Schneider Electric představuje novou generaci jističů ovládaných smartphonem

Praha, 31. října 2018 – K elektrické síti je připojeno na 50 miliard různých technických zařízení. Na energetickou infrastrukturu jsou zároveň kladeny stále větší nároky, a to nejen z hlediska efektivnosti, ale i řízení samotného provozu. Schneider Electric reaguje na situaci novou generací vzduchových jističů Masterpact MTZ, které se dají monitorovat a ovládat chytrým telefonem a značně tím urychlují obnovu napájení. Jističe odpovídají éře internetu věcí a najdou uplatnění mezi koncovými uživateli, projektanty nebo výrobci rozváděčů, kteří vyžadují vysoce výkonné jističe jako součást nízkonapěťových řešení pro průmyslové provozy, kritické aplikace a budovy.

Efektivní ochrana před přetížením kabelů, zkraty a poruchami izolace

Nová generace jističů je určena k nasazení v propojených, decentralizovaných a digitalizovaných energetických sítích, schopných přizpůsobovat se rychle měnícím se potřebám. „V případě zkratu nebo přetížení automaticky odpojí přívod proudu, čímž chrání rozvody před poškozením a uživatele před úrazem elektrickým proudem. Na rozdíl od pojistky je však jistič možné znovu zapnout a používat dál bez potřeby jeho výměny. Jističe řady Masterpact se staly synonymem pro vysokou dostupnost elektrické energie a ochranu proti přetížení kabelů, zkratům a poruchám izolace i v tom nejnáročnějším prostředí,“ říká Martin Dostál ze společnosti Schneider Electric, která určuje standardy v oblasti vzduchových jističů od roku 1987 a každá inovace vždy obsahuje ty nejmodernější funkce.

Zabudovaný elektroměr v nejvyšší třídě přesnosti

Jističe Masterpact MTZ, jako první ve své kategorii, v sobě mají zabudovaný elektroměr v nejvyšší třídě přesnosti, který poskytuje okamžité i souhrnné přehledy o spotřebě energie. Vedle toho poskytuje analýzy a trendy jejího využívání či údaje o rozdělení nákladů, což přispívá k zlepšení energetické účinnosti elektrického zařízení.

Výhody ovládání jističů pomocí chytrého telefonu

S duchem doby jde také ovládání a monitorování jističů, které se realizuje pomocí chytrého telefonu a speciálního software. Mobilní aplikace zpřístupňuje v reálném čase provozní informace. Pro vzdálené notifikace je k dispozici digitální deník údržby, který umožňuje proaktivní údržbu a zajišťuje bezpečnou kontinuitu provozu, pravidelnou kontrolu, upozornění a alarmy. V případě výpadku tak mohou uživatelé pomocí mobilního telefonu minimalizovat dobu výpadu a rychle obnovit napájení.

Inteligence jističů se dá zvyšovat pomocí digitálních modulů

Interaktivní bezdrátové rozhraní zvyšuje bezpečnost pracovníků údržby, protože analýza a zásah přes zabezpečené připojení nevyžadují přímý kontakt s jističem. Inteligence jističů nové generace se dá rozšiřovat prostřednictvím digitálních modulů, navíc bez nutnosti odstavení zařízení. K dispozici jsou pokročilé nástroje pro jištění, měření, diagnostiku a údržbu. Navzdory novým funkcím mají jističe nové generace stejné technické parametry, rozměry a tvar jako předcházející řada Masterpact, což umožňuje bezproblémový přechod na modernější technologii bez potřeby dělat zásahy do existujících rozvaděčů. Stejně tak není potřebné ani opakovat certifikační zkoušky.

O společnosti Schneider Electric

Schneider Electric je hlavní hráč v oblasti digitální transformace, automatizace a řízení energií. Poskytuje řešení pro domácnosti, budovy, datová centra, infrastrukturu a průmysl. Společnost je zastoupena ve více než stovce zemí a je nezpochybnitelným lídrem ve správě napájení, zejména u zařízení se středním a nízkým napětím, dále v oblasti zabezpečení napájení a automatizačních systémech. Poskytujeme integrovaná efektivní řešení, která kombinují energii, automatizaci a software. V rámci našeho globálního ekosystému spolupracujeme s největší komunitou partnerů, integrátorů a vývojářů. Díky naší otevřené platformě tak můžeme zajišťovat provozní efektivitu i kontrolu procesů v reálném čase. Věříme, že skvělí lidé a partneři dělají ze Schneider Electric stejně tak skvělou společnost a že máš závazek vůči inovacím, rozmanitosti a udržitelnosti zaručuje, že heslo Life is on platí všude, pro každého a v každém okamžiku.