Celostátní soutěž v anglickém debatování Debate League začíná

Asociace debatních klubů, z.s. | www.debatovani.cz – Tisková zpráva – Přerov, 22. listopadu 2018 – Nadcházející víkend proběhne první kvalifikační turnaj                  24. ročníku Debate League. Tato soutěž v debatování v angličtině vyvrcholí po čtyřech turnajích finálem v Praze v dubnu 2019. Její první kapitola se ale bude odehrávat v Přerově                             a argumentační síly v ní poměří 70 debatérů ze 14 středních škol.

Během víkendového turnaje proběhne 5 kol debat. Jejich tématy bude, zda vývoj jaderných zbraní přinesl více škody než užitku či zda bylo správné zvolit Bretta Kavanaugha soudcem Nejvyššího soudu USA. Jedno kolo proběhne na téma, které se týmy dozví pouze hodinu před jeho začátkem a k přípravě si budou muset vystačit jen se svými znalostmi a jednou tištěnou příručkou. Není povoleno používat elektronická zařízení ani se dorozumívat s koučem.

Všechny debaty se odehrají na Gymnáziu Jakuba Škody v Přerově a jsou bezplatně přístupné široké veřejnosti. Vítěz turnaje bude vyhlášen v poledne 25. listopadu 2018 tamtéž. Do dubnového finále v Praze postupují ty nejlepší týmy, které se zúčastnily alespoň dvou kvalifikačních turnajů. Další příležitost ulovit cenné kvalifikační body bude 8. – 10. února 2019.

Akademické debatování je soutěž dvou tříčlenných týmů, které argumentují dle pevně daných pravidel nad kontroverzními tématy. O vítězi klání rozhodují rozhodčí. Ti přihlížejí k obsahu      a síle přednesené argumentace, strategii týmů a mluvčích, ale i ke stylu projevu řečníků.