Střednědobým pronájmům se v Praze daří. Zásadní vliv na růst má širší nabídka bytů díky odklonu majitelů pronajímat krátkodobě

Brno 8. listopad 2018 – Pronájmy bytů na období od jednoho do dvanácti měsíců zažívají v Praze takřka dvojnásobný meziroční růst. Ze statistik služby Flatio za první tři kvartály letošního roku vyplývá, že objem střednědobých pronájmů by měl přesáhnout 2 500 pronajatých měsíců a 50 milionů v nájemném. V loňském roce Flatio, které je v metropoli jediným specializovaným poskytovatelem střednědobého bydlení, zprostředkovalo pronájem 1 359 měsíců. Za prvních devět měsíců vzrostl zájem o Flatio také ze strany majitelů, a to o 60 procent. Nárůst je spojený s příchodem majitelů, kteří dříve spoléhali primárně na krátkodobé pronájmy a dnes možnosti pronájmu kombinují nebo krátkodobě přestali pronajímat úplně, vyplývá z reakcí nových majitelů na Flatio.

„Střednědobému bydlení v Praze se daří především díky vystřízlivění majitelů z platforem zprostředkovávajících krátkodobé ubytování. Co vím od našich nově spolupracujících majitelů, nejčastěji je doběhla u krátkodobého pronajímání náročnost správy bytu, kam spadá každodenní rutina odepisování nájemníkům, předávání a uklízení bytu. Dalším faktorem je zvýšený zájem finanční správy, která nyní víc dbá na kontrolu správnosti odvedených daní a poplatků, což znamená značnou administrativní zátěž. Nakonec to jsou potom také vyšší časové i finanční investice do průběžných oprav nemovitosti, přičemž toto vše u delších pronájmů odpadá. Příliv těchto majitelů nám pomáhá růst i v počtu pronajatých měsíců, širší nabídka vyhovuje jak jednotlivcům hledajícím bydlení, tak také firmám a nadnárodním korporacím,“ vysvětluje Radim Rezek, zakladatel služby Flatio, který střednědobé pronájmy v Praze nabízí od února 2016.

2+kk, 60 m2 a meziroční nárůst cen

Nejpopulárnějšími byty pro střednědobé pronájmy v Praze jsou, na základě zájmu nájemců, ty s dispozicí 2+kk. Byt v této dispozici poptává 43 % zájemců o bydlení, na druhém místě jsou menší byty 1+kk s 29 % poptávajících, větší byty o rozloze 3+kk poptává 18 % lidí a byty 4+kk už jenom každý desátý (10 %). Nabídka se pak s poptávkou procentuálně takřka shoduje. Typický byt, který si zájemci o bydlení na pár měsíců pronajímají, má výměru 60 metrů čtverečních a mediánová cena pronájmu je v letošním roce 22 759 korun měsíčně včetně poplatků, internetu a všeho potřebného vybavení, a navíc bez kauce. V porovnání s rokem 2017 cena střednědobých pronájmů vzrostla o necelých 10 %, a to z 20 737 korun.

Ačkoliv je cena střednědobých pronájmů oproti těm dlouhodobým zhruba o 25 % vyšší, samo Flatio dlouhodobě bojuje proti až nerealistickým představám majitelů. Průměrná cena ze všech nabízených pražských bytů na Flatio je 26 000 korun. „Dlouhodobě se snažíme přesvědčovat majitele nemovitostí, aby ceny zbytečně nešponovali. Statistiky jasně ukazují, že majitelé s realisticky nastavenými cenami mají vytíženost svých bytů mezi 90 až 98 procenty skrze Flatio bez pomoci jiných platforem. Je pravda, že tržní cena střednědobých pronájmů roste, ale s cenotvorbou je třeba pracovat rozumně, protože správná cena paradoxně nese v ročním horizontu vyšší výnos než cena přemrštěná,“ doplňuje Rezek.

Netáhne centrum a sezona je celoroční

V rámci dat Flatio také vyplývá, že největší zájem nájemníků je o lokality v Praze 3, 5 a 8, které jsou v blízkosti centra, ovšem nabízí více klidu oproti turistickému středu. V návaznosti na rozmanitost cílových skupin netrpí střednědobé pronájmy výkyvy poptávky. V létě Flatio využívají často lidé žijící v zahraničí, kteří se na červenec a srpen vrací zpátky do Prahy, od září do června využívají tuto formu pronájmů zahraniční studenti a zájem firem či nadnárodních korporací je rovnoměrný po celý rok. „Vidíme na Flatiu majitele, kteří naši platformu využívají takřka výhradně v době, kdy poptávka po krátkodobém ubytování stagnuje, což je tradičně mezi lednem a březnem a následně pak v září a listopadu,“ upozorňuje Rezek.

Flatio, technologie, proptech

Myšlenkou Flatio je propojit realitní byznys s nejnovějšími technologiemi, prostřednictvím kterých zjednodušuje celý proces pronájmu. U Flatio tak odpadají zažité stereotypy realitních kanceláří, jako je kauce, nutnost osobní prohlídky nebo osobní podpis smlouvy. Prohlídky na Flatio jsou řešeny virtuální návštěvou nabízených nemovitostí, smlouvy se podepisují online a nakonec i platby za pronájem mohou nájemníci díky unikátní aplikaci platit online kartou nebo bitcoinem. Flatio staví službu především na jednoduchosti, rychlosti a maximální pohodlnosti pro obě strany. Rezervovat bydlení přes Flatio je tak možné odkudkoli na světě. Flatio je jedním ze zástupců trendu proptech (Property Technology), tedy spojování nejmodernějších technologií s realitním trhem.

Více o Flatio.cz

Flatio je specialista na střednědobé pronájmy, tedy bydlení na pár měsíců. Je tady především pro ty, kteří potřebují najít dočasné bydlení, a to nejčastěji po dobu delší pracovní návštěvy, studia, pobytu Erasmus či po dobu rekonstrukce vlastní nemovitosti, nebo i pro ty, kteří přijíždějí ze zahraničí navštívit na delší čas rodinu a přátele. Na Flatio své byty nabízí prověření majitelé, pro které je střednědobý pronájem výhodnější alternativou oproti krátkodobým i dlouhodobým pronájmům.

Služba nyní působí v Praze, Brně, Vídni, Budapešti, Varšavě, Bratislavě a Berlíně a stojí za ní podnikatel Radim Rezek, investory projektu jsou investiční skupiny Enern a INCOMMING ventures.