Vymyslete lék na předluženost a zaplňte mezigenerační propast. V4 v Praze chystá vůbec první Social Innovation Weekend.

První inovační víkend týkající se sociálních témat v rámci zemí Visegrádské čtyřky Social Innovation Weekend Prague 2018 proběhne 23.–25. listopadu 2018 v coworkingu Business Link v pražských Holešovicích. Na soutěžní inovativní maraton se mohou skrz webové stránky www.SIW2018.eu hlásit nejen studenti, ale také lidé s nápadem, jak vylepšit soudobou společnost, a to do 11. listopadu.

Během tří dní a 48 hodin čisté práce bude úkolem 60 vybraných inovátorů proniknout do tří klíčových témat: předluženost; vzdělávání a přístup k informacím neslyšících; nebo mezigenerační propast při předávání vědomostí. Všechna řešení, která během víkendu vzniknou, budou prezentována před znaleckou porotou složenou z odborníků z neziskové i komerční sféry. Řešení by mělo být do budoucna realizovatelné, efektivní, dlouhodobě udržitelné a přínosné pro společnost. Po celou dobu budou mít účastníci fyzicky nebo online k dispozici celou řadu erudovaných mentorů, kteří se dlouhodobě pohybují a orientují v sociální problematice nebo v byznysu.

O víkendu bude účastníkům k dispozici také Saar Francken, odbornice na problematiku z Centra pro sociální inovace britské University of Cambridge,“ zve na akci Ivana Šenitková z pořadatelské organizace Za lepší život v Praze. Účastnit se bude ještě Radek Habl, zakladatel mapy exekucí, nebo mentoři z mezinárodní organizace Ashoka, jež podporuje a propojuje sociální inovátory. Účastníkům také poradí zástupci organizace SozialMarie, která oceňuje výjimečné projekty týkající se sociálních inovací.

Hlavní cena je účast s kompletním servisem na konferenci Ashoka European Changemakers Summit 2019. Účastníci mohou také vyhrát konzultace budoucího vývoje svých řešení s partnery akce nebo další zajímavé ceny.

Co jsou to sociální inovace?

Sociální inovace představují nová a lepší řešení, tj. účinnější, efektivnější, udržitelnější, spravedlivější, která naplňují naléhavé sociální (resp. společenské) potřeby a zároveň vytvářejí nové sociální vztahy nebo spolupráce. Sociální inovace by měly směřovat ke změně uvažování veřejnosti a měly by mít celospolečenský dopad.

Partneři akce

Záštitu převzala Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy. Dalšími partnery akce jsou Ministerstvo práce a sociálních věcí, Kariérní centrum ČVUT, Connect Coworking, Startup Academy Poland, Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány, Aliance pro mladé, Impact Hub Praha, Inovační laboratoř, UP21, IdeaSense, The Slovak Alliance for Innovation Economy, Rozbehni sa!, Pointa Publishing s.r.o., Ja Czech.

Více informací o víkendu sociálních inovací, který je spolufinancován Visegradským fondem, naleznete na webu nebo Facebooku.