CESNET představil v Tokiu jedinečnou technologii pro přenos 8K videa

Praha 5. prosince 2018. Sdružení CESNET a společnost intoPIX představily na prestižním mezinárodním veletrhu Inter BEE 2018 v Tokiu (https://www.inter-bee.com) technologii pro přenos obrazu s rozlišením 8K, tedy 7680 x 4320 bodů. Srovnatelné řešení není na trhu dostupné.

Technologie pro přenos 8K videa přes Internet využívá programovatelné hradlové pole (FPGA) s velmi malým přidaným zpožděním. Nasazením kodeku TICO a vytvořením systému pracujícího plně v reálném čase v obvodu FPGA se podařilo dosáhnout zpoždění přibližně 1 ms. Hardwarová implementace má výhodu i ve vysoké energetické efektivitě a malých rozměrech. Enkodér a dekodér pro 8K video mají každý spotřebu přibližně 20 W.

V současné době dokáže technologie přenášet až 60 snímků za sekundu, v budoucnu bude se stejným obvodem FPGA možný upgrade až na 120 snímků za sekundu. Řešení najde využití ve vědě a výzkumu, při kulturních či sportovních událostech, ale má potenciál i pro televizní vysílání.

Na listopadovém veletrhu Inter BEE 2018 prezentoval CESNET funkční vzorek ve stánku TICO Alliance (https://www.tico-alliance.org/) společně s belgickou společností intoPIX, která je koordinátorem projektu 8K Studio Over IP (8KSVIP), v němž byla technologie vyvinuta. Projekt je realizován v rámci programu Eurostars, který podpořily Evropská unie a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Dalšími partnery jsou kromě sdružení CESNET také společnosti Image Matters z Belgie a AV MEDIA, a.s., z České republiky.

Firma intoPIX vyvinula kodek TICO ve formě IP core, tedy bloků pro návrh v obvodech FPGA. Společnost Image Matters vytvořila desku s FPGA obvodem. Sdružení CESNET přispělo integrovaným návrhem pro obvody FPGA, který byl ověřen ve spolupráci se společností AV MEDIA.

Sdružení CESNET bylo založeno v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Buduje a rozvíjí národní e-infrastrukturu CESNET určenou pro vědu, výzkum a vzdělávání, která zahrnuje počítačovou síť, výpočetní gridy, datová úložiště i prostředí pro spolupráci a nabízí širokou škálu služeb univerzitám, vědecko-výzkumným pracovištím i dalším institucím. Sdružení se zabývá také vlastním výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií a reprezentuje Českou republiku v důležitých mezinárodních projektech, zejména v budování panevropské sítě GÉANT. Sdružení CESNET klade velký důraz na problematiku bezpečnosti provozu sítí, služeb a ochrany uživatelů. Více na: www.cesnet.cz