Fotbalové fanoušky v Belgii bude na stadion pouštět biometrická brána, která rozpozná jejich obličej

Majitelé permanentek na zápasy belgického fotbalového klubu RWD Molenbeek budou mít zakrátko snadnější vstup na stadion díky technologii rozpoznávání obličeje, která bude instalována na turnikety.

I když je projekt stále ještě v testovací fázi, fanoušci už mohou při objednávání permanentek on-line nahrát i svou identifikační fotografii. Tato fotografie bude potom v reálném čase porovnána se záběry pořízenými dvěma kamerami instalovanými u fronty určené držitelům permanentek před vstupem na stadion. Fanoušci se tak dostanou na stadion rychleji. Automatická brána bude instalována počátkem roku 2019.

Rychlejší kontrola pro držitele permanentek

Diváci, kteří své papírové vstupenky zapomněli vzít s sebou, se na stadion i tak bez problémů dostanou. Ti, kteří své foto na stránce nenahráli, nebo si vstupenku od někoho půjčili, budou stále moci projít běžnými vstupními branami a u turniketů ukázat vstupenky. Systém instalovala společnost Zetes, která využívá technologii rozpoznávání tváří od společnosti Panasonic.

Mimořádná spolehlivost

Software rozpoznávání obličejů se používá pouze ke kontrole vstupu jako další benefit pro ty, kdo si koupili permanentku. Thierry Dailly, předseda klubu RWDM, vysvětluje: „Systém rozpoznání obličejů se svou rychlou a spolehlivou funkcí zpracování dat znamená, že jeho instalací můžeme urychlit proces kontrol před vstupem na stadion.“

Alain Wirtz, výkonný ředitel společnosti Zetes, dodává: „Tento projekt představuje skvělý příklad toho, jak můžeme těžit z  inovací firmy Panasonic, vlastníka společnosti Zetes. Společnost Zetes se specializuje na technologii identifikace, která má řadu různých využití. Doufáme, že tento projekt zafunguje jako ukázkový příklad toho, co nabízíme.“ Pilotní projekt bude fungovat asi rok.

Ochrana soukromí

Fotografie fanoušků se skenují a ukládají na server klubu RWDM, který není připojen k internetu ani k žádnému jinému systému. K datům mají přístup pouze pracovníci pověření klubem RWDM. Údaje pořízené kamerami u vstupu se nezaznamenávají. Fanouškům je tak garantována ochrana soukromí. V současné době je systém stále ve fázi testování a funkce rozpoznávání obličeje ještě nebyla zcela uvedena do provozu. Instalace automatické brány na začátku roku 2019 plánovaný program završí.

Akvizice společnosti Zetes společností Panasonic

V dubnu 2017 získala společnost Panasonic majoritní akciový podíl ve společnosti Zetes a v červenci 2017 byla akvizice dokončena nákupem 100% podílu. Společnost Zetes byla založena v roce 1984 a v roce 2016 měla 1 100 zaměstnanců v 21 zemích regionu EMEA. Hlavní sídlo se nachází v Bruselu.

O skupině Panasonic System Communications Company Europe (PSCEU)

PSCEU je evropskou pobočkou Panasonic System Communications Company, globální B2B divize společnosti Panasonic. Cílem PSCEU je ulehčit práci profesionálům a pomáhat firmám zvyšovat jejich efektivitu a výkonnost. Pomáhá společnostem získávat, zpracovávat a přenášet všechny druhy informací, jako jsou hlasová, textová a obrazová data. S přibližně 350 zaměstnanci, se zkušenými experty, se schopnostmi řízení globálních projektů a s rozsáhlou evropskou partnerskou sítí nabízí PSCEU bezkonkurenční výhody na daném trhu.

Naším cílem je, aby spolu technologie neviditelně spolupracovaly a společnosti se tak mohly soustředit pouze na úspěch. Věříme, že by technologie měly především fungovat bez potíží. Podniky uspějí, pokud se budou moc zaměřit pouze na své zákazníky a všechny technologie jim budou nápomocny jako jeden celek. Proto jsme odhodláni vyvíjet produkty a řešení, které jsou tak samozřejmou součástí způsobu práce našich zákazníků, že jsou téměř neviditelné. Je to jako koňská síla v pozadí, která pohání obchodní úspěch.


Společnost PSCEU se zabývá šesti kategoriemi produktů:

  • Broadcast & ProAV vám umožňuje vyprávět příběh prostřednictvím vysoce kvalitních produktů a řešení, které zajišťují hladký provoz a vynikající poměr ceny a výkonu v rámci celé řady dálkově ovládaných kamer, přepínačů, studiových kamer a ENG P2HD. Řada filmových kamer modelů VariCam a EVA1 zvládá nahrávání ve 4K a HDR (High Dynamic Range). Díky tomu jsou ideálním řešením pro kino, televizi, dokumenty a živou produkci.
  • Communication Solutions nabízí nejlepší telefonní systémy, terminálová zařízení SIP a profesionální „síťové“ skenery, díky kterým se můžete soustředit na komunikaci, nikoli na připojení.
  • Computer Product Solutions poskytuje mobilním pracovníkům možnost pracovat kdekoli s řadou odolných notebooků Toughbook, podnikových tabletů Toughpad a elektronických systémů pro prodejní místa (EPOS). Společnost Panasonic byla v roce 2017 evropským lídrem a dosáhla tržního podílu 57 % v prodeji odolných notebooků a 56 % v prodeji odolných podnikových tabletů (VDC Research, březen 2018).
  • Industrial Medical Vision vyrábí aplikace pro různé segmenty včetně medicíny, biologických věd, ProAV nebo průmyslu. Produktové portfolio zahrnuje kompletní kamerové systémy a OEM kamerové systémy a vy tak můžete vidět to, co je lidskému oku téměř neviditelné.
  • Security Solutions staví na tradici poskytování záznamů CCTV v průkazné kvalitě. Zajišťuje nejvyšší kvalitu obrazu za všech podmínek díky využití vysoce spolehlivých kamer s pokročilou technologií a systémům pořizování obrazového záznamu. Můžete se tak cítit v bezpečí.
  • Visual System Solutions nabízí nejširší řadu profesionálních displejů a projektorů a umožňuje profesionálům v oblasti audia a videa svobodně tvořit. S tržním podílem 39 % je lídrem na evropském trhu projektorů s vysokým jasem (Futuresource > 5 klm FR17, 3. čtvrtletí, mimo 4K a digitálního kina).

O společnosti Panasonic

Panasonic Corporation je světovým lídrem ve vývoji a výrobě elektronických produktů a řešení pro zákazníky v oblasti spotřební elektroniky, technologií pro domácnost, automobilového průmyslu a B2B. V roce 2018 společnost slaví 100 let od svého založení, nyní provozuje 591 dceřiných společností a 88 přidružených společností po celém světě a generuje konsolidované čisté tržby ve výši 61,4 miliardy EUR za rok končící 31. března 2018. Se snahou vytvářet nové hodnoty prostřednictvím inovací napříč všemi divizemi, chce společnost vytvořit lepší život a lepší svět pro své zákazníky. Další informace o společnosti Panasonic najdete na adrese: http://www.panasonic.com/global