IT obory dokončilo více než 1600 českých a slovenských studentů. Trh by jich potřeboval desetinásobek

Podle údajů platformy IT SPY, která již devátým rokem vybírá nejlepší diplomový projekt, vzniklý na IT fakultách v Česku a na Slovensku, dokončilo v tomto roce 2. stupeň vysokoškolského vzdělání více než 1600 studentů. I díky lepší spolupráci fakult a firem většina absolventů zůstává po škole v oboru. Roste také počet prací, které vznikají přímo pod patronátem soukromého sektoru. Trhu to však nestačí, IT specialistů by potřeboval nejméně desetkrát tolik.

Data pochází od 17 fakult 16 českých a slovenských univerzit, z kterých bude porota vybírat desítku nejlepších diplomových projektů vzniklých v Česku a na Slovensku. Kvalita prací se každoročně zvyšuje a především dokazuje, že studenti dokáží držet krok s nejnovějšími globálními trendy, což je důležité především kvůli konkurenceschopnosti. To za soukromý sektor potvrzuje i Tomáš Krátký, spoluorganizátor soutěže IT SPY a Research and Development Director ve společnosti Profinit. „Poptávka po IT odbornících je dnes v Česku i na Slovensku a vlastně skoro v celém západním světě obrovská. Školy na to reagují různě. Ze všech sil se snaží přilákat více nových studentů, velký prostor dostává tříleté bakalářské studium, po jehož ukončení je student rozumně připraven na profese, po kterých je hlad v IT největší. I vzhledem k neustále se zlepšujícím podmínkám chtějí absolventi zůstat v oboru a procento těch, kteří mají po škole problém s relevantním uplatněním, klesá. Stále více absolventů se také vrhá na vlastní byznys a zakládá firmy a start-upy.“

To však nestačí. Podle čísel, která má IT SPY k dispozici, na trhu stále chybí nejméně 15 000 elitních IT specialistů. V ideálním případě by za současné konjunktury tuzemské firmy uvítaly až 100 000 lidí v nejrůznějších IT profesích. I proto společnosti hledají nová řešení a stále častěji se snaží navázat úzkou spolupráci s univerzitami. Mnohá témata diplomových prací díky tomu vznikají ve spolupráci s technologickými partnery univerzit, ať už lokálními nebo globálními, a výsledky projektů se stávají součástí vývoje.
„Líbí se nám, jak čeští a slovenští studenti přemýšlí. Jen málo trhů se může chlubit tím, že si na něm významné technologické společnosti zakládají – tak jako my – vývojová střediska. Ze spolupráce firem a vysokých škol navíc mohou těžit všechny strany. Studenti se seznámí s tržní realitou, komerční subjekt získá výzkumnou kapacitu a univerzita se stane součástí prestižích projektů s globálním dopadem,“ říká Juraj Prstek, Knowledge & Efficiency Manager z vývojového centra Valeo Praha, které se zabývá autonomní dopravou a smart mobilitou.

I letošní obhájené diplomky drží vysokou laťku z minulých let, jak potvrzuje profesorka Mária Bieliková, předsedkyně poroty IT SPY a děkanka Fakulty informatiky a informačních technologií ze Slovenské technické univerzity v Bratislavě: „V prvním kole soutěže vybrali akademici z více než 1600 diplomových prací stovku, ze které vzejdou semifinalisti. I letošní práce se ve velké míře zaměřují na aktuální trendy a problémy IT, jako je umělá inteligence, datová analytika, počítačové vidění, informační bezpečnost nebo internet věcí. Odrazil se v nich také trend vysokých škol, které u nás na Slovensku i v Česku dokáží stále více zprostředkovat vhled do problémů řešených v zahraničí.“

Soutěže IT SPY se účastní 1607 absolventů z akademického roku 2017/18 ze 17 IT fakult v České republice a na Slovensku. Vítěz, který kromě akademického uznání získá také 1000 eur na další rozvoj projektu, bude vyhlášen začátkem prosince na slavnostním finálovém večeru. 

O soutěži IT SPY

IT SPY (IT Student Project of the Year Czech & Slovak ACM Chapter 2018; dříve ACM SPY) je oficiální soutěž českých a slovenských univerzit o nejlepší diplomovou práci v oblasti informatiky a informačních technologií. Po odborné stránce soutěž zaštiťují česká a slovenská sekce celosvětové profesní organizace ACM. Cílem soutěže je podpořit studenty v jejich studiu a pomoci jim uplatnit tuto snahu i výsledky v praxi.

IT SPY 2018 je již devátým ročníkem této soutěže. Každoročně mohou fakulty prestižních českých a slovenských univerzit nominovat až 10 % z celkově obhájených prací svých studentů. Jejich kvalita je pak posuzována akademickou porotou z pohledu rešerše současného stavu poznání, návrhu, vyhodnocení a realizace řešení se zohledněním výzkumného aspektu. Akademickou část při organizaci zastupuje Fakulta informatiky a informačních technologií Slovenské technické univerzity v Bratislavě. Zástupcem komerčního sektoru a spoluorganizátorem je společnost Profinit.

Soutěž organizují české a slovenské univerzity a Czech and Slovak ACM Chapters (acm.org) a společnost Profinit. Více informací lze nalézt na internetových stránkách www.itspy.cz nebo www.itspy.sk.

O společnosti Profinit EU, s.r.o.

Profinit je od roku 1998 významným hráčem na poli application outsourcingu a information managementu. Úspěšně dodává řešení především v oblasti vývoje software na zakázku, datových skladů a business intelligence zákazníkům v Evropě i USA. Profinit je dlouhodobým partnerem více než 50 významných společnosti z oblastí financí, telekomunikací, utilit a státní správy (v České republice jsou to mj. Česká spořitelna, ČSOB, ČSOB pojišťovna, Komerční banka, O2, Vodafone a řada dalších).

Profinit poskytuje komplexní služby od návrhu a optimalizace procesů, business a IT architekturu až po finální dodávky ICT řešení. Podle údajů IDC patří mezi pět největších firem v oblasti vývoje software na zakázku v České republice a je držitelem řady dalších ocenění. www.profinit.eu