Co dokáže umělá inteligence ve smartphonech? Slyšet světlo nebo zhudebnit zvuky velryb

Umělá inteligence (AI) patří v současnosti k nejskloňovanějším pojmům v oblasti mobilních technologií. Nejznámějším inovátorem v tomto směru je společnost Huawei, která v říjnu představila už druhou generaci AI ve smartphonech. I přesto, že je umělá inteligence téměř neviditelná, přináší vylepšení při každodenním používání. Majitelé top modelu Mate 20 Pro ji využijí například při fotografování nebo optimalizaci výkonu a výdrži baterie, ale umělá inteligence už dnes umí mnohem víc.

Jak zní světlo?

Působivou demonstraci schopností umělé inteligence ve smartphonech převedl Huawei pouze před několika dny. Projekt Sound of Light naučil AI v modelu Mate 20 Pro transformovat záběry severní polární záře do hudebního díla. Speciální systém založený na umělé inteligenci nejprve analyzoval tvar a rychlost záběrů přírodního fenoménu, aby na základě získaných dat vytvořil jednotnou hudební linii. V poslední fázi podal stroji pomocnou ruku známý skladatel Mark Sayfritz a projekt velkolepě završil koncertem symfonického orchestru ve slavné koncertní síni Brahms Hall ve Vídni. První hudební dílo svého druhu dokázalo, že díky umělé inteligenci můžeme skutečně slyšet světlo.

Frekvence lásky

Příroda a hudba jsou dvě natolik fascinující oblasti, že se jejich propojení věnuje Huawei i v dalším projektu s názvem Frekvence lásky. Tentokrát odborníci vyškolili procesor umělé inteligence KIRIN 980, aby se naučil rozpoznat zvuk plejtváka dlouhoploutvého a proměnil ho v melodii. Výsledek transformování vzdáleného zvuku do krásné hudby je, že se komunikace mezi velrybami přiblíží širšímu publiku a zvýší se tak povědomí o tom, jak moc důležitý je boj o zachování života v oceánech.

Rozpoznání emocí

Poslední ukázkou schopností umělé inteligence a praktické pomoci potřebným je projekt zaměřující se na rozpoznání emocí pro nevidomé. Jedná se o aplikaci, která s pomocí umělé inteligence modelu Mate 20 Pro dokáže identifikovat emoční náladu člověka a sdělit ji do sluchátka nevidomým.

– – –

Více informací o produktech Huawei naleznete na https://consumer.huawei.com/cz

Aktuální informace ze světa Huawei Consumer BG naleznete denně aktualizované na:
Facebook – CZ/SK: https://www.facebook.com/HuaweiMobileCZSK/
YouTube: https://www.youtube.com/huaweimobileczsk
Instagram: https://www.instagram.com/huaweimobileczsk
Twitter: https://twitter.com/HuaweiCZ_SK

O Huawei Consumer Business Group
Produkty a služby Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích a využívá je třetina světové populace. V roce 2016 se společnost umístila na 3. místě v dodávkách chytrých mobilních telefonů. Šestnáct R&D (výzkumných a vývojových) center bylo založeno v USA, Německu, Švédsku, Rusku, Indii a Číně. Huawei Consumer BG je jednou ze tří business divizí společnosti a soustřeďuje se na smartphony, PC a tablety, wearables a cloudové služby apod. Globální síť Huawei je postavena na 20 letech bohatých zkušeností v telekomunikačním průmyslu a jejím cílem je přinášet nejnovější technologie spotřebitelům na celém světě.