Huawei uvedl hudební dílo vytvořené umělou inteligencí modelu Mate 20 Pro

Světlo je možné nejen vidět, ale i slyšet. A co víc, dokonce z něho může být působivé hudební dílo. Přesvědčilo se o tom 300 hostů ve slavném vídeňském koncertním sále Brahms Hall. Právě tam se odehrála světová premiéra koncertu Sound of Light, který transformoval severní polární záři do dosud nevídané hudební podoby.

Hlavní myšlenkou projektu bylo posunout hranice toho, co se dokáže naučit umělá inteligence. Společnost Huawei spojila odborníky z oblasti umění a technologie se speciálně upraveným systémem s AI. Tým dostal jasné zadání: v průběhu několika měsíců naučit stroj, jak transformovat záběry polární záře do hudebních prvků. Ty následně posloužily jako základ pro vytvoření symfonie.

Od „lovu“ přírodního fenoménu po výjimečné představení

Celý příběh Sound of Light se začal psát před několika měsíci. Profesionální „lovec polární záře“ Kjetil Skogli strávil mnoho nocí pod širým nebem nedaleko města Tromsø na severu Norska s jediným cílem: natočit záběry polární záře. Když dosáhl uspokojivých výsledků, odeslal je do zvukové laboratoře, kde na ně čekal speciální systém s umělou inteligencí. Ten vytvořil základní hudební linii, kterou k finální podobě dotvořil skladatel Mark Sayfritz.

Ve chvíli, kdy bylo hudební dílo hotové, zůstal ještě poslední krok. Předvést ho před živým publikem. Této úlohy se zhostil James Shearman, uznávaný dirigent, který hudební dílo nové generace představil ve slavné Brahms Hall ve Vídni.

„Mojí úlohou bylo zesílit emoce z tohoto konkrétního představení, aby měl divák pocit, že k němu polární záře a umělá inteligence skutečně promlouvají prostřednictvím hudby,“ řekl James Shearman, dirigent koncertu Sound of Light.

Špičkový smartphone jako ukázka schopností

Vytvoření uměleckého díla s pomocí pokročilé technologie by nebylo možné bez výkonného zařízení. Inspirací a zároveň praktickou demonstrací schopností umělé inteligence se stal smartphone Huawei Mate 20 Pro.

Umělá inteligence umožnila rozeznat a analyzovat vlastnosti světla. Díky této schopnosti dokázala transformovat záběry polární záře do jednotlivých hudebních elementů.

Skladatel Mark Sayfritz k této nezvyklé spolupráci poznamenal: „Spojení umělé inteligence s mojí hudbou otevřelo celou škálu nových tvořivých možností. Umožnilo mi to nasměrovat záběry polární záře do systému, který dokáže analyzovat barvu, tvar, velikost nebo rychlost. Následně generuje variace mých hudebních elementů na základě toho, co vidí, Když AI rozpozná obzvlášť dramatickou světelnou show, může modulovat zvuky, aby odrážely tuto intenzitu v kompozici. Následně můžeme začlenit tyto prvky do symfonie.“

Večer technologie a hudby

Jak tedy zní polární záře? Odpověď na tuto otázku dostalo 300 pozvaných hostů přímo ve slavné Brahms Hall ve Vídni, kde James Shearman ve spolupráci s vídeňským symfonickým orchestrem odehrál jedinečný koncert Sound of Light.

Osobnosti, které se podílely na projektu Sound fo Light

Kjetil Skogli, lovec polární záře

Fotograf, lovec polární záře a průvodce v Norsku. Kjetil spolupracoval s televizními kanály jako BBC, 60 Minutes Australia, NRK a dalšími, pro které natáčel polární záři. Sehrál klíčovou úlohu v Sound of Light jako průvodce při hledání nepolapitelného přírodního fenoménu. Jeho vědomosti o sledování a pochopení polární záře byly pro projekt zásadní.

Mark Sayfritz, skladatel

Jeden z nejplodnějších umělců, skladatelů a producentů hudebního průmyslu. Mark je držitelem mnohých ocenění za svoje soundtracky a zvukový design, včetně práce s Audi, Nike, Levi`s, NBA nebo značkou Reebok. Jeho úloha spočívala v „aranžování“ prvků zvuku, vytvořených speciálním systémem AI a strukturování těchto nových zvuků do originální symfonie. Jeho nadšení pro spolupráci, uchopení technologie a zkušenost se zvukem se ukázaly jako neocenitelné.

James Shearman, dirigent

Celosvětově uznávaný britský dirigent, který se podílel na hudbě k více jak 80 celovečerním filmům včetně snímků jako Kráska a zvíře, Manchester by the Sea a Harry Potter a Ohnivý pohár. Úloha Jamese Shearmana jako aranžéra a dirigenta pro Sound of Light byla neoddělitelnou součástí konečné realizace.

– – –

Více informací o produktech Huawei naleznete na https://consumer.huawei.com/cz

Aktuální informace ze světa Huawei Consumer BG naleznete denně aktualizované na:
Facebook – CZ/SK: https://www.facebook.com/HuaweiMobileCZSK/
YouTube: https://www.youtube.com/huaweimobileczsk
Instagram: https://www.instagram.com/huaweimobileczsk
Twitter: https://twitter.com/HuaweiCZ_SK

O Huawei Consumer Business Group
Produkty a služby Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích a využívá je třetina světové populace. V roce 2016 se společnost umístila na 3. místě v dodávkách chytrých mobilních telefonů. Šestnáct R&D (výzkumných a vývojových) center bylo založeno v USA, Německu, Švédsku, Rusku, Indii a Číně. Huawei Consumer BG je jednou ze tří business divizí společnosti a soustřeďuje se na smartphony, PC a tablety, wearables a cloudové služby apod. Globální síť Huawei je postavena na 20 letech bohatých zkušeností v telekomunikačním průmyslu a jejím cílem je přinášet nejnovější technologie spotřebitelům na celém světě.