Canon slaví zisk šesti prestižních ocenění TIPA Awards pro rok 2018

PRAHA, 19. dubna 2018 – Společnost Canon získala od světové fotografické a tiskové asociace Technical Image Press Association (TIPA) šest prestižních ocenění za rok 2018. Asociace TIPA Canon za jeho technické inovace ocenila už 24. rok za sebou – poprvé se tak stalo v roce 1991. Šestici oceněných produktů tvoří pro tento rok čtyři fotoaparáty, jeden objektiv a jeden blesk. Jejich společným prvkem je skutečnost, že dokáží vyhovět různorodým typům uživatelů. Ocenění budou slavnostně předána 26. září 2018 na veletrhu photokina 2018, který proběhne v Kolíně nad Rýnem.

Společnost Canon získala pro rok 2018 od asociace TIPA tato ocenění:

  • Nejlepší digitální zrcadlovka pro začátečníky: Canon EOS 200D
  • Nejlepší full-frame digitální zrcadlovka pro pokročilé uživatele a experty: Canon EOS 6D Mark II
  • Nejlepší kompaktní systémový fotoaparát pro začátečníky: Canon EOS M50
  • Nejlepší profesionální kompakt: Canon PowerShot G1 X Mark III
  • Nejlepší inovace v oblasti fotografické techniky: Canon Speedlite 470EX-AI
  • Nejlepší objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností pro digitální zrcadlovky:
    Canon EF 85mm f/1.4L IS USM

Na uznání kvality hned šesti našich produktů asociací TIPA jsme neuvěřitelně pyšní. Tato prestižní ocenění potvrzují naše úsilí vytvářet a dodávat produkty, které jsou nejlepší ve své oblasti a naplňují očekávání našich zákazníků i celého trhu,“ říká Lee Bonniface, Marketing Director ve společnosti Canon Europe.

Porota asociace TIPA je složená z redaktorů tří desítek předních fotografických časopisů z patnácti zemí pěti kontinentů. Její členové každoročně posuzují nejnovější produkty z oblasti zpracování obrazu. Ocenění jsou udělována na základě mnoha hodnotících kritérií, od inovativnosti přes využití špičkových technologií až po celkovou kvalitu produktu. Cílem pečlivého výběru je vyzdvihnout opravdu jen ty nejlepší z nejlepších. A jaké vlastnosti oceněných produktů značky Canon porota TIPA považovala za nejdůležitější a hodné největší pozornosti?

Nejlepší digitální zrcadlovka pro začátečníky: Canon EOS 200D

Jednou z klíčových předností modelu EOS 200D je, že představuje skvělou alternativu k soupeřům z řad bezzrcadlovek – a to i v případě uživatelů, pro které je velikost přístroje zcela zásadní. Tato cenově dostupná ultra kompaktní digitální zrcadlovka je dostupná v sadě s objektivem EF-S 18-55mm a může se spolehnout na inovovaný snímač CMOS typu APS-C s rozlišením 24,2 megapixelů i na systém automatického zaostřování s duálními pixely CMOS. Výhodou je i optický hledáček, otočný dotykový displej LCD s úhlopříčkou 7,7 centimetrů, devítibodové automatické zaostřování, podpora formátu RAW a JPEG, výklopný blesk (k dispozici jsou sáňky pro připojení kompatibilního externího blesku) nebo rychlost snímání až 5 snímků za sekundu (u videa 1080/60p). Uživatelskou přívětivost zvyšuje i vestavěná konektivita (Wi-Fi, NFC i Bluetooth) usnadňující například sdílení fotografií a videí na sociálních sítích.

Nejlepší full-frame digitální zrcadlovka pro pokročilé uživatele a experty: Canon EOS 6D Mark II

EOS 6D Mark II je plně vybavená full-frame digitální zrcadlovka, kterou Canon míří jak na začátečníky, tak i na pokročilé uživatele, kteří hledají záložní kompaktní a lehké tělo. Srdcem tohoto modelu je zcela nový snímač CMOS s rozlišením 26,2 megapixelů podporující systém AF s duálními pixely CMOS, který zajišťuje automatické zaostřování v režimu živého náhledu i při natáčení filmů. Základní rozsah citlivosti ISO je 100 až 40 000 (u natáčení filmů v rozlišení Full HD/60p je horní hranice 25 600). V případě focení pomocí optického hledáčku je rychlost snímání 6,5 snímků za sekundu – při používání otočného dotykového displeje LCD s úhlopříčkou 7,7 centimetrů je rychlost sice o něco menší, ale stále ještě vynikající 4 snímky za sekundu. Nechybí ani Wi-Fi, Bluetooth nebo podpora komunikace na krátkou vzdálenost NFC a užitečná je také vestavěná GPS jednotka pro případné automatické zaznamenávání lokalizačních údajů. Kvalitu této zrcadlovky podtrhuje i 45 křížových bodů automatického zaostřování.

