Projekt Čistá školka pomáhá malým dětem na Ostravsku zlepšovat vzduch

Ostrava 20.11. 2018 – V rámci historicky prvního kola projektu Čistá školka byly v několika školkách na Ostravsku naměřeny hodnoty lokálních extrémů přesahujících 280 µg/m³ prachových částic. To je téměř šestkrát více, než je imisní limit prachového znečištění daný zákonem. Vyplývá to z údajů zjištěných na podzim letošního roku neziskovou organizací Čisté nebe, společností Philips a ostravským start-upem Dustee.

Měřili jsme lokální prachové znečištění ve dvaceti školkách na Ostravsku, které mají chuť a nadšení poprat se s problémem, jakým prachové znečištění je. Obzvlášť u malých dětí dokáže polétavý prach negativně ovlivnit jejich kardiovaskulární a plicní systém, navodit astma, snížit délku života a podle některých studií ovlivnit i jejich inteligenci,“ říká Lukáš Smetana ze společnosti Dustee, jejíž zařízení byla pro měření použita.

Školky, kde byly v rámci projektu Čistá školka naměřené hodnoty nejvyšší, získají od Philipsu výkonnou čističku vzduchu, která dokáže hodnoty snížit a během celého dne je udržet na zdravé úrovni, pod hodnotami stanovenými zákonnými normami.

Čistička odstraní alergeny, polétavé částice menší než PM 2,5, které jsou zdraví škodlivé, neviditelné a způsobuje je hlavně automobilová doprava a průmysl. Dále do svých filtrů zachytí také bakterie a viry a efektivně odstraňuje také pachy a škodlivé plyny, a to včetně chemikálií, které se mohou uvolňovat například z nábytku, hraček a podobně,“ říká Marta Kaczmarczyk ze společnosti Philips.

Čističku získávají tyto školky: MŠ Ostrava Radvanice, MŠ Ostrava Radvanice – Bartovice, MŠ Klimkovice, MŠ Sněženka, MŠ Tylova, Ostrava – Zábřeh, MŠ Ostrava – Poruba, ZŠ a MŠ Ostrava – Svinov, MŠ Radniční – Havířov – Město, MŠ Šponarova Ostrava – Hrabůvka, MŠ Vratimov.

Denní špičky v období nejvyšší prašnosti se měnily v závislosti na poloze školky. Pokud se jednalo o školky na sídlišti, největší znečištění bylo brzy ráno a pozdě večer. Pro školky u hlavních komunikací se tyto špičky posunuly směrem k poledni.

Nikola Carić z organizace Čisté nebe dodává: „Nejvyšší naměřené hodnoty se dají srovnat s těmi, jaké bychom naměřili v Soulu, hlavním městě Jižní Koreji. Ostravský start-up Dustee nám pro každou školku naměřil a zpracoval data zvlášť, abychom dokázali doporučit nejvhodnější čas na venkovní aktivity, případně větrání. Jedná se pouze o předpoklad na základě měření po dobu projektu.  Pro opravdu přesné vyhodnocení situace každý den je potřeba v lokalitě školky provádět měření se zobrazením aktuálních hodnot například na monitor v rámci školky. Prachové znečištění může být jiné i co pár metrů a smogová situace o 4 km dále nemusí znamenat, že stejná situace bude v bezprostředním okolí školky. Vždy záleží na zdroji znečištění – ať už je to provoz ze silnice, lokální topeniště, blízká stavba, nebo činnost výrobních provozů.

Měření probíhalo od konce září do začátku listopadu, abychom měřením podchytili celý měsíc říjen. Jednalo se celkem o 20 školek, ve kterých jsme našimi senzory měřili hodnoty PM2,5 a PM10 s kontinuálním měřením co jednu minutu. Měření v rámci projektu Čistá Školka nám dalo skvělou příležitost zkoumat vlastnosti šíření prachu v různých lokalitách. Například víme, kdy přesně v okolí jednotlivých školek dochází k nárůstu hodnot znečištění v závislosti na dopravě. Tyto hodnoty jsme zprůměrovali, abychom mohli každé školce ukázat, kdy je ve většině dní nejvhodnější jít s dětmi ven. Měřením jsme si vytvořili také několik domněnek, které budeme dále testovat a ověřovat. Jednou z nich je velmi negativní dopad kruhového objezdu na lokální kvalitu ovzduší. Na druhou stranu školky, které mají areál oplocený živým plotem, mají obecně nižší hodnoty znečištění oproti školkám, které žádnou zelenou bariéru nemají. Umíme si velice dobře představit, že s podobnou senzorikou nejen ve školkách, ale i na veřejných prostranstvích bychom dokázali vytvořit mapu čistoty ovzduší ve městech, na základě, které dokážeme lokalizovat problémy, přijmout dočasná opatření, vyhodnotit je a poté se rozhodnout, zda je implementovat dlouhodobě či nikoli. Věřím, že je jen otázka času, než se města skutečně stanou chytrými na základě různých měření, dokážeme to využít ve prospěch občanů a naše děti nebudou dýchat ekvivalenty několika cigaret denně“, uzavírá Lukáš Smetana.