Limity Růstu a Insolvence podniků zaznělo na 7. ročníku Restrukturalizačního fóra, kterého se pod hlavičkou TMA zúčastnilo 250 špiček v oboru. TMA tento rok slaví 10. výročí založení

/Praha – 7. listopadu 2018/ Přes 250 profesionálů z oblasti restrukturalizací, insolvencí a řešení firemních krizí se 6. listopadu zúčastnilo konference Restrukturalizační fórum 2018. Na setkání pořádaném Turnaround Management Association ČR se věnovali především debatě o tom, co v současnosti firmám brání v rychlejším růstu. Za účasti bankéřů, advokátů, poradců, insolvenčních správců či interim manažerů se tak v budově ČNB živě diskutovalo o stávající situaci na trhu práce, nástupnictví v malých a středních firmách či o tom, jak se připravit na příchod další krize.

„Faktorem úspěšné restrukturalizace firmy, kde je ve vedení vlastník, je v 80% v novém managementu. Pokud firma skončí v insolvenci, po jejím ukončení zůstane původnímu vlastníkovi pouze v 10% případů. Šance udržení vlastníka ve firmě výrazně rostou, pokud reaguje včas. Nyní jsme v situaci, když jsme v naší ekonomice dosáhli maxima. Limitující faktory pro další růst jsou v nesmyslném přetahování a přeplácení lidí v kombinaci s jejich nedostatkem,“ uvedl Petr Smutný, předseda TMA ČR a partner v oddělení restrukturalizací poradenské společnosti PwC ČR v rámci regionu střední a východní Evropy a dodává: „Jsem rád, že se nám i letos podařilo propojit čistě odborná témata a případové studie s širším společenským a ekonomickým kontextem. Účastníci Restrukturalizačního fóra si tak mohli vyměnit své zkušenosti z období hospodářské krize, jejíhož návratu se nyní čím dál více lidí bojí, a pohovořit o tom, co udělat pro růst jejich byznysu až období růstu skončí.“

Úvodní panelová diskuze, které se kromě Smutného zúčastnil také psycholog Marek Navrátil, spolumajitel společnosti PP&T Milan Beněk a spolumajitel PR PA RT NE RS Radim Pařík, byla věnována psychologickému hledisku působení vlastníka ve vedení firmy. „Vlastník u nástupce očekává vlastnosti, jako jsou pracovitost, zodpovědnost čestnost,“ uvádí psycholog Navrátil a dodává: „Bohužel ve více 53% případů ale hledá svůj klon.“

„Pokud vlastník, přesto že instaluje management, nepředá vedení firmy novému týmu, má to devastační účinek,“ komentuje Radim Pařík, spolumajitel PR PA RT NE RS.

V dalším tématu dopoledního programu fóra sdílel své zkušenosti s výměnou generací ve firmě zakladatel českého výrobce plastových oken Sulko Libor Suchánek, právní hledisko nástupnictví ve firmě doplnil Stanislav Servus z advokátní kanceláře AK Dvořák Haager & Partners. Moderátorem panelu byl Daniel Hříbal ze společnosti Tarpan Managers.

Hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek následně představil makroekonomickou prognózu České republiky na následující měsíce a roky, podle které by další recese měla přijít do roku 2020.

O tom, jak se připravit na propad ekonomiky, mluvili v dalším tematickém bloku zástupci České asociace interim managementu (CAIM) Iva Hovadová, Tomáš Pastrňák a Petr Karásek. Poučení z případů podniků, které neustály minulou krizi spolu s nimi komentoval i Zdeněk Šmejkal, krizový manažer M.L. Moran. “Ukazuje se, že velkým problémem malých a středních firem v ČR je absence strategie nebo nereálná strategie,” shrnul Petr Karásek, místopředseda CAIM.

Případová studie zaměřená na prodej firmy v konkurzu byla tentokrát věnována strojírenskému podniku Vítkovice Engineering Power. Podrobnosti o pádu firmy z impéria miliardáře Jana Světlíka účastníkům Restrukturalizačního fóra přiblížil zástupce poradenské společnosti PwC Radim Škarpa.

Další informace z praxe přinesl tým řešitelů z Vysoké školy ekonomické ve složení Tereza Voráčková, Alexandr Potůček a Filip Sýkora. Jejich výherní seminární práce na téma „Analýza předbalených reorganizací 2008 až 2017“ získala Cenu TMA 2018, a autoři dostali prostor svoji práci podrobněji představit. „Skvělé je že studenti, nová krev  do oboru měli možnost prezentovat výsledky vlastního výzkumu před nejlepšími profesionály z oboru,“ uvádí Jaroslav Schönfeld, člen vědecké rady Centra restrukturalizace a insolvence Harryho Pollaka při VŠE. Nejen tuto část konference mělo možnost v publiku sledovat dalších dvacet studentů Vysoké školy ekonomické, kteří měli díky partnerství TMA ČR s Podnikohospodářskou fakultou VŠE vstup na Restrukturalizační fórum zdarma.

Odpolední program pokračoval tématem, které je aktuální pro čím dál více malých i velkých firem v Česku. O nedostatku kvalifikovaných pracovních sil mluvili Jan Bubeník headhunter z Bubenik Partners, Lubomír Civín, ekonom, Jan Lát z firmy Beneš a Lát a moderátor panelu Lukáš Mikeska ze společnosti Silverline Capital.

Závěr moderovaného programu byl pod taktovkou Jana Maška a Oldřicha Řeháčka z Administrace insolvencí věnován odborné debatě o atypických formách výkonu funkce insolvenčního správce. Řeč byla mimo jiné o správě majetku, hmotně právním opatrovnictví či zajištění v rámci trestního řízení. V neformální diskuzi nad sklenkou vína pak účastníci Restrukturalizačního fóra pokračovali ve sdílení zkušeností a znalostí v řadě dalších oblastí.

Díky mediálním partnerům konference, kterými letos byli internetový zpravodajský portál iHNed.cz, týdeník Ekonom, ekonomický deník E15 a odborný měsíčník Moderní řízení, se podařilo přiblížit témata spojená s restrukturalizacemi a insolvencemi také širší odborné veřejnosti, a přispět tak k většímu obecnému povědomí o Turnaround Managementu.

„Celkový počet 250 účastnáků nám potvrzuje aktuálnost této problematiky i v době ekonomického boomu,“ řekl závěrem předseda TMA ČR a partner v oddělení podnikových financí a restrukturalizací poradenské společnosti PwC ČR Petr Smutný a připojil pozvání na 8. ročník Restrukturalizačního fóra TMA, který se uskuteční na podzim 2019.

O TMA

Turnaround Management Association Global je neziskovou organizací sdružující odborníky v oblasti restrukturalizací a insolvencí. Slouží jako mezioborová platforma pro spolupráci a sdílení znalostí a zkušeností. Byla založena v roce 1988 se sídlem v Chicagu. V současnosti má více než 9 000 členů ve 49 pobočkách po celém světě. Více informací o Turnaround Management Association naleznete na www.turnaround.org či na www.tma-europe.org. Informace o české pobočce naleznete na www.turnaround.cz.