Další krok na cestě k 5G. O2 zrychluje internet na doma pomocí nové technologie.

5G

Během prvních třech měsíců bude 5G internet na doma dostupný pro 340 tisíc domácností, ve kterých v současné době rychlé připojení chybí. “O2 přináší připojení k internetu prostřednictvím mobilní sítě 5G do oblastí, kde dříve byly jen pomalé a nestabilní sítě místních poskytovatelů. Díky tomu, že pro připojení máme vyhrazenou samostatnou frekvenci, už zákazníkům nehrozí obvyklé problémy jako pomalu nabíhající stránky a sekající se videa ve večerních špičkách nebo při špatném počasí,” popisuje ředitel marketingu fixních služeb O2 Martin Čejka.

Internet 5G na doma O2 je od nynějška dostupný v oblastech napříč celou republikou, například na Olomoucku, Pardubicku, Budějovicku nebo Kutnohorsku, a to i mimo velká města. Zákazníci si mohou ověřit rychlost připojení na webu www.zrychlujeme.cz, který operátor pravidelně aktualizuje. O2 totiž plánuje bezdrátové připojení jako alternativu pevné sítě nadále rozšiřovat a postupně pokrýt čtvrtinu českých domácností, které dnes nemají dostupný internet o rychlosti 50Mb/s. Kromě dostupnosti se bude postupně zvyšovat také rychlost připojení až na 250 Mb/s.

Kromě míst s pomalou rychlostí pevné sítě je nová technologie vhodná například pro novostavby, kde chybí telefonní přípojky. I těmto domácnostem přinese 5G internet na doma vedle vyšších reálných rychlostí i neomezený objem dat a také vyšší kapacitu, což umožní například přehrávání HD videí nebo bezproblémové sledování digitální televize O2 TV.

O2 nabídne zákazníkům připojení s rychlostí 100 Mb/s na prvních šest měsíců za cenu Internetu Aktiv HD, tedy za 449 korun měsíčně, pokud využívají i jinou službu od O2. Technologie pro výstavbu dodává společnost Huawei. Pro příjem internetu 5G zákazníci potřebují vnitřní modem, který v místech se slabším signálem technici doplní vnější anténou.