Blízký východ a jižní Asie v hledáčku českého fintechu

Praha 28. listopadu 2018 – Největší český vývojář bankovního software, společnost Banking Software Company (BSC), mapoval příležitosti, které přináší bankovní trh blízkého východu a jižní Asie. Tým BSC se zúčastnil jedné z nejprestižnějších networkingových akcí v regionu – Enterprise Fintech Summitu, který se konal na palubě legendární zámořské lodi Queen Elizabeth 2 v Dubaji. Cílem BSC bylo představit vysokou úroveň a globální know-how českých vývojářů a začít se ucházet o zakázky nejen ve Spojených Arabských Emirátech, ale i v celém regionu.

Podle Čeňka Navrátila, obchodního ředitele BSC, je pro české firmy trh blízkovýchodní a jihoasijský, který má tradiční těžiště v Emirátech, zajímavý hned z několika důvodů. Pokud by se zde dokázal český bankovní software a fintech v regionu etablovat, mohlo by to znamenat velkou šanci pro celý český fintechový ekosystém a příliv příležitostí v řádech milionů dolarů.

“Dubaj je největším finančním centrem Blízkého východu. Je třeba si uvědomit, že pět hodin letu všemi směry se nachází polovina celosvětové populace. Tamní trh přináší množství příležitostí, dodavatelé, kteří na něm uspějí pak mají často otevřenou cestu do zbytku světa,” domnívá se Navrátil. “Pro BSC se jedná po vstupu do USA o další z trhů, o který bychom se ve jménu českého fintechu rádi ucházeli.”

Ze summitu vyplynulo, že pro banky z regionu by mohly být zajímavé především zkušenosti, které mají Češi se “startupizací” bank. Tedy zvyšování jejich technologické agility a schopností realizovat změny pomocí flexibilní softwarové infrastruktury. Zajímavým tématem byly také čerstvé zkušenosti z USA s takzvanými afinitními bankami – tedy bankami na klíč, které je možné vystavět na zelené louce a zprovoznit i pro nebankovní korporace během tří měsíců. Zužitkovat je dokáží i velcí hráči, kteří s jejich pomocí mohou testovat zcela nové přístupy mimo svůj hlavní brand.

“Ve spolupráci s lokálními partnery jsme schopni postavit na zelené louce funkční banku v řádech měsíců. Naše řešení je unikátní právě kombinací hotových stavebních bloků a schopnosti propojovat je s již existujícími řešeními bank nebo infrastrukturou lokálních partnerů,” vysvětluje Navrátil. “To ve světě umí málokdo. Pro trhy, jako je ten arabský, indický či pákistánský je to zajímavá příležitost, jak levně a rychle reagovat na poptávku a zároveň mít možnost formovat své produkty takřka v reálném čase.”

BSC momentálně zahajuje jednání o partnerství s místními dodavateli bankovních řešení. V průběhu příštího roku by se pak chtěla ucházet o první výběrová řízení.