Canon uvádí nové 4K projektory včetně nejmenšího 4K modelu na světě

Praha, 4. prosince 2018 – Canon uvádí dva nové snadno použitelné instalační projektory s úžasným rozlišením 4K: 4K5020Z a LX-MH502Z. V případě modelu 4K5020Z jde dokonce o aktuálně nejkompaktnější a nejlehčí šasi 4K projektoru na světě, které se navíc může pochlubit světelným výkonem 5 000 lumenů a podporou výměnných objektivů – včetně zcela nového 4K objektivu RS-SL07RST postaveného na nejmodernější optice značky Canon. Druhá novinka, LX-MH502Z, je cenově dostupný, nejvýkonnější laserový projektor se zobrazovací technologií DLP. Pro snadné dosažení rozlišení 4K UHD využívá LX-MH502Z inovativní technologii posunu pixelů (pixel shift).

Kompaktní laserový projektor 4K5020Z – rozlišení 4K i snadná instalace

Oba nové modely, 4K5020Z – nejlehčí 4K projektor s technologií LCOS na světě a LX-MH502Z vážící pouhých 9,3 kg, přináší širokou škálu projekčních možností, obzvláště pak v malých nebo jinak komplikovaných prostorech. Kombinace laserového světla a žlutého fosforu umožňuje použití projektorů v libovolné orientaci v celém rozsahu 360 stupňů, což z něj činí velmi univerzální přístroj. Součástí 4K5020Z je navíc objektiv s motorizovaným posunem, který výrazně zjednodušuje plánování projekce. Možná je i projekce s orientací na výšku, která je ideální pro splnění požadavků v oblasti digitální reklamy.

Projektor 4K5020Z staví na nejnovějším šasi z dílny společnosti Canon. Jeho součástí je jednoduchý adaptér kompatibilní se sedmi objektivy této značky. Díky použitelnosti různorodých objektivů – od nejnovějšího RS-SL07RST pro rozlišení 4K až po ultra-široké objektivy a modely s velmi dlouhou ohniskovou vzdáleností – je 4K5020Z aktuálně nejuniverzálnějším projektorem značky Canon. Přesné uchycení objektivu má na starosti zámkovýový mechanismus se zámkem, který je používaný u profesionálních objektivů značky Canon pro televizní vysílání.

Špičkový jas i reprodukce obrazu

Nový LX-MH502Z využívá jako první projektor značky Canon převratnou technologii posunu pixelů (pixel shift) a umožňuje tak vytvářet 4K UHD obraz v rozlišení 3 840 x 2 160 bodů při minimálních finančních a technologických nárocích. Canon 4K5020Z vytváří obraz v působivém nativním 4K rozlišení 4 096 x 2 160 bodů a představuje tak projektor, který dokáže výborně zhodnotit investice do tohoto typu zobrazovacích zařízení. Součástí obou nových modelů jsou dva vstupy HDMI umožňující pomocí jednoho kabelu přenos 4K obrazu při frekvenci 60 Hz a HDR/4K při frekvencích 60p a 30p. Pro výstupy z těchto projektorů je tak typické ostré a hladké zobrazení grafického i textového obrazu. Pomyslným srdcem projektorů jsou vysoce kvalitní obrazové procesory značky Canon, které podporují mnoho multimediálních formátů a mohou nabídnout přesné promítání obrazu i přehrávání videí.

Díky kombinaci modrého laserového světla a kolečka ze žlutého fosforu disponují projektory světelným výkonem 5 000 lumenů a mohou tak nabídnout úchvatné projekce s živými barvami a plnými detaily, dokonce i ve výrazně světlých prostředích. Nechybí ani řada obrazových nastavení pro přesnou reprodukci obsahu – za všechny lze uvést například simulační režim DICOM, který zajišťuje ostré zobrazení odstínů šedi na lékařských rentgenových snímcích. Za zmínku stojí v případě LX-MH502Z i široký barevný gamut, který je výsledkem implementace nového barevného kolečka pokrývajícího prostor sRGB, který reprodukuje věrné barvy bez ohledu na zdroji obsahu. Canon LX-MH502Z podporuje i projekci s vysokým dynamickým rozsahem (HDR) – dynamický kontrastní poměr 50 000:1 umožňuje hluboké a detailní podání obrazu s živými barvami.

Výkonná a přesná optika

S cílem umožnit systémovým integrátorům dosáhnout na všechny výhody rozlišení 4K projektoru 4K5020Z uvedl Canon i nový 4K objektiv. Novinka staví na optických technologiích značky Canon a může se pochlubit čistými a naprosto ostrými výstupy. Díky 1,76násobnému zoomu s motorizovaným posunem vylepšuje RS-SL07RST zobrazovací dosah projektoru při současném zachování perfektní geometrie obrazu.

Díky 1,6násobnému zoomu a velkému rozsahu posunu objektivu je LX-MH502Z univerzálním projektorem vhodným pro širokou škálu různorodých instalací. Během projekce ve stísněných prostorách využívá tento model jednočipovou zobrazovací technologii DLP a může tak promítnout obraz s výslednou šířkou až 6,5 metrů.

