Nový softwarový nástroj z VUT umožní fotografům vrátit se ve virtuální realitě na místo pořízení snímku

Zcela nový zážitek při prohlížení fotek z dovolené umožní nový softwarový nástroj informatiků z Vysokého učení technického v Brně. Tým Martina Čadíka z Fakulty informačních technologií ve spolupráci s Adobe Research přišel na způsob, jak zakomponovat běžné uživatelské snímky do krajiny, a nabízí tak unikátní možnost projít si místo, na kterém se přímo nacházel fotograf, jenž snímky pořizoval. Možnost ukázat blízkým celkový pohled na místo, odkud fotografie pocházejí, a projít si celou cestu ve virtuální realitě, dává zcela nový rozměr dosavadnímu způsobu prezentace fotek.

Výstupem nástroje Immersive Trip Reports může být buď video s průletem krajinou po předem definované trase, nebo přímo možnost projít si danou cestu ve virtuální realitě s pomocí speciálních brýlí. Na vybraných místech se pak zobrazí přímo osobní fotografie uživatele, která může diváky doslova přenést na místo pobytu. „Člověk se vrátí z dovolené a má hromadu fotek. Pak je chce ukázat. My mu teď dáváme možnost je zasadit přímo do terénu a projít si tu trasu znovu ve virtuální realitě. Může se tak rozhlížet po okolí, získá další informace o kontextu, ale zároveň vidí své fotky s přáteli nebo rodinou,“ vysvětlil vedoucí týmu CPhoto@FIT Martin Čadík, který se věnuje výpočetní fotografii.

Nový softwarový nástroj informatici z VUT poprvé představili na prestižní konferenci ACM UIST v Berlíně v říjnu letošního roku. „Kromě procházky ve virtuální realitě může nástroj vygenerovat i video průlet krajinou. Dále nabízí možnost rozšířit snímky o informace, co přesně zobrazují. Například najednou vidím i jméno hory, její výšku a nějaké další podrobnosti o místě, kde se nacházím,“ doplnil Čadík, který nástroj prezentoval spolu se svým doktorandem Janem Brejchou.

Vrátit se na místo pořízení snímku, tedy do digitálního terénního modelu, prostřednictvím videa nebo virtuální reality, je možné díky tzv. geolokalizaci fotografií, kdy je pro každý snímek automaticky odhadnuta jeho poloha a orientace. Pro tuto náročnou úlohu využívají informatici v rámci Immersive Trip Reports veřejné databáze milionů fotek ze serverů, jako je například Flickr. Pozici a orientaci fotoaparátu pak odborníci umí dále zpřesnit pomocí digitálních modelů krajiny.

Na technologii už výzkumníci podali i mezinárodní patent, a to ve spolupráci s americkou společností Adobe Research. V budoucnu by tento nástroj mohl být implementován přímo do nabídky softwarových produktů Adobe, například do Adobe Lightroom.

Více o geolokalizaci fotek a práci týmu Martina Čadíka najdete v této zprávě, případně přímo na webu CPhoto@FIT.