Firemním účtům vládnou velké banky v čele s Komerční bankou

Praha 30. října 2018: V oblasti firemních účtů věří české firmy především velkým bankám. Vyplývá to z nejnovějších údajů největší online databáze českých firem, společnosti Merk.cz. Na špici žebříčku se s přehledem umístila Komerční banka, která ovládla firemní účty u středních i velkých podniků, těsně následovaná ČSOB. Umístění v celkové pořadí se pak až na několik výjimek zrcadlí i v žebříčku z pohledu krajů, obratu nebo typu podniku.

Střední a velké podniky s minimálními rozdíly

Jak ukazují nejnovější data, mezi středními podniky (50-249 zaměstnanců) a velkými (nad 250 zaměstnanců) nejsou z hlediska preferencí bankovních společností obzvlášť na špici žebříčku zásadní rozdíly. Na první místě jsou účty vedené u Komerční banky, následuje Československá obchodní banka, na třetí a čtvrté pozici je pak UniCredit Bank a Česká spořitelna.

„Rozdíly mezi většími a menšími podniky vidíme až na konci první desítky, kdy se u středních podniků objevuje Sberbank a Fio banka Tyto instituce se přitom u velkých podniků posunuly až do druhé desítky, Fio banka dokonce na dvacátou pozici,“ doplňuje Tomáš Berger, CEO společnosti Imper CZ.

(Zdroj MERK a MFČR. Zdroj dat zohledňuje firmy, které jsou registrovanými plátci DPH.)

Kraje kopírují republiku

Jednotlivé kraje v preferencích vesměs kopírují celorepublikový trend. Na prvním místě je ve všech krajích ČR Komerční banka, jedinou výjimkou je Jihočeský kraj, kde první příčka u velkých podniků (nad 250 zaměstnanců) patří ČSOB. U středně velkých společností se i v krajích ve většině případů dostává do první desítky kromě velkých hráčů také Fio banka, zatímco velké podniky častěji volí ING Bank.

Příspěvkové organizace s Monetou

Z pohledu typu organizace lze sledovat na prvních třech místech obdobné pořadí jako v celkovém přehledu účtů. Velké společnosti s ručením omezeným preferují hned po Komerční bance UniCredit Bank a příspěvkové organizace nad 250 zaměstnanců posouvají na druhé místo Českou národní banku, která v první pětce jinde chybí.

„Zajímavostí je také umístění MONETA Money Bank, která se u středních podniků zapsaných jako příspěvkové organizace a u fyzických osob dostala na čtvrtou pozici oproti umístění v celkovém žebříčku účtů,“ dodává Tomáš Berger.

(Zdroj MERK a MFČR. Zdroj dat zohledňuje firmy, které jsou registrovanými plátci DPH.)

Svou roli hraje i obrat

Lehce odlišné preference bankovních společností se projevují pouze u společností s menším obratem. Ačkoliv na prvních čtyřech místech se u středních i větších podniků opět drží Komerční banka, ČSOB, Česká spořitelna a UniCredit Bank, zvládla se do první pětky dostat také Fio banka a Česká národní banka, a to u společností s obratem do 10, resp. 00 milionů korun.

(Zdroj MERK a MFČR. Zdroj dat zohledňuje firmy, které jsou registrovanými plátci DPH.)

O společnosti Imper CZ
Společnost Imper CZ s.r.o. je IT společnost založená v roce 2009. Za svou krátkou historii vyvinula a spustila řadu služeb, jejichž společným jmenovatelem je chytrá práce s daty. Právě takovou prací se z obyčejných dat stávají chytrá data, jejichž využití lze nalézt v každém produktu Imper CZ s.r.o. Portfolio společnosti sestává ze služeb Monitora – online nástroj pro monitoring médií podle klíčových slov; Leady – identifikace firemních návštěvníků webových prezentací; a Merk – online unikátní databáze firem a živnostníků v ČR.

Imper CZ s.r.o. se může chlubit referencemi zasahujícími do široké škály oborů. Její služby využívají společnosti spadající do finančního sektoru, jako jsou Komerční banka, ČSOB, UniCredit, GE Money Bank; logistiky – PPL, DPD; IT a telekomunikací – T-Mobile, hp, AVG, ABRA Software; a další.