Be Prague spouští online domovní knihu, hostitelům ušetří starosti s povinnou administrativou

Be Prague, cestovatelský startup inovační společnosti IdeaSense, spouští novou službu pro hostitele krátkodobých pronájmů. Je jí online domovní kniha, která provozovatelům umožní lépe dodržovat zákonem stanovené povinnosti. Po online vyplnění registračních lístků kniha například automaticky registruje hosty na cizinecké policii a každý měsíc hostitele upozorní, jaké poplatky je třeba zaplatit.

S provozem krátkodobých pronájmů se váže řada povinností. Zahraniční hosty je třeba přihlásit na cizinecké policii, v daném termínu je nezbytné zaplatit místní poplatky z rekreačního a lázeňského pobytu příslušné městské části a po celou dobu provozu pronájmu je nutné vést vlastní domovní knihu. Údaje všech hostů musí být uchovány po dobu 6 let a kniha zase kdykoliv připravena k nahlédnutí úřadům.

Be Prague chce hostitelům od těchto starostí odlehčit. Pomocí nové služby provozovatel vygeneruje registrační lístky online a svým hostům pouze zašle odkaz k vyplnění, a to dopředu ještě před příjezdem. Podpis proběhne prstem na displeji telefonu či tabletu. Kniha provozovatele také upozorní, jakmile nějaký údaj chybí, a automaticky se postará o registraci hostů na cizinecké policii v zákonné lhůtě. Každý měsíc navíc vygeneruje přehled pro platbu místních poplatků a upozorní, jakou částku je třeba na jaký účet zaslat. Cizinecká policie do ní může kdykoli nahlédnout a lístky či potvrzení o reportingu si mohou provozovatelé dle potřeby vytisknout.

„Povinnosti spojené s provozem krátkodobého pronájmu mohou být časově náročné a hostitelům přidávají mnoho starostí. Rozhodli jsme se proto vytvořit naši domovní knihu, která se o často náročnou a matoucí administrativu automaticky postará a hostitelům ušetří čas a zaručí klidné spaní,” říká CEO Be Prague, Kateřina Holnová.

Příprava knihy probíhala ve spolupráci s cizineckou policí. Veškerá její data jsou zálohována v zabezpečené databázi splňující požadavky GDPR a archivována po dobu šesti let. Vývoj realizoval tým vývojářů z IdeaSense.

O IdeaSense

Společnost IdeaSense vznikla v roce 2012 a platí za leadera na trhu s inovacemi. Firmám z České republiky i zahraničí dodává inovace produktů, služeb a business modelů prostřednictvím Inovačních farem®. Tato metoda je postavená na Human Centered Design – metodice designování produktů či služeb, která vychází z hloubkového zkoumání nevyslyšených lidských potřeb (tzv. Jobs-To- Be-Done Theory, JTBD). IdeaSense je v České republice jediná společnost využívající prediktivní trhy ve vývoji a testování tržního potenciálu inovací. Klientům nabízí mimo jiné také zázemí v kulturní antropologii, což je klíčovým aspektem pro kvalitní etnografické výzkumy. V inovačním procesu spolupracuje s členy IdeaSense Advisory Boardu – špičkovými odborníky a osobnostmi, kteří jsou přítomni v každém realizovaném projektu IdeaSense.

Více informací na: www.ideasense.cz.