Talentovaní středoškoláci předvedli v Litvínově své výzkumné práce v oboru chemie

Litvínov, 6. prosince 2018 – Již počtvrté se v Univerzitním centru VŠCHT Praha-Unipetrol, které se nachází přímo ve výrobním areálu Unipetrolu v Litvínově, uskutečnila Studentská vědecká konference. Během konference prezentovalo 42 talentovaných studentů z 15 středních a vysokých škol z celé České republiky nejlepší vědecké a výzkumné práce v oblasti technických a přírodovědných oborů s důrazem na chemii. Akci pořádala Vysoká škola chemicko-technologická Praha (VŠCHT), výzkumně vzdělávací centrum UniCRE a skupina Unipetrol. Autory nejlepších prací odměnila Nadace Unipetrol finančními dary v celkové částce 93 tisíc korun.

Studentská vědecká konference (SVK) je ideální platformou a jedinečnou přehlídkou vědeckých i výzkumných prací pro talentované studenty středních a vysokých škol nejenom z Ústeckého kraje, ale z celé České republiky. Zaměřuje se na technická a přírodovědná témata se zvláštním důrazem na obor chemie. Studentské projekty hodnotí komise složená ze zástupců pořádajících společností, tedy Univerzitního centra, výzkumně vzdělávacího centra UniCRE a Unipetrolu. Autoři nejlepších studentských prací obdrželi nejen uznání od odborné poroty, ale také finanční odměnu od Nadace Unipetrol, která se dle jejich umístění pohybovala mezi třemi až šesti tisíci korunami.

„Každý přihlášený projekt je bez ohledu na výsledné hodnocení poroty odměněn motivačním bonusem 1000 Kč. Největším přínosem je ovšem možnost učit se od druhých, získávat zkušenosti v prezentačních dovednostech, přípravy vědecké práce a její obhajoby před odborníky. Studenti mají také příležitost navázat cenné kontakty jak se svými vrstevníky, tak i špičkovými odborníky a pedagogy,“ vysvětluje Julie Růžičková, ředitelka Nadace Unipetrol.

Do letošního ročníku přihlásilo své práce 29 středoškolských a 13 vysokoškolských studentů. „Jedná se o prestižní akci, na kterou přijíždějí studenti nejenom z Ústeckého kraje, ale z celé České republiky. Nejvíce prací přihlásili studenti z Křemencárny, tedy Masarykovy střední školy chemické v Praze,“ uvádí profesor Zdeněk Bělohlav, prorektor VŠCHT Praha, který doplňuje: „Jsme rádi, že v konkurenci především prestižních pražských středních škol obstáli i studenti z Ústeckého kraje.“

Konference jsem se zúčastnila poprvé. Ze začátku jsem měla trému, ale díky příjemné atmosféře to nakonec nebylo až tak náročné. Cítila jsem se tu dobře, porota byla milá a porotci se na mě usmívali, díky čemuž jsem byla klidnější,“ vysvětluje Lenka Švehlová, studentka Scholy Humanitas, která se zabývala tématem Vliv vody na vlastnosti piva.

Mezi nejzajímavější práce patřila Transplantace jater Evy Bažantové, studentky Gymnázia T.G.M. Litvínov.  Studentka za ni získala 3. místo za komplexnost, protože v ní využila znalosti z fyziologie, biochemie i techniky a po svém sestrojila transplantát jater. Student Vincent Stuchlý z Gymnázia J. Jungmanna z Litoměřic zase teoreticky i prakticky zpracoval téma acidobazických titrací pro stanovení koncentrací kyselin a zásad.

Informace o Nadaci Unipetrol

Nadace Unipetrol zahájila svou činnost v roce 2017. Za dva roky fungování již rozdělila v rámci stipendijního programu stipendia mezi 88 středoškolských a vysokoškolských studentů přírodovědných a technických oborů v celkové hodnotě 3,3 milionu Kč. V grantovém programu na podporu vzdělávací a vědecké činnosti středních škol již rozdělila 2,7 milionů Kč dvanácti středním školám z celé republiky. Ve třetím pilíři své činnosti se nadace věnuje podpoře speciálních vědeckých projektů. Nadace také šíří povědomí o chemii mezi žáky základních škol během série naučně-zábavných programů nazvaných Báječný den s chemií. Více informací o poslání Nadace Unipetrol a jednotlivých programech je k dispozici na internetových stránkách www.nadaceunipetrol.cz.