Konference “Dítě v síti 2018” ukazuje cestu skrz džungli digitálního světa

Praha, 27. listopadu 2018 – Z informací, které o nás velké technologické firmy sbírají, se stávají zbraně proti nám samotným. „Your personal data is weaponized against you,“ prohlásil šéf Applu Tim Cook letos v říjnu. Standardní média ztrácí na důvěryhodnosti, decentralizované tvoření obsahu ukazuje také svou stinnou stránku – fake news, růst xenofobie a extremismu, online kriminalita… Příslušníci Generace Z (narození okolo přelomu tisíciletí) získávají informace už výhradně z internetových zdrojů. Vyvstávají otázky: Jak se chránit před dravci digitální džungle? Jak nesednout na lep fake news? A hlavně: Jak nezapomenout na život offline?

2018-11-27 11_50_24-Dítě v siti 2018.png

Hlavním cílem konference Dítě v síti 2018, která se bude konat v Praze dne 13. prosince od 14 hodin v networkingovém centru Opero, je poukázat na vývoj v oblastech digitální komunikace, sociálních sítí a ostatních internetových fenoménů, které způsobily významný posun ve způsobu, jakým vnímáme svět kolem sebe. Konference chce prozkoumat různé cesty, kterými internet a online média ovlivňují život dětí a mladé generace.

Na setkání odborníků, zabývajících se podobou digitální krajiny a bezpečností na internetu, vystoupí například Senta Čermáková, ředitelka pro inovace z Deloitte, Rudolf Urbánek, generální ředitel Microsoft Česká republika, nebo Věra Jourová, eurokomisařka pro oblast spravedlnosti, ochrany spotřebitelů a otázky rovnosti. Ta také nad konferencí převzala patronát.

Konference se zabývá mnoha otázkami postinternetového věku: Jak se smysluplně vzdělávat? Jak se chránit před dravci digitální džungle? Jak nesednout na lep fake news? A hlavně: Jak nezapomenout na život offline? „Chceme pomoci adaptovat vzdělávací systém na nové trendy a upozornit na důležitost vzdělávání v oblasti komunikace a médií,“ říká Jan Müller, šéfredaktor magazínu Flowee, který konferenci pořádá. „Lidé potřebují dostatek informací, aby mohli činit informovaná a zodpovědná rozhodnutí nejen za sebe, ale hlavně za své děti, které patří na internetu k těm nejohroženějším,“ uvádí Zdeněk Strnad, manažer konference.

„Digitální média nabízí nepřeberné množství informací nejrůznějšího typu. V těch je třeba se orientovat, být schopen je kriticky vyhodnocovat, chápat jejich účel, posuzovat záměry jejich autorů a celkově je nutné umět se v online prostředí pohybovat zodpovědně a bezpečně. S tím souvisí i zvyšující se důležitost mediální gramotnosti pro život člověka i celé společnosti,“ říká Tomáš Zatloukal, ústřední školní inspektor.

„Sociální sítě jsou minovým polem nejen pro dospělé. Nejde o to zlikvidovat Facebook – je potřeba nastavit pravidla pro jeho působení a ve spolupráci s pedagogy a rodiči vysvětlit dětem, jaká úskalí je na sociálních sítích čekají,“ uvádí eurokomisařka Věra Jourová.

„Moje zkušenost s vlastními dětmi i mými studenty je taková, že jsou chytřejší, než si myslíme. A že se mezi online a offline světem pohybují často lépe než dospělí. Nejlepší regulací není dětem něco zakazovat nebo je omezovat, ale inspirovat je a dávat jim co nejvíce příležitostí se samostatně rozvíjet,“ dodává Senta Čermáková z Deloitte.

Konference je určena odborníkům, kteří potřebují rozumět nejmladšímu publiku, specialistům z firem, které ovlivňují podobu mediální krajiny – ať jsou to média, veřejní činitelé nebo zástupci špičkových společností.  „Dítě v síti 2018“ se uskuteční ve čtvrtek 13. prosince v networkingovém centru Opero, Salvátorská 8, Praha 1. Přednášky začínají ve 14 hodin. Seznam všech přednášejících a veškeré informace najdete na webu konference na adrese www.flowee.cz/konference. Vstupenky je možno zakoupit na webu goout.cz. Konferenci pořádá Flowee.

Program konference

Blok 1
14.00   Jan Müller, Flowee: Umění žít offline je nejlepší cesta, jak uspět ve světě online
14.15   Věra Jourová, eurokomisařka: Bezpečnost na internetu a svoboda vyjadřování
14.30   Rudolf Urbánek, generální ředitel Microsoft: Vzdělávání ve věku digitální transformace
14.45   Tomáš Zatloukal, zemský školní inspektor: Mediální gramotnost žáků základních a středních škol
15.00   Daniel Dočekal, digitální guru: 10 nejdůležitějších pravidel, jak vybavit dítě na život v oline světě
15.15   Senta Čermáková, Deloitte: Generace Z: Potřebujeme je vodit za ručičku?
15.30   Přestávka          

Blok 2
16.00   Martin Brix, Leaseplan: Technologická disrupce a sociální vztahy z pohledu finančního byznysu
16.15   Václav Mach, Unie Vydavatelů: Zodpovědnost médií v době fake news
16.30   Tomáš Hrivnák, Contagious: Marketing s.r.o., aneb Krademe vaše děti
16.45   Zbyněk Malý, Anect: Rizikové chování dětí na Internetu
17.00   Jan Bílý, kouč: Biologický internet aneb „přenos myšlenek“ v metodě systemických konstelací
17.15 Gabriela Heclová, influencerka: Příležitost nebo hrozba? Sociální sítě pohledem opinion makera

O Flowee.cz

Flowee.cz je magazín o chytrém životním stylu, osobním růstu, zdravém a šetrném životě, inovacích a  moderní vědě. Píšeme o tom, o čem jsme sami přesvědčeni že je flowee.

V rámci aktivit “Dítě v síti” jsme v září 2018 uspořádali #denoffline, do kterého se zapojily desítky českých osobností. I mediálně se podařilo upozornit na nutnost najít rovnováhu mezi online a offline. Problematice dětí v sítí, zdravému užívání Internetu a digitálních technologií i soukromí se věnuje prosincová konference Dítě v sítí 2018. V roce 2019 vyjde kniha nesoucí stejné jméno.