Nejlepší kompaktní systémový fotoaparát pro začátečníky: Canon EOS M50

Bezzrcadlovka EOS M50 umožňuje natáčení filmů v rozlišení 4K a představuje alternativu pro všechny uživatele chytrých telefonů, kteří touží po tvůrčím potenciálu plnohodnotného fotoaparátu. Srdcem tohoto zařízení je snímač CMOS typu APS-C s rozlišením 24,1 megapixelů a uživatelé se mohou plně spolehnout také na systém automatického zaostřování s duálními pixely CMOS, na vestavěný elektronický hledáček i na otočný dotykový displej LCD. Canon EOS M50 se může pochlubit kvalitními výstupy i při špatných světelných podmínkách a natáčením videa v rozlišení 4K (v případě rozlišení HD rychlostí až 120 snímků za sekundu). Tělo fotoaparátu je navíc velmi malé a lehké. Snadné je v případě EOS M50 i sdílení snímků a propojení s okolím – podporována je Wi-Fi, Bluetooth i komunikace na krátkou vzdálenost NFC včetně automatického přenosu pořízených snímků do chytrého telefonu.

Nejlepší profesionální kompakt: Canon PowerShot G1 X Mark III

Kompakt PowerShot G1 X Mark III je vhodný pro příznivce fotografování i natáčení filmů, od začátečníků přes pokročilé amatéry až po profesionální uživatele. Může se pochlubit snímačem CMOS typu APS-C s rozlišením 24,2 megapixelů, systémem automatického zaostřování s duálními pixely CMOS, zoomovým objektivem s rozsahem ohniskových vzdáleností 24 až 72 mm nebo elektronickým hledáčkem typu OLED s přibližně 2,36 milióny obrazových bodů. Nechybí ani podpora natáčení videí v rozlišení Full HD, optická stabilizace obrazu a otočný dotykový displej LCD s úhlopříčkou 7,5 centimetrů. Uživatelé určitě ocení i rychlost snímání až 7 snímků za sekundu, odolnost vůči prachu a vlhkosti, rozsah citlivosti ISO 100 až 25 600 či nabíjení pomocí USB portu. Navíc díky všem těmto vlastnostem, v kombinaci s malými rozměry, nízkou hmotností a snadnou přenositelností, zastoupí tento kompakt skvěle roli záložního přístroje.

Nejlepší inovace v oblasti fotografické techniky: Canon Speedlite 470EX-AI

Blesk Speedlite 470EX-AI automaticky vypočítá a nastaví optimální natočení hlavy blesku – vychází přitom z informací o vzdálenosti od objektu i od stropu, které zjistí během zkušebního záblesku. Jde o jedinečnou funkci, která eliminuje vznik stínů, které jsou nežádoucí například při portrétní fotografii. K dispozici je také podpora automatického zaostřování, a to v rozsahu pokrytí ohniskových vzdáleností 24 až 105 mm (s rozptylkou dokonce již od 14 mm). Začátečníkům tak blesk bezesporu zjednodušuje jejich úsilí o co nejlepší výstupy a ocení jej i pokročilí uživatelé, kteří se specializují na focení svateb a společenských událostí.

Nejlepší objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností pro digitální zrcadlovky: Canon EF 85mm f/1.4L IS USM

Rychlý univerzální objektiv EF 85mm f/1.4L je vhodný pro fotografování portrétů ve studiu i mimo něj. Uvedený model je prvním 85mm objektivem značky Canon ze série „eL“ s pevnou ohniskovou vzdáleností, který disponuje stabilizací obrazu až 4 EV umožňující pořizovat naprosto ostré snímky i při focení z ruky.  Součástí konstrukce se 14 prvky v 10 skupinách jsou lisované asférické členy a za perfektní ostrostí v celém zorném poli stojí i speciální antireflexní povrchová úprava. Kruhová clona objektivu se skládá z devíti lamel a uživatelé tak mohou na svých snímcích snadno zajistit atraktivní bokeh, zejména pak v případě nejmenší zaostřitelné vzdálenosti 0,85 m. Objektiv se může pochlubit rychlým a citlivým automatickým zaostřováním, za kterým stojí především vysokorychlostní kroužkový ultrazvukový motor USM a zadní ostření. Třešinkou na dortu je odolnost vůči prachu i vodě.

  O společnosti Canon Europe

Canon Europe je zastoupení japonské společnosti Canon Inc., globálního poskytovatele technologií a služeb z oblasti zpracování obrazu a jedné z nejznámějších a nejoblíbenějších značek na světě. Canon Europe působí ve 120 zemích v Evropě, na Středním východě a v Africe a zaměstnává zde 19 tisíc lidí. Na celkových celosvětových příjmech společnosti Canon se Canon Europe podílí přibližně jednou třetinou.

Společnost Canon Inc. byla založena v roce 1937 a lídrem ve zpracování obrazu je po celých 80 let. Jejím cílem je podněcovat k neustálému překonávání možností využití obrazu a prostřednictvím technologických inovací v široké škále oblastí – od fotoaparátů přes komerční tiskárny a firemní konzultační služby až po zdravotnická zařízení – obohacuje Canon životy běžných lidí i firem.

Pozitivní vliv společnosti Canon na oblast technologií a služeb z oblasti zpracování obrazu neustále roste. Svědčí o tom i sociální a environmentální přínosy, za kterými stojí jak zaměstnanci, tak i produkty značky Canon, a představují důkaz úspěšnosti podnikové filosofie Kyosei – „společně žít a pracovat pro obecné blaho”.

Další informace o společnosti Canon Europe a Canon CZ jsou k dispozici na www.canon-europe.com a www.canon.cz.