Problémy s parkováním vyřešily senzory a chytrý software

Takzvané smart technologie nejsou doménou pouze mobilních telefonů nebo chytrých hodinek, ale mohou výrazně zlepšit uživatelský komfort také z tak zdánlivě banální činnosti, jakou je parkování v zaměstnání. Společnost MSD letos v říjnu spustila v Praze nový systém, který je postavený na senzorech a inteligentním softwaru a díky unikátnímu propojení parkovacích míst ve dvou různých budovách patří k nejinovativnějším v zemi.

Vzdušnou čarou jsou administrativní budovy Five a Riverview na pražském Smíchově od sebe vzdáleny 100 metrů, ale v praxi jsou si ještě blíže. Spojuje je nejen jeden nájemce firma MSD , ale také unikátní chytrý parkovací systém. Ten od října umožňuje zaměstnancům využívat současně celkem 195 parkovacích míst v podzemních garážích obou objektů.

“Občas se našim zaměstnancům stávalo, že nemohli najít volné místo v jedné budově, kde pracují. Přitom druhé parkoviště bylo poloprázdné. Nechtěli jsme se už dívat na to, jak ztrácí pracovní čas blouděním po ulici,” vysvětluje počáteční motivaci Jana Dušátková, facility manažerka z firmy MSD.

Na unikátním propojení parkovacích míst a systémů spolupracovaly dva lídři PropTech oboru v Česku – startup Spaceti (jako dodavatel parkovacího systému – hardwaru, webového rozhraní a analytiky) a společnost Sharry Europe (jako dodavatel software pro digital signage a integrátor), která je rovněž jedním ze zakladatelů Česko-slovenské PropTech asociace.

Jak unikátní parkovací systém funguje v praxi?

Počet volných parkovacích míst je všem uživatelům k dispozici online. “Aktuální stav zjistí v dedikované mobilní aplikaci, která byla vyvinuta pro budovu Five a mohou ji využívat  zaměstnanci i ze sousední budovy Riverview, a současně na venkovní obrazovce u vjezdu do garáží. Pokud uživatel vidí, že je obsazeno, může jet do vedlejší budovy. Není nic horšího, než projet tři patra garaží a zjistit, že tam není žádné volné parkovací místo,” popisuje Jan Přerovský, project manager ze Sharry Europe.

Obsazenost jednotlivých parkovacích míst nehlídá vrátný, ale “chytré kameny” vyvinuté firmou Spaceti. “Tyto bezdrátové senzory spolu mohou efektivně komunikovat i skrze stěny a stropy budovy a díky energetické nenáročnosti vydrží v průměru deset let bez nutnosti výměny baterie. Při instalaci nejsou potřeba žádné stavební práce a zásahy do budovy, senzory se jednoduše přilepí na zem a okamžitě fungují,” popisuje hardware, který se vyvíjel i vyrábí na území ČR a dodává se do celého světa, CEO Spaceti, Max Verteletskyi.

Zaměstnavatel tak má v reálném čase aktualizované údaje o využívání různých míst. “Díky těmto datům a s využitím našeho softwaru dokážeme predikovat, jaká bude do budoucna obsazenost parkovacích míst v různých částech dne,” popisuje jednu z klíčových vlastností systému Jan Přerovský ze Sharry Europe.

Chytrá kancelář v mobilu

Podle letošního průzkumu společností JLL a Skanska je pro většinu zaměstnanců přijatelné, aby jim cesta do práce trvala 20-40 minut. Nechtějí stejný časový ekvivalent trávit zbloudilým hledáním místa na zaparkování v okolních ulicích.

Chytré parkování je pouze jednou z mnoha funkcí, kterou mohou nájemci kancelářské budovy Five ovládat skrze svůj smartphone. V unikátní mobilní aplikaci si také mohou zarezervovat zasedačku nebo sdílené auto od společnosti Car4way, doslova na dlani mají tipy na kulturní akce v okolí i možnost objednat si vyčištění špinavého oblečení. I to byl jeden z důvodů, proč tento objekt získal prestižní ocenění CEEQA Awards.

Majitelem administrativní budovy Riverview je zahraniční penzijní fond vedený globální společností pro správu investic Invesco Real Estate. “Podporujeme inovace, moderní technologie a chytrá řešení usnadňující život našim nájemcům. Příkladem je mimo jiné kancelářská budova Corso Court v pražském Karlíně, která nabídla nájemcům jako první v metropoli již v roce 2016 speciální mobilní aplikaci vyvinutou pro efektivní komunikaci a sdílení služeb v budově a okolí,” dodává Tomáš Fiala ze společnosti Invesco.

SHARRY EUROPE | O FIRMĚ

Nabízíme jednotnou platformu pro digitální systémy v kancelářských budovách. Propojujeme přístup do budovy, parkování, sdílené služby a chytrou kancelář. Manažerům usnadňujeme správu, nájemcům zlepšujeme dny skrze mobilní aplikaci a digitální obrazovky.

Firma byla založena v roce 2016 v Praze, pobočku má také ve Varšavě. Působí na českém, slovenském, polském, maďarském a rumunském trhu. Orientuje se především na prémiové kancelářské budovy. Realizovala již zakázky pro firmy Skanska, HB Reavis nebo Daramis.

SPACETI | O FIRMĚ

Proptech firma Spaceti vznikla v roce 2016 v České republice. Vyvíjí IoT technologii, která mění způsob, jakým lidé v budovách fungují a komunikují. Řešení pomáhá uživatelům se navigovat a mít přehled o aktuálním dění v budově. Pro majitele je Spaceti efektivní nástroj pro údržbu a správu, který dlouhodobě šetří náklady a pomáhá jim vytvářet příjemné prostředí pro zaměstnance. Firma sídlí v Praze, má pobočku v Londýně a v současnosti působí v 10 zemích.

MSD | O FIRMĚ

Společnost MSD patří k předním globálním poskytovatelům produktů a služeb v oblasti

zdravotní péče s cílem zlepšovat životy lidí na celém světě. MSD je obchodní název společnosti Merck & Co., Inc., s ústředím ve Whitehouse Station, New Jersey, ve Spojených státech. Prostřednictvím našich léků na předpis, vakcín, biologických léčiv, volně prodejných léků a veterinárních přípravků přinášíme inovativní řešení v oblasti zdravotní péče zákazníkům a pacientům ve více než 140 zemích světa. Náš závazek zvyšovat přístup pacientů k zdravotní péči naplňujeme prostřednictvím celosvětových programů a partnerství.

INVESCO REAL ESTATE | O FIRMĚ

Invesco Real Estate je globální realitní společnost, která od roku 1983 poskytuje služby v

oblasti investic a správy nemovitostí. Svou činnost zahájila v USA a později expandovala

do Evropy a Asie. Celosvětově Invesco Real Estate spravuje nemovitosti v hodnotě 58,1 miliardy USD a zaměstnává více než 389 osob ve 20 kancelářích po celém světě. V Evropě zaměstnává IRE 120 osob v osmi kancelářích v Londýně, Mnichově, Madridu Miláně, Paříži, Praze, Lucemburku a Varšavě. IRE spravuje 138 nemovitostí ve 13 evropských zemích a hodnota spravovaných nemovitostí činí 7,6 miliardy USD.