Český FinTech trh má potenciál až 15 miliard korun

Praha, 3. prosince 2018 – Potenciál trhu s FinTech službami by v Česku mohl dosáhnout 6 až 15 miliard korun. Při aktuální velikosti trhu je to zatím 3 až 8 miliard. Současné tržby jsou přitom řádově nižší. Dle odhadů se v roce 2017 tržby v tomto sektoru pohybovaly mezi 400 až 800 miliony korun. Vyplývá to ze studie Deloitte FinTech v ČR i ve světě.

„Zahraniční FinTech firmy již úspěšně vstoupily na český trh. Jako příklad můžeme uvést aplikaci Revolut nebo platební portál PayPal. Ten je považován za jednu z prvních a významných FinTech firem. Jeho tržní kapitalizace letos přesáhla hranici 100 miliard USD. Stejně tak najdeme příklady úspěšných českých FinTech firem, které operují ve světovém měřítku. To je například Spendee nebo Twisto,“ říká David Marek, hlavní ekonom Deloitte.

Ve střední Evropě je nejsilnějším hráčem na poli FinTech Polsko. To profituje z relativně velkého trhu a přítomnosti regionálních center globálních bank. V objemu investic v rámci regionu je Česká republika na druhém místě. V Česku se realizovala více než čtvrtina (27 %) všech investic do FinTech firem v regionu CEE.

„Česká republika patří společně s Polskem k lídrům na poli FinTech ve střední Evropě. K dalšímu rozvoji nabízí Česko dobré výchozí podmínky – kvalifikovanou pracovní sílu v oblasti ICT a přístup velké části populace k internetu,“ komentuje David Marek.

Většina FinTech řešení je založena na aplikacích pro chytré telefony. Pro další rozvoj FinTech trhu se proto musí zvýšit jejich penetrace, která v ČR dosahuje 55 % a je pod evropským průměrem (63 %). Rychlejší akceptaci FinTech aplikací v tuzemsku navíc omezují drahá mobilní data. FinTech na druhou stranu nepřímo podporuje masivní rozšíření bezkontaktních plateb v Česku (83 % všech plateb kartou provede bezdotykově).

„Mnoho technologických společností se zaměřuje právě na finanční sektor. Důvodem jsou, i přes mírně klesající výnosnost v uplynulých letech, atraktivní výnosy sektoru pohybující se okolo 145 miliard korun a nemalý prostor pro zlepšení zákaznické zkušenosti v online službách. Výnosy generované FinTech sektorem činily v roce 2017 v Česku 400 až 800 milionů korun. Jsou tedy prozatím relativně nízké, ale klíčové je tempo jejich růstu, které se pohybuje v řádu desítek procent,“ dodává Roman Lux, Assistant Director, Deloitte.

Ze studie Deloitte vyplývá, že se z hlediska potenciálu FinTech služeb v ČR jako nejpravděpodobnější jeví situace, kdy se budou dále rozvíjet s celým finančním trhem. Díky vytváření nových řešení budou prohlubovat penetraci finančními službami v české populaci. Lokální banky se zatím příliš do vývoje FinTech řešení příliš nepouští. Důvodem mohou být legislativní a regulatorní opatření, ale také preference akcionářů, pro které je český trh vysoce profitabilní. Příkladem FinTech řešení v českém prostředí jsou například nové internetové bankovnictví České spořitelny George nebo multibankovní aplikace Richee od Banky Creditas.

FinTech rozšiřuje finanční dostupnost i mezi takzvanou „unbanked“ populaci – tedy část obyvatelstva, která nemá bankovní účet. ČR má v rámci EU čtvrté nejvyšší zastoupení. Téměř pětina lidí (19 %) nemá účet. Největší podíl osob bez účtu je v Rumunsku (42 %).

Studii FinTech v ČR i ve světě naleznete zde.