Půjčky na vánoční dárky: ty krátkodobé nejsou výhodné

Část Čechů letos opět kvůli nákupu vánočních dárků sáhne po půjčce. Loni ve 4. čtvrtletí si lidé v Česku půjčili na nákup spotřebního zboží pět miliard korun a letos odborníci odhadují ještě vyšší částku.

Finančních produktů nabízejí banky celou řadu, zájemci mohou využít kreditní karty, jít na účtu do mínusu nebo čerpat spotřebitelské úvěry. Měli by ale dobře zvážit, který se nejlépe hodí pro jejich účel.

“Krátkodobé půjčky jsou obecně nevýhodné. Důvodem je vyšší úroková sazba. Pokud jste se rozhodli vzít si na vánoční dárky půjčku, mějte vždy na mysli to, že peníze, které utrácíte, nejsou vaše a budete je muset vrátit. Rozhodně si spočítejte, jaká je optimální výše splátek, abyste později neměli potíže se splácením,” upozorňuje tisková mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

Asi nejjednodušší je využít financování kreditní kartou. Pokud klient splatí čerpanou částku v bezúročném období, nehradí žádné úroky, a půjčka je tak zdarma. Když ovšem dluží déle, začnou mu naskakovat úroky, které se pohybují zhruba od 20 procent za rok. Nepříjemnému překvapení se lze jednoduše vyhnout nastavením inkasa, kdy si bezúročné období pohlídá banka a včas si peníze strhne. Kreditní karta je vhodná také jako finanční rezerva na zaplacení nutných nebo neočekávaných výdajů, pokud klient ví, že mu peníze přijdou na účet později.

Díky věrnostním programům a různým slevám navázaným na kreditní kartu lze ušetřit nemalé částky. Například kreditní karty, které nabízí Raiffeisenbank, jsou zapojeny ve věrnostním programu Premium RB klub, se kterým držitel získá slevy až 25 % u mnoha prodejců. Za každou provedenou platbu banka také odměňuje vrácením až dvou procent z utracené částky zpět na účet. Použití kreditní karty může zkombinovat se splátkovým programem Nákup na splátky.  

Klient, který za zboží zaplatil kreditní kartou, a následně využije Nákup na splátky, získá nižší úrokovou sazbu,“ dodává mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká. Do programu Nákup na splátky je možné zařadit veškeré platby nad 2000 korun. Dobu splácení lze nastavit od 12 do 36 měsíců.

Další možností je kontokorent neboli povolené přečerpání. Využít jej lze u debetní karty a je to v podstatě možnost jít na účtu do mínusu. Podmínky se u různých bank liší. Například v Raiffeisenbank může klient získat až 150 000 korun a maximální doba splácení je jeden rok. Kontokorent je vhodný zejména na nepředvídané výdaje. Úroky se pohybují kolem 15 až 20 %.

Spotřebitelský úvěr je poskytován na vyšší částky s delší dobou splácení. Lze jej použít například na pořízení dražší elektroniky, nákup auta nebo rekonstrukci nemovitosti. Úroky začínají pod 10 %, vždy ale závisí na konkrétní finanční situaci žadatele. Při řádném nebo rychlém splácení některé banky odpustí i část úroků. Zájemce o spotřebitelský úvěr by měl hledat banku, kde nebude platit žádné poplatky a mimořádné splátky budou zdarma.