejnovějších aktivitách se můžete více dozvědět na oficiálním blogu Googlu.

Google Arts & Culture v číslech:

  • Více než 1 500 kulturních institucí ze 70 zemí. Najděte je na mapě.
  • Více než 6 milionů fotografií, videí, rukopisů a dalších dokumentů popisujících umění, kulturu a historii.
  • Více než 7000 online výstav.
  • Speciální Art Camera vytvořila již více než 5 000 fotografií uměleckých děl z celého světa v ultra-high rozlišení.