Senioři mají často nevýhodné pojistky

Lidé starší 50 let platí v mnoha případech zbytečně drahé služby. Vedle pojištění domácností nebo vozidel třeba i stavební práce.

Praha, 7. prosince 2018 – Starší lidé sice většinou mají podepsané smlouvy s finančními institucemi na nejrůznější typ služeb, platí ale za ně zbytečně moc. Důvodem je, že smlouvy mají již mnoho let, a ty jsou zastaralé a drahé. Mnozí z nich si to uvědomují, ale nejsou schopni se vyznat v nejrůznějších nabídkách, které jim chodí.

Ušetřit lze tisíce korun.

Největší zájem je o úsporu na pojištění domácností, bytů, rodinných domů a u mužů především vozidel.

„Přitom většinu těchto smluv lze aktualizovat, aby odpovídaly současné situaci na trhu, a samozřejmě zlevnit. Slevy jsou individuální jak podle pojišťoven, tak podle nastavení pojištění,“ říká Petr Klimčík z Celostátní české služby pro lidi nad 50 let (CS50). Podle něj mohou při správně nastavené smlouvě ušetřit v řádu stovek až tisíců korun.

Na důchod spoří i důchodci

Velká část starších lidí se zajímá o spoření, především o důchodové připojištění a čerpání státních příspěvku. Často totiž potřebují pomoci se správným nastavením smlouvy a založením nového spoření.

„Ze zkušenosti víme, že klienti moc nerozumí, jak to přesně funguje, jak se platí například daně,“ vysvětluje Klimčík.

Předražené stavební práce

Senioři ale v dnešní době nezápasí jen se špatně nastavenými smlouvami, velkým problémem je vyznat se v nabídkách hodinových manželů, kteří nabízejí instalatérské nebo stavební práce.

„Mnozí poskytovatelé těchto služeb vědí, že na starších lidech mohou snáze vydělat více peněz a mnohokrát jim nabízejí předražené nabídky. Stalo se nám, že jedna paní měla za oplocení domu včetně branky zaplatit tři sta tisíc korun, což lze samozřejmě vyřešit za výrazně méně peněz,“ dodává Klimčík.

Každý senior by proto měl být opatrný při podpisu jakékoli smlouvy. Pokud si není jistý, raději by neměl nic podepisovat a poradit se buď s rodinou nebo zkušenými odborníky.

O Celostátní české službě pro lidi nad 50 let (CS50)

Celostátní česká služba pro lidi nad 50 let vznikla v roce 2015 s cílem zprostředkovat nejvíce ohrožené skupině obyvatel kvalitní služby v nejrůznějších oblastech od řemeslníků, přes právníky až po finanční, realitní či informační služby. Uživatelům služby je k dispozici infolinka, na kterou se mohou obrátit se svým problémem.

Více informací na www.cs50.cz či na infolince +420 511 440 540.