Díky širokému rozsahu posunu objektivu +/- 73 procent vertikálně (v rozšířeném režimu 104 procent) a +/- 11 procent horizontálně může 4K5020Z pokrýt opravdu velkou projekční plochu. Posuny v případě modelu LX-MH502Z jsou +/- 60 procent vertikálně a +/-23 procent horizontálně a umožňují korigovat zobrazení bez nutnosti naklonění nebo přemístění projektoru.

Snadné používání i údržba

Canon 4K5020Z je vysoce soběstačný projektor. Uživatelé mohou až na 12 měsíců naplánovat a zautomatizovat zapnutí/vypnutí, práci se vstupy, nastavení objektivu i kalibraci – to vše výrazně snižuje časové nároky na správu zařízení. S cílem výrazně redukovat celkové náklady na vlastnictví 4K projektorů vybavil Canon modely 4K5020Z i LX-MH502Z laserovým zdrojem světla, který zefektivňuje nepřetržitý provoz v režimu 24/7. Canon LX-MH502Z nevyužívá pro složení výsledného obrazu filtry a může tak nabídnout životnost 20 000 hodin – údržba je v případě tohoto modelu pouze minimální, není nutné žádné čištění ani výměna lampy. Oba nové projektory navíc disponují funkcí rychlého zapnutí a vypnutí, která je ideální pro používání dle okamžité potřeby, a také Eco režimem pro dlouhodobě diskrétní provoz.

Mezi výbavu patří i vestavěné ethernetové rozhraní a port RJ-45 rozšiřující možnosti ovládání a nechybí ani kompatibilita s programem Crestron RoomView. K modelu 4K5020Z se lze připojit také prostřednictvím inovativní aplikace Canon Service Tool for the PJ, která umožňuje ovládání projektoru z uživatelsky přívětivého rozhraní. Tato aplikace je dostupná pro chytré telefony a tablety se systémem iOS a integrátoři mohou projektor vzdáleně ovládat i kopírovat nastavení mezi jednotlivými zařízeními, což umožňuje zkrátit čas nutný pro instalaci. Pomocí aplikace lze poskytnout i podporu koncovým uživatelům včetně řešení problémů – výsledkem jsou časové i finanční úspory a kratší doby výpadků.

Hlavní přednosti projektoru 4K5020Z:

  • Nízké provozní nálady
  • Špičková síla obrazu i jasu
  • Snadná instalace díky kompaktnímu, lehkému designu
  • Výkonná a přesná optika
  • Snadné používání i údržba

Hlavní přednosti objektivu RS-SL07RST:

  • Nový standardní objektiv značky Canon pro 4K rozlišení
  • 1.76násobný motorizovaný zoom a vertikální posun +/- 73 procent
  • Snadné a stabilní připojení pomocí čepu
  • Projekční poměr 1,34 až 2,35:1

Hlavní přednosti projektoru LX-MH502Z:

  • Špičkový jas a kompaktní provedení
  • Systém Quad System Drive FHD (1 920 x 1 080 bodů) s čtyřcestným posunem umožňujícím rozlišení 4K UHD (3 840 x 2 160 bodů) s poměrem stran 16:9
  • Světelný výkon 5 000 lumenů zajišťující jasný a čistý obraz (3 750 lumenů v Eco režimu)
  • Posun objektivu +/- 60 procent vertikálně a +/- 23 procent horizontálně
  • Snadná instalace
  • Životnost světelného zdroje až 20 000 hodin, hlučnost 35 dB v Eco režimu

– KONEC –

 

O společnosti Canon Europe

Canon Europe je zastoupení japonské společnosti Canon Inc., globálního poskytovatele technologií a služeb z oblasti zpracování obrazu a jedné z nejznámějších a nejoblíbenějších značek na světě. Canon Europe působí ve 120 zemích v Evropě, na Středním východě a v Africe a zaměstnává zde 19 tisíc lidí. Na celkových celosvětových příjmech společnosti Canon se Canon Europe podílí přibližně jednou třetinou.

Společnost Canon Inc. byla založena v roce 1937 a lídrem ve zpracování obrazu je po celých 80 let. Jejím cílem je podněcovat k neustálému překonávání možností využití obrazu a prostřednictvím technologických inovací v široké škále oblastí – od fotoaparátů přes komerční tiskárny a firemní konzultační služby až po zdravotnická zařízení – obohacuje Canon životy běžných lidí i firem.

Pozitivní vliv společnosti Canon na oblast technologií a služeb z oblasti zpracování obrazu neustále roste. Svědčí o tom i sociální a environmentální přínosy, za kterými stojí jak zaměstnanci, tak i produkty značky Canon, a představují důkaz úspěšnosti podnikové filosofie Kyosei – „společně žít a pracovat pro obecné blaho”.

Další informace o společnosti Canon Europe a Canon CZ jsou k dispozici na www.canon-europe.com a www.canon.cz.