Se zimou roste nehodovost a cena pojistných událostí. Nenechte se letos zaskočit nedostatečným krytím vaší pojistky

Na podzim a především začátkem listopadu začíná všem motoristům období, které by měli věnovat přípravě vozu na zimní počasí. Každý automobil si před zimním obdobím zaslouží pečlivou kontrolu a údržbu, kterou můžeme život auta prodloužit i o několik sezón. Ke vhodné přípravě nepatří jen přezutí na zimní pneumatiky nebo doplnění brzdové kapaliny, ale také zvolení správného havarijního pojištění, které řidiče a jejich vozy ochrání před častějšími nehodami v zimním období. Přichystejte se proto na zimu v předstihu, abyste nebyli překvapeni, až napadne první sníh.

Úspěšně zvládnutá jízda v zimních podmínkách nezáleží jen na soustředění a schopnostech řidiče, ale také na stavu vozidla, které musí být připraveno správně reagovat na všechny nastalé situace. „Nyní nastává ideální čas připravit svůj vůz před zimním obdobím, které začíná 1. listopadu a vyžaduje víc, než jen pouhé přezutí na zimní pneumatiky. Bohužel ani přezutí není pro všechny české řidiče samozřejmostí,“ informuje Zbyněk Laisek z portálu Porovnej24.cz. Proto nezapomeňte na kontrolu světel, palivového filtru a doplnění všech jízdních kapalin. Brzdová a chladicí kapalina by se u běžných aut měla měnit každé dva roky, u vozu se stabilizací podvozku každý rok. Zkontrolujte i vodu do ostřikovačů a dolijte nemrznoucí směs. Ke své povinné výbavě pak ještě přidejte sněžné řetězy, škrabku na led a smetáček nebo rozmrazovač na skla a stěrače přimrzlé k oknu. Pokud byste je odtrhávali násilím, hrozí jejich poškození.

Příprava auta ale není to jediné, na co byste měli v zimě myslet. Na základní pravidla jízdy v zimním období proto pravidelně upozorňuje společnost BESIP. Příprava auta na zimu je základ, ale hlavním pravidlem je vždy uzpůsobení jízdy daným podmínkám, udržování bezpečné vzdálenosti od vozidla před námi a také udržování neustálé pozornosti. „Riziko dopravní nehody je v tomto období mnohem vyšší a výrazně stoupá počet nehod. Důvodem není jen náledí a kluzká vozovka, ale i zhoršené klimatické podmínky. Časté mlhy, déšť a sníh doprovázené brzkým stmíváním způsobují u řidičů větší únavu.  Během špatného počasí navíc řidiči rychleji ztrácejí pozornost a soustředěnost. Proto by se měli vyvarovat náhlých manévrů na kluzké vozovce a jezdit klidně, plynule a předvídavě,“ říká Tomáš Neřold, vedoucí BESIP. „Je také nutné pamatovat na to, že se na silnici pohybují i ti nejzranitelnější účastníci silničního provozu, pro které je toto období více než kritické. Téměř 4 z 10 chodců jsou usmrceni v posledních třech měsících roku,“ doplňuje.

Ačkoliv mezi nejtragičtější měsíce na silnicích patří červen a červenec, nejvíce dopravních nehod se v minulém roce stalo v říjnu (9 941). Podle statistik nehodovosti, které zpracovává Policie ČR, se navíc v zimních měsících zvyšuje hmotná škoda na havarovaných vozech. To je jedním z důvodů, proč nepodcenit volbu toho správného pojištění.

Jak na havarijní pojištění?

I přes dodržování pravidel a opatrnost se ale řidič může vlivem špatného stavu vozovky jednoduše stát účastníkem nehody i bez vlastního zavinění. Příkladem může být třeba uklouznutí na zmrzlé vozovce a najetí do svodidel. Proto by měli řidiči přemýšlet i nad vhodným havarijním pojištěním, které pomůže kompenzovat finanční náklady na případnou opravu auta. Vybrat vhodné havarijní pojištění však někdy může být oříšek. „Ideální je výběr pojištění All risk, které by obecně mělo pokrývat všechna pravděpodobná rizika. Tato pojistka ale patří mezi ty dražší a svou cenou tak není přijatelná pro všechny řidiče. Pokud ale například pravidelně parkujete v garáži, můžete ze svého pojištění nechat vyškrtnout některé položky, třeba riziko odcizení vozu,“ říká Zbyněk Laisek, zakladatel portálu Porovnej24.cz

Majitelé nových vozů by pak měli zvážit uzavření pojištění GAP. To bylo vytvořeno jako ochrana před rychlým poklesem hodnoty vozu, která jen při samotném nákupu automobilu klesne o 15 %.  Díky tomuto pojištění bude majitelům, i při totální škodě auta v prvních dvou až třech letech od koupě, proplacena plná pořizovací cena. Řidičům se často vyplatí sjednávat havarijní pojištění společně s povinným ručením. Díky tzv. propojištěnosti totiž mohou získat slevu na další pojistnou smlouvu nebo převézt bonus z povinného ručení, který pomůže dalšímu snížení cen.

Nenechte se ale zlákat na první nabídku pojištění, na kterou narazíte. Podle interních dat společnosti Porovnej24.cz, která ve svém projektu Index24 dlouhodobě sleduje vývoj a rozdíly mezi cenami široké škály finančních a bankovních produktů v České republice, se ceny havarijního pojištění značně liší. Průměrná domácnost totiž za havarijní pojištění ročně zaplatí necelých 8 000 Kč. Index24 navíc sleduje cenový rozdíl mezi nejdražší a nejlevnější nabídkou se stejnými charakteristikami na trhu. „Ukazuje se, že rozdíl mezi cenami pojištění činí téměř 100 %. Může se proto stát, že nabídku se stejnými parametry Vám různé pojišťovny nabídnou za 8 nebo také 16 tisíc ročně,“ varuje Zbyněk Laisek.

Průměrná částka za havarijní pojištění (Kč) Rozdíl mezi nejlevnější a nejdražší nabídkou na trhu (Kč)
Rodina 4 804 3 746
Single 12 730 11 628
Mladý pár 11 438 12 025
Senioři 2 518 1 360
Průměrně 7 872 7 190

*Cena havarijního pojištění u každé z modelových domácností je vypočtena na základě interních dat Porovnej24.cz, která navazují na konkrétní vůz s běžnými parametry, který je každé domácnosti přidělen.

O společnosti Porovnej24.cz

Porovnej24.cz je největším finančním porovnávačem s možností online sjednání, který operuje s nabídkou produktů více než 80 firem. Zároveň je i předním poskytovatelem unikátního softwaru pro finančně poradenské společnosti. Cílem firmy je zjednodušení finančního rozhodování a optimalizace finančních výdajů občanů.