Pokročilý přepis audiozáznamů a sdílení nevyužitých prostorů. UP21 inkubuje dva nové projekty, za celou historii se jich přihlásilo 1000

Praha 6. prosince 2018 – Prezentovat svůj projekt přišlo do startupového inkubátoru UP21 od jeho založení již 1 000 startupů hledajících inkubaci, dva noví nyní prošli hustým sítem. Prvním nově inkubovaným startupem je služba Smart Record, která nabízí nástroj užitečný nejen novinářům umožňující přepis audio nahrávek do textu či propojení materiálů s poznámkami a fotkami. Druhou mladou firmou je služba Sdílej prostor, která funguje na bázi sdílené ekonomiky. Umožňuje pronajímat nevyužité prostory, a to jak bytové, tak nebytové, soukromé, firemní nebo i venkovní.

„Smart Record fungoval doteď jako all-in-one mobilní aplikace pro nahrávání a transkripci. Věděli jsme však, že pokud chceme do velkého startup světa, potřebujeme něco víc než jen mobilní aplikaci. S nástupem do UP21 padlo rozhodnutí zaměřit se specificky na novináře, protože právě pro ty je transkripce nejkomplikovanější aktivita,“ říká CEO Smart Record Tomáš Kvasňovský. Novináři se tak díky ušetřenému času mohou věnovat víc příběhu samotnému.

Základním kamenem Smart Record je nejnovější speech-to-text technologie, která přepisuje audio do textu, podporuje přitom češtinu i světové jazyky. Textový přepis je dostupný přes aplikaci nebo na webu. Webový editor prozkoumává text a automatizuje „detektivní“ práci s rešeršemi. Navrhuje také úpravy textu nebo vizuálu a umožní propojení s dalšími profesionály po celém světě, kteří pracují na podobných tématech.

Všechny nástroje jsou k dispozici na jednom místě. Aplikace se umí postarat o nahrávání audia i telefonických hovorů, propojení s poznámkami a fotkami, transkripci či textový editor. Umožňuje také kontrolu faktů a hledání zdrojů na internetu, což především novinářům pomůže čelit výzvám v kyberprostoru, například v podobě fake news.

Kancelář nebo zahrádka. Sdílej prostor recykluje místa

Startup Sdílej prostor se řídí mottem „recyklujeme místa“. „V inkubaci vidíme příležitost získat feedback a cenné rady od řady mentorů a expertů v rámci UP21. Věřím, že nám pomůže nastartovat slibně vypadající projekt a podporovat myšlenku sdílení, které dává smysl,“ říká CEO Sdílej prostor Vladimíra Koncarová.

Web se zaměřuje na sdílení nevyužitých prostorů, ať už se jedná o celou kancelář, jednací místnost či pouze stůl se židlí. Stejně tak ale lze se Sdílej prostor nabídnout soukromé objekty, například garáž, sklep nebo nevyužitý pokoj po dětech.

Díky startupu Sdílej prostor můžete jednoduše najít prostor pro provozování svých koníčků, nebo pro komerční využití – hledáte fotoateliér, dílnu či kadeřnictví? Možný je pronájem i venkovních a netradičních míst, jako je zahrádka, chalupa nebo vybavená kuchyň.

Zájemci o prostor pro svoje aktivity stačí vyplnit jednoduchou registraci a kontaktovat hostitele. Naopak lidé s nevyužitým objektem ho mohou nabídnout ostatním a tím si přivydělat.

„Od dubna 2016, kdy UP21 vznikl, jsme viděli přes 1 000 startupů, které projevily zájem být inkubovány. První námi inkubované startupy, do kterých jsme zároveň investovali, se postupně dostávají do fáze, kdy začnou uzavírat další investice v rámci Series A, což nás velmi těší. Doufáme, že něco podobného budeme moci za pár let říci také o dvou nováčcích, ve kterých získáváme výměnou za inkubaci drobný podíl,“ doplňuje Vítek Šubert, spoluzakladatel a CEO UP21.

Více o UP21

UP21 je přední investor podporující nejnadějnější české startupové projekty, do kterých investuje v jejich raných fázích existence (seed investice). Za dobu svého působení investoval UP21 do inkubovaných startupů přes 80 milionů korun. V rámci podpory inkubovaných startupů získávají mladé firmy kromě zázemí v pražském Karlíně také propracovaný vzdělávací program a specializovaný mentoring od řady předních odborníků, kteří s UP21 aktivně spolupracují. Inkubátor také velmi úzce spolupracuje s odborníky ze Silicon Valley, kam posílá zapojené projekty na zkušenou.

UP21 je také spoluorganizátorem regionálního finále celosvětové soutěže s názvem Startup World Cup Summit, který se uskuteční v pražském Kongresovém centru v dubnu příštího roku. Akcelerátor vznikl v dubnu roku 2016 a stojí za ním Karel Janeček, Alena Nekovářová, Jan Nekovář a Vítek Šubert.