Rádia Expres FM a Classic Praha představují nové zpravodajství. Posluchačům má nabídnout poctivou seriózní žurnalistiku

Praha, 8. listopadu 2018 – Pražská rádia Expres FM a Classic Praha rozšiřují své programové schéma o zpravodajské relace. Jde o první krok obsahového propojení s novým spolumajitelem stanic, mediálním domem Seznam.cz. Šéfeditorem zpravodajství se stal novinář a moderátor Nikola Bojčev. Zpravodajský tým tvoří dlouholetí žurnalisté a rozhlasoví redaktoři v čele s Romanou Navarovou. „Žijeme v době, která je plná tendenčních a pokroucených zpráv. Proto považujeme za důležité tvořit poctivou žurnalistiku bez dezinformací, ovlivňování či jiných zatížení. Klademe si za cíl přispět do veřejné diskuze vyváženou a co možná nejobjektivnější žurnalistikou,“ míní Pierre Beneš, jeden z jednatelů obou rádií.

Expres FM nabídne pravidelné živé zpravodajské bloky každou hodinu. Během všedních dnů bude zpravodajství zaznívat od 7 do 19 hodin. Zpravodajské bloky budou trvat dvě až tři minuty, přičemž hlavních zpravodajských přehledů dne se posluchači dočkají zpravidla ve 12 a 17 hodin. „Chceme nabídnout svižné, relevantní a svěží zpravodajství s důrazem na lokální témata. Budeme se snažit tvořit kvalitní seriózní žurnalistiku v souladu s naším etickým kodexem. Členové nového týmu pocházejí z tradičního rozhlasového prostředí a mají bohaté zkušenosti se seriózní žurnalistikou,“ vysvětluje šéfeditor zpravodajského týmu Nikola Bojčev. Zpravodajství na Expres FM pokryje zahraniční, domácí, kulturní i sportovní témata s důrazem na aktuálnost a tzv. trending news. Zpravodajské relace v polovině hodiny budou mít více lokální charakter, zatímco ty v celou nabídnou publiku větší počet zpráv v delší stopáži.

Zpravodajství se v ostrém provozu objevilo na rádiu Expres FM během října a v sesterském rádiu Classic Praha začalo jeho vysílání 5. listopadu. Zpravodajské relace na Classic Praha zazní vždy v celou hodinu, během pracovních dnů od 7 do 18 hodin. „Zprávy na Classic Praha bude připravovat stejný tým jako v případě Expres FM. Materiál přizpůsobíme posluchačskému auditoriu stanice, proto se chceme věnovat více kulturním tématům,“ dodává Nikola Bojčev, který na Classic Praha zároveň moderuje pořad Hudba stříbrného plátna. Rozšíření vysílacího schématu o zpravodajství patří mezi první kroky spolupráce s mediálním domem Seznam.cz, v budoucnu by měly následovat také nové publicistické rozhlasové pořady.

Vysílání Expres FM odstartovalo 2. ledna 2002 na frekvenci 90,3 FM pod původním názvem Expresradio. Expres FM klade důraz na moderní popovou produkci i alternativnější hudební žánry na škále od indie rocku po hip hop. Jeho sesterské rádio Classic Praha se vedle toho jako jediná soukromá rozhlasová stanice v České republice specializuje na klasickou a filmovou hudbu. V červnu 2018 se obě stanice staly součástí mediálního domu Seznam.cz.

OVoice of Prague: 

Společnost Voice of Prague, s. r. o., vznikla na podzim roku 2013 a je majitelem společností 4S Production, a. s., a RKR, s.,r.,o. Ty provozují
a jsou držiteli vysílacích licencí rádií Expres FM a Classic Praha. Od června roku 2018 vlastní majoritní většinu mediální skupina Seznam.cz
a minoritní část zůstává v rukou původního majitele Voice of Prague Petra Stuchlíka, jednoho ze zakladatelů finančně-poradenské společnosti Fincentrum. Na postech jednatelů vystupují Pierre Beneš, David Šimoník a Aleh Drohal.