Společnost Kaspersky Lab podporuje deklaraci „Paris Call”, která se zasazuje o zvýšení důvěryhodnosti a bezpečnosti v kybernetickém prostoru

Kyberbezpečnostní společnost Kaspersky Lab je jednou z prvních firem, které podporují deklaraci Paris Call vyzývající ke zvýšení důvěryhodnosti a bezpečnosti v kybernetickém prostoru, kterou dnes představil francouzský prezident Emmanuel Macron a ministr zahraničních věcí Jean-Yves Le Drian v rámci Pařížského mírového fóra. Kaspersky Lab tento projekt francouzské vlády velmi vítá, protože může přispět ke zlepšení celosvětové kybernetické bezpečnosti a stability.

Deklarace Paris Call předkládá řadu důležitých principů a zásad mezinárodní kybernetické bezpečnosti. Především se zaměřuje na aktivity významných hráčů ze soukromého sektoru, kteří by se měli zavázat ke zlepšení důvěryhodnosti, bezpečnosti a stability celého kyberprostoru. Výzva podporuje iniciativy zaměřené na posílení bezpečnosti digitálních procesů a jednotlivých produktů napříč celým sektorem. Za účelem budování důvěry a jistoty prosazuje také širokou spolupráci všech zúčastněných stran v oblasti digitální bezpečnosti.

„Jsem velmi rád, že se začínají roztáčet kola ve věci mezinárodní spolupráce v oblasti kybernetického zabezpečení. Oznámení deklarace Paris Call francouzskými představiteli je velmi pozitivním posunem vpřed, vzhledem k současné atmosféře narůstající nedůvěry, kterou zažívá celé kyberbezpečnostní odvětví. Tato výzva nabádá přední soukromé firmy ke zlepšení důvěryhodnosti, bezpečnosti a stability v rámci kyberprostoru. Přesně v této oblasti iniciujeme i spoustu vlastních aktivit. Chceme být transparentnější, chceme prokázat svoji důvěryhodnost a rovněž chceme být průkopníky nového standardu v našem odvětví. Dlouhodobě stojíme za rozšiřováním spolupráce v rámci oboru, a proto nás velmi těší podpora, které se nám nyní dostalo ze strany francouzské vlády,“ říká Eugene Kaspersky, CEO společnosti Kaspersky Lab.

Tato výzva jde ruku v ruce s podporou mezinárodní spolupráce, kterou prosazuje společnost Kaspersky Lab v oblasti potírání kybernetických hrozeb a minimalizace rizika balkanizace. Internetová kriminalita nerespektuje žádné hranice. Účinná obrana proti ní nebude existovat do té doby, dokud budou jednotlivé státy izolované a roztříštěné. Sdílení informací a spolupráce mezi soukromými subjekty a veřejnými institucemi, například součinnost policejních složek a kyberbezpečnostních společností, je nezbytná pro zajištění maximální ochrany všech uživatelů.

Řešení současné situace, kdy se kyberprostorem šíří nedůvěra, by mohla přinést větší transparentnost a zvýšení důvěry všech zúčastněných stran ke kyberbezpečnostnímu oboru jako celku. Společnost Kaspersky Lab udělala první krok a spustila svoji Globální iniciativu pro transparentnost (Global Transparency Initiative – GTI) – program zaměřený na budování důvěry, odpovědnosti, jistoty a pevných vztahů. Jako součást těchto opatření přesouvá část své infrastruktury do Švýcarska. Zítra, tj. 13. listopadu 2018, se v Curychu otevřou dveře nového Centra transparentnosti. Zároveň s tím zde společnost začne zpracovávat podezřelé a infikované soubory evropských uživatelů. Více dat a procesů pocházejících z dalších regionů budou následovat.

Společně s představiteli jednotlivých států, jako je francouzská vláda, a dalšími oborovými hráči po celém světě budeme i nadále prosazovat otevřenou spolupráci a otevřené dveře v kyberprostoru.  

Celé znění prohlášení Paris Call podporující důvěryhodnost a bezpečnost v kyberprostoru si můžete přečíst na tomto odkazu: www.fdip.fr/call.