Česká ZAK vstupuje do Slovinského turismu. Postaví zde svou čtvrtou stezku korunami stromů. Investice přes 100 milionů korun.

Česká společnost Zážitková Akademie (ZAK) oznámila vstup do Slovinska s novou Stezkou korunami stromů, kterou postaví a otevře na hoře Rogla do léta roku 2019. Pro ZAK bude projekt na Rogle již čtvrtou otevřenou stezkou v Evropě. Dvě provozuje v České republice, konkrétně poblíž Lipna a v Janských Lázních v Krkonoších, třetí a nejnovější stezkou je pak Chodnik korunami stromov v Bachledově dolině v Tatrách na Slovensku. Budoucí projekty plánuje Zážitková Akademie stavět v dalších zemích střední a východní Evropy. ZAK je 100% dceřinou společností německé matky Erlebnis Akademie AG (EAK), která postavila a provozuje další čtyři stezky korunami stromů v Německu, k nimž 7. srpna přibyla pátá v Gmundenu v Rakousku.

„Celková investice do nové stezky by měla být přibližně 120 milionů korun. Pokud počasí dovolí, vlastní stavba začne do konce roku 2018, a když nepřijdou žádná neočekávaná zpoždění či komplikace, očekáváme, že veřejnosti se stezka otevře 30. července 2019,“ řekl k novému projektu Bernd Bayerköhler, většinový akcionář a výkonný ředitel ZAK i EAK, a dodal:

 

„Stejně jako všechny naše dosavadní stezky v Německu i střední Evropě bude i ta na hoře Rogla plně bezbariérová a přístupná vozíčkářům. Tvořit ji budou podobně jako u jejích předchůdkyň dvě hlavní části – stezka a vyhlídková věž. Stezku plánujeme dlouhou 560 metrů ve výšce přibližně 20 metrů nad zemí. Povede k vyhlídkové věži, na jejímž vrcholu se návštěvníci ocitnou ve výšce 35 metrů nad zemí a 1500 metrů nad mořem. Výstup věží bude dlouhý 440 metrů. Středem věže povede také tobogan, který se osvědčil u našich předchozích stezek a poskytne lidem zábavný způsob sestupu z věže dolů. Procházku stezkou pak uzavře obchod se suvenýry.“

V regionu projekt vítají

Investici do turistického ruchu uvítal i Boris Podvršnik, starosta města Zreče, které společnosti ZAK pronajme půdu, na níž bude stezka stát: „První ještě dřevěná rozhledna byla na Rogle postavena v roce 1934 a myslím, že turisté ocení pokračování této tradice. V průběhu posledních let jsme v našem regionu dokázali vybudovat lyžařské a lázeňské středisko, rozvinuli jsme pěší i agroturistiku a samozřejmě cyklistiku. Stezka korunami stromů proto vhodně doplňuje místní udržitelný turismus. Slovo ‚Rogla‘ ve slovinštině znamená ‚horský hřeben pokrytý vidlicovitými stromy‘ a já věřím, že stezka vedoucí zdejšími korunami stromů je asi nejlepším způsobem, jak lidem ještě lépe ukázat krásy a kvality našeho regionu jako turistické destinace i přírodní památky.“

Proč má projekt podporu společnosti Unitur, která provozuje zdejší turistický resort, vysvětlila Barbara Soršak, její výkonná ředitelka: „Stezky korunami stromů jsou prověřeným a úspěšným konceptem v mnoha lokalitách. Turisté si na nich užijí relaxaci i zábavu a skrze edukační prvky se také dozví zajímavosti o místní fauně i flóře. To koreluje s posláním našeho resortu, které vnímáme jako přibližování přírody a zdravého životního stylu lidem. Pro návštěvníky našeho resortu se výlet na stezku stane další zábavnou aktivitou, jejímž prostřednictvím navíc podpoří místní lidi i produkty a seznámí se s lokálními i globálními environmentálními tématy.“

Udržitelnost a životní prostředí jsou na prvním místě

EAK a její dceřiné společnosti, jako je například ZAK, otevírají lesy a krajinu veřejnosti, zároveň ale striktně dodržují zásady ochrany životního prostředí a spolupracují s místními partnery i institucemi. Mezi ně patří například správy národních parků a chráněných krajinných oblastí, samosprávy měst a vesnic, turistické resorty a další specializované organizace a asociace. Každá taková spolupráce usiluje o zajištění udržitelného cestovního ruchu v dané lokalitě.

Pro Slovinsko, jednu z pěti nejzelenějších zemí na světě, je udržitelná turistika hlavním prvkem komunikace a propagace směřované na podporu cestovního ruchu. „Naším cílem je oslovit jednotlivce, zvýšit jejich povědomí a podpořit jejich zájem o péči a ochranu přírody. Cestovní ruch hraje v tomto procesu zásadní roli, jelikož je zde založený právě na principech udržitelného rozvoje,“ vysvětlila Maja Pak, generální ředitelka STB, a dodala: „Vítáme všechny iniciativy a projekty, které tuto filozofii podporují. Stezka korunami stromů takovým projektem bezpochyby je.“

Zážitková Akademie s.r.o. (ZAK http://www.z-ak.cz/en/home) – sídlí v Praze a je dceřinou společností německé Erlebnis Akademie AG. ZAK v současné době provozuje tři stezky korunami stromů:

Stezka korunami stromů Krkonoše byla nedávno zvolena veřejností jako absolutní vítěz soutěže DestinaCZe pro rok 2018. Stezka na hoře Rogla bude již čtvrtým realizovaným projektem Zážitkové Akademie v Evropě.

Erlebnis Akademie AG (EAK https://www.eak-ag.de/eakag/) sídlí ve městě Bad Kötzting a je největším provozovatelem outdoorových turistických lokalit v Evropě. Společnost zaměstnává přes 100 profesionálů a v roce 2017 dosáhla obratu 300 milionů korun (12 milionů eur). EAK již od roku 2001 navrhuje, realizuje a provozuje běžecké tratě, adrenalinové i rodinné lokality a vzdělávací centra. Společnými jmenovateli všech projektů EAK jsou dostupnost pro veřejnost bez rozdílu věku, udržitelnost cestovního ruchu a kombinace dobrodružství, odpočinku a edukace o lokálních i světových tématech v rámci ochrany přírody. EAK v současnosti provozuje pět stezek korunami stromů: