Cestovatelský průvodce pro neslyšící nebo ovládání počítače očima? To a mnohem víc přinese konference INSPO 2019

Praha, 4. prosince 2018 – Technologie jsou klíčem ke zlepšení života lidstva, vždy tomu tak bylo a nemění se to ani dnes. Pokrok vědy a techniky usnadňuje každodenní život i lidem se zdravotním postižením. A nejen to, novinky, které 19. ročník konference INSPO 2019 představí, umožní postiženým vychutnat si na vlastní kůži i zážitky, které by jim jinak zůstaly odepřeny. Akci, která se koná 30. března 2019 v Kongresovém centru v Praze, bude moderovat Daniel Stach. Generálním partnerem konference INSPO je již pošesté Nadace Vodafone.

Konference INSPO, neboli „Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami“, se zaměřuje na pomoc lidem s nejrůznějším zdravotním znevýhodněním již téměř dvacet let. V rámci této konference jsou každoročně představovány technologie a IT novinky, které jim usnadňují život.

V minulém roce představila konference OrCam My Eye, světově nejpokročilejší nositelné zařízení, které zprostředkovává umělé vidění pro nevidomé a slabozraké osoby a pro lidi s poruchami čtení, aplikaci Záchranka, která stisknutím tlačítka kontaktuje záchrannou službu a odešle přesnou polohu, nebo malý přístroj The Box One 4ALL vybavený snímači umožňujícími získávat a analyzovat informace z okolí a předávat je uživatelům prostřednictvím jejich chytrého telefonu.

„Organizací naší konference se snažíme každoročně představovat ty nejužitečnější novinky pro lidi, s nimiž se život úplně nemazlil. Hlavním cílem je přiblížit pomůcky z celého světa všem handicapovaným, aby mohli žít zase o něco kvalitnější život,“ vysvětluje Jaroslav Winter, organizátor konference INSPO z BMI sdružení.   

A co přinese další ročník?

INSPO 2019, tentokrát s hlavní linkou týkající se umělé inteligence, bude pokračovat ve své dlouholeté tradici a představí inovace pro lidi, kterým komplikuje život vrozená vada nebo nehoda. „Každý si zaslouží vést plnohodnotný život. Pokud to někomu bylo z jakéhokoli důvodu odepřeno, je naší povinností udělat vše pro to, aby se k běžnému životu mohl alespoň co nejvíce přiblížit. Právě proto Nadace Vodafone již tradičně podporuje konferenci INSPO,“ říká Richard Stonavský, předseda správní rady Nadace Vodafone.

Společnost Vodafone dlouhodobě bourá bariéry mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci se specifickými potřebami. V nabídce má společnost i pozice, které mohou takoví lidé vykonávat, stačí mít potřebnou kvalifikaci a ucházet se o pracovní pozici. Vodafone osobám se specifickými potřebami vychází vstříc například bezbariérovým přístupem na pracoviště, klouzavou pracovní dobou či možností home office. Všechny výhody představí na INSPO konferenci přímo specialisti HR a nabídnou i poradnu – co očekávat při pohovoru, jak se na něj připravit a proč se nebát oslovit velké zaměstnavatele.

První z letošních novinek je handbike trenažér s rozšířenou realitou. Tato česká pomůcka je světový unikát, který navrhli vozíčkáři pro vozíčkáře. Rozšířená realita vyvolává pocit jízdy po skutečné trati. Kromě toho, že je kolo ovládané rukama ideální nástroj pro sportovní trénink, při kterém si majitelé užijí zábavu, může sloužit i pro domácí sebeterapii. Zároveň bude k vidění i další speciální dopravní prostředek – vozík Freee. Ten využívá samobalancující technologii, díky které nemají vozíčkáři problém cestovat ani v náročných terénech.

K řadě alternativních způsobů ovládání počítače a dalších zařízení, které již byly v minulosti na konferenci představeny, přibude oční komunikátor – skener. To je senzor z dílny českých vývojářů, který kromě již zmíněných funkcí slouží také k hraní her a k podpoře alternativní komunikace. Zařízení je ideálním pomocníkem pro lidi po ochrnutí celého těla nebo ztrátě schopnosti mluvit.

Společnost Benetronic letos představuje nový koncept Chytrá asistence, který s využitím umělé inteligence zvýší samostatnost a nezávislost klientů a celkově zlepší jejich kvalitu života. Jednoduchým vyfocením technického zařízení v místnosti (televize, světlo) dojde k automatickému nastavení inteligentní kompenzační pomůcky (MouthMouse), a pak je možné toto zařízení ovládat dechem, dotykem, pohybem ústy, hlasem či kombinací těchto způsobů.

Nejen o zkvalitnění domácího prostředí, ale také o zážitcích je další ročník konference INSPO. Například online platforma Deaf Travel je unikátním nástrojem pro návštěvu památek a jiných turistických atrakcí prostřednictvím videí ve znakovém jazyce. I ti, kteří by si kvůli svému postižení nemohli cestování naplno užít nebo dokonce vůbec dovolit, mají nyní možnost zažít kulturu bez jakýchkoliv komunikačních bariér.

Kromě toho uslyšíte…

Společnost Microsoft představí svůj program Umělá inteligence pro život bez bariér. Pětiletý grantový program ve výši 25 milionů dolarů je určen neziskovým organizacím, vývojářům, vědcům a vynálezcům, kteří usilují o posílení lidských schopností s využitím umělé inteligence. Smyslem grantu je zvýšení potenciálu postižených na pracovním trhu, zlepšení jejich každodenního života a zkvalitnění komunikačních nástrojů pro lidi, bez ohledu na to, jak slyší, mluví nebo píší. „V Microsoftu věříme, že pokrok v oblasti technologií pomůže zlepšit život více než miliardy lidí s postižením. Cílem našeho grantového programu Umělá inteligence pro život bez bariér je podnítit neziskové organizace, vývojáře či startupy, aby vytvářeli inovativní řešení, jako je třeba bezplatná aplikace pro zrakově postižené Seeing AI. Těším se, že řada takových nápadů přijde i z Česka a Slovenska!“ uvádí Alena Sochorová, ředitelka pro strategii, Microsoft Česko a Slovensko.

Není náhodou, že se tisková konference, na které bylo oznámeno datum konání INSPO 2019, uskutečnila 4. prosince. Termín byl podobně jako v minulých letech vybrán s ohledem na Mezinárodní den zdravotně postižených, který tradičně připadá na 3. prosince.  

Organizátorem konference INSPO je BMI sdružení, generálním partnerem Nadace Vodafone, partnery jsou Autocont, ČSOB, Microsoft a Středisko Teiresiás, mediálními partnery ČTK Protext a portál Helpnet.