V Datartu vrcholí příprava na Vánoce

Elektro prodejce Datart se v rámci příprav na vánoční sezónu zaměřil na ještě rychlejší vyřizování objednávek a na nárůst počtu výdejních míst. Letos také nově využívá jako centrální sklad logistické centrum v Jirnech. Vlajkovou lodí logistiky zůstává vlastní Datart doprava, přepravující velké spotřebiče a televize.

Datart se na vánoční sezónu připravuje již od léta a hlavní přípravy, které se týkaly jak logistiky, tak nákupu, marketingu i prodejen, už má za sebou. Aktuálně probíhá například nábor brigádníků pro náročné předvánoční období. „Vzhledem k tomu, že se Datart v létě stal součástí skupiny HP Tronic, se nám výrazně zvýšil počet prodejen a také jsme rozšířili některé aktivity. Na základě toho letos několikanásobně vzrostla i potřeba výpomoci brigádníků. Do našich 94 prodejen jich sháníme zhruba 500 a dalších 20 brigádníků budeme potřebovat na centrální sklad. Naším cílem je budovat stabilní týmy brigádníků v rámci dlouhodobé spolupráce, ale na předvánoční i povánoční sezónu bude potřeba stavy ještě posílit,“ popisuje Iva Pavlousková, tisková mluvčí Datartu.

Od letošního roku Datart nově využívá logistické centrum v Jirnech, kam přestěhoval centrální sklad z Horních Počernic. Změna rovněž souvisí se spojením se skupinou HP Tronic. Zatímco původní sklad v Horních Počernicích měl rozlohu 12 000 m2, sklad v Jirnech má rozlohu 30 000 m2. Původní sklad měl konvenční charakter s regálovým uspořádáním, volnou plochou a policovými regály na mezaninu, nový sklad je automatizovaný pro drobné zboží a je vybaven dopravníkovými technologiemi pro vychystávání drobného a paletovaného zboží. Automatizovaný sklad se stanicemi pro drobné zboží zvládne sedmi- až osminásobek oproti běžnému způsobu vychystávání.

V rámci příprav na vánoční sezónu byly ve skladu navíc provedeny technologické změny pro další urychlení odbavení objednávek. Sklad v Jirnech nově přešel na třísměnný provoz od neděle do pátku a byl doplněn víkendovým denním provozem. „V předvánočním období vyexpedujeme z centrálního skladu trojnásobné množství zásilek oproti běžným dnům po zbytek roku. Nejvíce zboží přitom putuje do prodejen Datartu, tento objem roste v předvánočním období dokonce až na desetinásobek průměrného dne,“ srovnává Iva Pavlousková. Ve skladu pracuje přes 200 zaměstnanců a pro vánoční sezónu se počítá s dalšími zhruba 20 brigádníky.

Páteří a vlajkovou lodí logistiky Datartu zůstává vlastní Datart doprava. „Nejde jen o to dopravit zboží ke dveřím. Naše služba spočívá v tom, že naši zaměstnanci vynesou spotřebič až do bytu, umístí ho na místo, kam zákazník potřebuje, zapojí jej, předvedou, uklidí po sobě a odvezou obalové materiály i starý spotřebič k ekologické likvidaci. Spotřebiče rozvážíme po celé ČR ráno, odpoledne i večer, a to i o víkendech a svátcích. A letos stejně jako loni budeme jezdit i na Štědrý den dopoledne,“ dodává Iva Pavlousková. Více se o Datart dopravě dozvíte na https://www.datart.cz/doprava/index.html.