iNELS se stal jedním z partnerů EXPA 2020

Holešov, 25. října 2018 – Pozornost světa se čím dál více ubírá směrem k Dubaji. Výkladní skříň Middle Eastu neustále překvapuje stále novými a novými projekty, které někdy sahají na hranici představivosti. Největší pozornosti se jí však dostane za dva roky, kdy odstartuje Světová výstava, kterou toto velkoměsto pořádá. V přípravách nezahálí ani Česká republika, která se na EXPU 2020 představí se svým projektem Czech Spring. Partnerem expozice je mimo jiné i společnost iNELS, přední český výrobce řešení pro inteligentní elektroinstalace.

Byť to na místě konání zatím vypadá jako velké pískoviště pro dospělé, již za 730 dní otevře své brány dosud nejimpozantnější světová výstava – EXPO 2020. V Dubaji k ní přistupují tak, jako k většině projektů realizovaných v tomto emirátu – megalomansky a se vší pompézností. Celé přípravy odstartovaly obrovským ohňostrojem odpáleným z Burdž Chálífa. A kde skončí? Těžko předvídat. Staví se nová infrastruktura, vznikne až 200 000 nových pracovních míst a na počest výstavy bude postavena nová nejvyšší budova světa, která podle plánů překoná Burdž Chalífu nejméně o 100 metrů.

Výstava s sebou nese velkou prestiž, proto ani jednotlivé země nechtějí zůstat příliš pozadu. Česká republika se představí s projektem Czech Spring, jehož hlavní dominantou bude SAWER. Technologie, která pomocí solární energie získává vodu ze vzduchu. Na jeho vývoji pracuje Univerzitní centrum energeticky efektivních budov (UCEEB) a Fakulta strojní ČVUT v Praze.

Jedním z partnerů českého pavilonu je i společnost iNELS, člen skupiny ELKO EP, jednoho z předních světových výrobců elektronických zařízení. Co všechno iNELS na Světové výstavě předvede je ještě předmětem jednání. Jisté však je, že bude svojí inteligentní elektroinstalací řídit zasedací místnost, meeting room, kanceláře a technickou místnost. Využije tady své revolučního řešení „future office“, o které v tuzemsku i ve světě začíná být čím dál větší zájem.

V jednání je také skleněná interaktivní dotyková stěna, kterou by se dal částečně ovládat i SAWER. Stejně tak může ukazovat informace nejen o technologii, ale také online informace z pavilonu, jako je počet návštěvníků, počasí, kvalita vzduchu apod. iNELS nyní vyčkává na výsledky tendrů o jednotlivé výstavní plochy v pavilonu. S vítězi se pak povede jednání o vzájemné spolupráci, aby ovládání celého pavilonu fungovalo jednotně, uceleně.

„Sám jsem zvědavý, co EXPO 2020 přinese. Srovnám-li to s Milánem 2015, plzeňské pivo tentokrát lákat nebude, ale věřím, že SAWER by mohl být zajímavým tématem. Slunce v Dubaji mají dostatek, vody ne. Těší mě, že jsme se stali partnery tohoto unikátního projektu a budeme mít možnost se na akci takových rozměrů podílet,“ vysvětluje Jiří Konečný, majitel společnosti ELKO EP.

###

ELKO EP je jedním z předních světových výrobců elektronických zařízení pro domovní, office a průmyslové automatizace. Již 25 let dodává do celého světa produkty jako relé, bezdrátové instalace nebo zařízení pro Internet věcí (IoT). Nezaměřuje se ale jen na hmotné výrobky, navrhuje také komplexní efektivní řešení.

Pobočky společnosti jsou v 17 zemích světa, veškerý vývoj a výroba však probíhá ve vlastních prostorách v Holešově. I díky tomuto zázemí společnost obdržela několik významných ocenění, například Vizionář roku 2015 nebo Globální exportér roku 2016.