Black Friday je za dveřmi, vloni ve slevách nakoupilo 57 % zákazníků e-shopů. Startují další rekordní Vánoce!

Praha, 21. listopadu 2018 – Na pátek 23. listopadu připadá v letošním roce stále oblíbenější svátek marketingu a slev – Black Friday. Do České republiky dorazil Černý pátek z USA, kde následuje vždy po Dni díkůvzdání. Již tradičně pak v Americe startuje první předvánoční výprodeje a výrazné slevy. U nás se tento „svátek“ ujal především u e-shopů, pro které tak definitivně začíná hlavní vánoční sezona. Také letos by měla být ve znamení rekordů.

Zatímco u nás je Black Friday dominantou e-shopů, v USA jej hojně využívají tradiční kamenné obchody. On-line obchody si na Západě původně vyhradili následující pondělí, které dostalo „název“ Cyber Monday. Přestože je tedy termín Black Friday v Česku používán v širším měřítku, než pouze pro jeden konkrétní pátek jako ve Státech, je letošní 23. listopad důležitým datem pro všechny prodejce. Předvánoční akce jsou pro české zákazníky stále populárnější a obstarají tak nepochybně start nejvytíženějšího období pro všechny maloobchodní prodejce.

Vloni před Vánoci cíleně čekalo na nabídky v rámci Black Friday či Dnů dopravy zdarma více než 40 % zákazníků e-shopů. A tento trend roste s každým dalším rokem, jelikož jejich povědomí o pravidelných akčních nabídkách je stále větší. Roste i počet e-shopů, které se do těchto speciálních dní aktivně zapojují,“ říká výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci (APEK) Jan Vetyška. Bez toho, že by akci původně sami hledali, využili k výhodnějším nákupům v roce 2017 před Vánoci internetoví zákazníci nakonec v nadpoloviční většině. „57 % z těch, kteří nakoupili vloni dárky po síti, tak učinilo během některého z uvedených akčních dní. Letos jich bude nepochybně opět víc.“

Alespoň část vánočních dárků na internetu nakoupí v roce 2018 drtivá většina uživatelů internetu v ČR. I proto lze očekávat další výrazné posunutí rekordní hranice on-line prodejů během této hlavní sezony. „Na Vánoce by podle našich odhadů měli Češi utratit na internetu přibližně 44 miliard korun. Vrchol lze očekávat v pondělí 10. prosince a následujících dnech, ve kterých by prodeje mohly přesahovat v obratech až miliardu denně,“ uvádí Jan Vetyška. A kolik utratí zákazníci v e-shopech v nejvytíženějších týdnech? „Zatímco vloni překonalo hranici 4 miliard pouze sedm dní od 11. prosince, letos takových čísel dosáhne už právě období Black Friday. Vánoce budou podle našich odhadů opravdu úspěšné.

Internetové obchody i dopravci se tradičně maximálně připravují na nadstandardní množství objednávek a odesílaných balíků. Přesto lze nakupujícím jen doporučit, aby s výběrem a zakoupením dárků neotáleli. „Během Vánoc je třeba přece jen počítat s možnými neovlivnitelnými faktory při dodání, především pak s vlivy počasí či obecně zhoršenou dopravní situaci v ČR. Posledním termínem, kdy by nakupující měli objednávat zboží, které bude v e-shopech skladem, je úterý 18. prosince. V případě vyzvednutí na výdejně či prodejně to samozřejmě může být ještě o den či dva později. S ohledem na to, že letos vychází Štědrý den na pondělí, je ale vhodné objednávky provést výjimečně dříve. Všichni v e-shopech ale udělají maximum pro to, aby dárky dorazily pod stromek včas,“ uzavírá Jan Vetyška.

O APEKu

Asociace pro elektronickou komerci (APEK) je sdružením více než 550 firem, podnikatelů a odborníků
v oboru elektronického obchodu. Cílem Asociace je soustavně podporovat rozvoj elektronického obchodování v České republice. Více informací na www.apek.cz.