Kampaň „Víc očí víc vidí“: lidé přispívají na dokončení aplikace Echo

8. 11. 2018 – Policie České republiky každoročně pátrá po desítkách dětí v ohrožení. Nově bude policejní databáze propojena se vznikající mobilní aplikací Echo, která uživatele v reálném čase informuje o nových případech pohřešovaných dětí. Veřejnost tak bude zapojena do pátrání od samého začátku, kdy je šance na nalezení největší. Na vývoj aplikace ve veřejné sbírce lidé za týden přispěli už více než 80 000 Kč. Částku vybranou do 27. listopadu Nadace Vodafone až do výše 500 000 Kč zdvojnásobí.

Při pátrání Policie ČR využívá Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech (NKMPPD). Od jeho spuštění v roce 2010 do konce roku 2017 bylo do pátrání s příznakem Dítě v ohrožení zařazeno 186 dětí. Aplikace Echo umožní Policii ČR využít moderní technologie při pátrání po pohřešovaných dětech a rychleji oslovit širší veřejnost. Mobilní telefon podle údajů ČSÚ za rok 2017 v Česku používá 97, 8 % jednotlivců starších 16 let.

Na dokončení vývoje aplikace právě probíhá dárcovská výzva s názvem „Víc očí víc vidí“. Cílem je vybrat alespoň 500 000 Kč, které Nadace Vodafone zdvojnásobí. Darovat lze přes portál www.darujme.cz/aplikaceecho nebo přímo na transparentní účet projektu Echo.

„Pokud nám aplikace Echo umožní nalezení byť jediného živého a zdravého dítěte, tak si myslím, že celý projekt má velký smysl a najde své opodstatnění při práci policie,“ říká plk. Jan Rybár, vedoucí Odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování.

Za nápadem využití mobilních technologií pro záchranu životů stojí dvojice policistů Martin Kaiser a Petr Bureš. Založili neziskovou organizaci a přihlásili projekt do startupového programu Laboratoř Nadace Vodafone, který jim pomohl s realizací.

„Aktuálně s vývojáři a IT odborníky Policie ČR spolupracujeme na dokončení aplikace. Pokud se nám podaří vybrat dostatek finančních prostředků, jsme připraveni aplikaci spustit co nejdříve,“ říká Martin Kaiser, jeden z autorů aplikace Echo.

„Aplikace Echo má bezpochyby velký společenský význam, proto její dokončení podporujeme i v rámci světového svátku dárcovství Giving Tuesday (27. listopadu), do kterého se zapojuje nejvyšší vedení i zaměstnanci Vodafonu napříč celou republikou. Loni jsme podpořili vývoj aplikace pro dospívající pacienty s cystickou fibrózou CF Hero. Letošní projekt aplikace Echo také může zachránit životy,“ uvedla Adriana Dergam z Nadace Vodafone.

Kampaň „Víc očí víc vidí“ podpořila i moderátorka Jolana Voldánová. „My jsme ve zpravodajství pochopitelně čas od času vysílali žádost policie o pomoc při pátrání po pohřešovaných dětech a pro celou redakci to vždy byla úleva, když se to dítě v pořádku našlo,“ popisuje Jolana Voldánová své zkušenosti.

Aplikace Echo bude zdarma dostupná pro iOS a Android. O jejím spuštění bude informovat Policie ČR.

O NADACI VODAFONE

Nadace Vodafone byla založena v roce 2006, jejím zřizovatelem je společnost Vodafone Czech Republic, a. s. Je spolufinancovaná skupinou Vodafone (Vodafone Group) a společností Vodafone Czech Republic, a. s. Od doby svého založení Nadace Vodafone rozdělila více než 195 milionů korun a podpořila na 500 projektů, čímž se dostala na přední místa v hodnocení firemních nadací. Patří mezi nejdůležitější podporovatele a investory do technologických inovací, které mají pozitivní dopad na společnost.

Laboratoř Nadace Vodafone je inkubační a akcelerační program, který sociálním projektům, propojujícím inovace s technologiemi, pomáhá růst a rozvíjet se, čímž zvyšuje jejich potenciál a celkový dopad na společnost. Do Laboratoře se mohou se svými projekty hlásit nestátní neziskové organizace, sociální podnikatelé a nově i jednotlivci či neformální týmy, kteří splňují podmínky. Během 9měsíčního intenzivního programu jim zkušení mentoři a školitelé pomohou s finančním i projektovým plánem, testováním produktu i jeho uvedením na trh. Samozřejmostí je i prezentace investorům. Cílem Nadace Vodafone je, aby na konci programu každý tým vytvořil produkt pro minimálně 1 000 koncových uživatelů, kteří z inovačního řešení mají nebo budou mít přímý a doložitelný užitek.

Laboratoří Nadace Vodafone dosud prošlo 49 projektů, z toho 40 % z nich stále funguje a 3 dokonce expandovaly za hranice Česka.  Úspěšné projekty Laboratoře Nadace Vodafone